Ce diete să NU urmezi

Când vine vorba de slăbit, lumea dietelor pare a fi inepuizabilă. Și foarte creativă.

Citim despre diete cu nume exotice, care susțin că vei slăbi cât ai clipi și fără efort, adesea promovând pastile sau un aliment-minune, ridicat la rang de soluție sigură. Ceea ce apoi se dovedește total fals.

Dacă de obicei afli sfaturi și recomandări despre ce să faci ca să slăbești, în articolul de astăzi ne oprim asupra unor tipuri de diete pe care e bine să le eviți, deoarece pe termen lung nu doar că sunt neeficiente, ci pot fi chiar periculoase pentru sănătate.

Diete care susțin slăbirea extra-rapidă

Sunt diete care promit că vei pierde 20 kg în 3 zile (eventual fără să faci mare lucru), urmând diferite meniuri fanteziste, luând pastile sau ceaiuri. Adesea sunt promovate în stilul “breaking news” și descrise în termeni ca „fantastic”, „uluitor”, „exclusiv”. În timp, aceste regimuri de slăbit te fac să pierzi mai mulți bani decât kilograme și, în plus, vin la pachet cu efectul yo-yo – o slăbire bruscă, urmată de luare în greutate.

Diete cu un număr exagerat de mic de calorii

Dietele cu o restricție calorică drastică acționează doar pe durata când sunt urmate (dacă reușești să reziști…). Chiar dacă în primă fază vei slăbi, desigur, e foarte puțin probabil să poți ține acest regim spartan pe o perioadă mai lungă. Iar dacă apoi revii la alimentația anterioară, kilogramele se vor pune la loc, aducând și altele în plus.

Partea gravă este că s-ar putea ca această etapă de „post forțat” să se lase cu probleme de sănătate. Dietele care restricționează prea mult numărul de calorii produc dezechilibre hormonale, afectează fertilitatea, imunitatea și scad rezistența oaselor, crescând riscul de fracturi.

Pentru un adult normal, 1000 kcal sau mai puțin înseamnă înfometare; stai departe de dietele care promovează așa ceva.

Diete cu un singur aliment sau foarte restrictive

Poate ai auzit de celebra „dietă cu supă de varză”, un simbol al regimurilor de slăbit, care presupune consumul excesiv al unui aliment și reducerea la minim a celorlalte (eventual, mai poți consuma o banană sau un iaurt degresat, din când în când).

Nu avem nimic cu supa de varză, dar să-ți rezumi întreaga alimentație la atât, fie și pentru câteva săptămâni, nu e cea mai bună soluție dacă ții la sănătatea ta. Când pur și simplu tai întregi grupe alimentare, foarte probabil vei avea o alimentație dezechilibrată, deficientă nutrițional, care îți va da amețeli, dureri de cap, lipsă de energie sau incapacitate de concentrare.

Diete exclusiv cu lichide

Este foarte bine să te hidratezi, dar asta nu înseamnă să înlocuiești mesele cu apă cu lămâie, oțet sau sucuri, deoarece te lipsești de fibre și mulți nutrienți.

Un regim temporar care să includă doar lichide poate fi prescris uneori în cazul anumitor afecțiuni sau înainte de o intervenție chirurgicală, însă în aceste situații se face sub supraveghere medicală și pe o perioadă bine determinată, fără a avea scopul de a pierde în greutate.

Promovate ca metode de „detoxifiere”, dietele cu lichide nu sunt eficiente pe termen lung, deoarece atunci când te întorci la alimentația obișnuită, revii și la kilogramele anterioare. În plus, încetinirea metabolismului îți va face și mai dificilă menținerea unei greutăți sănătoase.

Pe scurt, ferește-te de extreme.

În loc de dietele “SF”, alege să faci schimbări mici, constante, care să te ajute să fii mereu în formă.

La Superfit, scopul nostru nu este (doar) slăbitul, ci mai ales SĂNĂTATEA TA. De aceea, îți oferim instrumentele pentru ca tu să poți face alegeri alimentare mai bune nu numai pe o durată scurtă de timp, ci pentru tot restul vieții. Practic, vei învăța de la nutriționiști cu experiență cum să-ți creezi mesele tu însuți, ca să-ți poți menține o greutate potrivită.

Folosim metode a cărora eficiență este dovedită științific și care nu îți pun în pericol sănătatea. Deci fără înfometare.

În plus, te încurajăm să integrezi și alte obiceiuri sănătoase în viața ta de zi cu zi: mișcare, o postură corectă și echilibru emoțional.

Evaluările realizate cu aparate performante, de ultimă generație (analiza corporală 3D, adipometria cu ultrasunete), îți arată exact progresul tău în timp, ceea ce te poate încuraja în drumul tău spre un stil de viață sănătos.

Te așteptăm la Superfit să slăbești sănătos și să fii în formă! Suntem alături de tine!
Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe