Testarea cardiometabolică

Noi, cei de la Centrul Superfit ştim că îţi doreşti să îţi îmbunătăţeşti performanţele fizice şi sportive, indiferent de punctul de la care porneşti.

Pentru a avea o evoluţie corectă, sănătoasă, eficientă şi rapidă e nevoie să îţi cunoşti mai bine corpul şi posibilităţile lui fiziologice.

Calculele empirice şi dispozitivele electronice precum ceasurile de antrenament nu îţi dau valori pe care să te poţi baza 100%, iar acest lucru te bulversează şi te ţine pe loc.

Noi credem în puterea tehnologiei şi ştiinţei moderne, de aceea avem testările potrivite pentru fiecare persoană în parte.

Indiferent dacă eşti sedentar, sportiv amator sau de performanţă iată ce trebuie să faci: programează-te acum la testul de efort cardiorespirator (testarea cardiometabolică), vino la clinică să facem testul şi să discutăm datele obţinute, apoi aplică cu încredere indicaţiile primite pentru a te bucura de cele mai bune rezultate!

Sunt dr. Şerban Damian, fondatorul Centrului Superfit şi te invit să faci testarea cardiometabolică în clinica noastră!

Iată care sunt avantajele acestui test de efort:

 • Măsurători reale, nu estimări
 • Date uşor de înţeles şi folosit
 • Verificarea stării de sănătate
 • Facilitarea progresului rapid către performanţele dorite, indiferent de nivel

Cui se adresează testarea cardiometabolică?

 • Persoanelor care doresc să-și schimbe stilul de viață și doresc să facă sport și să schimbe stilul alimentar (cu sau fara exces de greutate);
 • Sportivilor amatori, clienților sălilor de fitness/aerobic/înot, pentru evaluarea stării de sănătate și a capacității funcționale pentru adaptarea tipului de antrenament fizic și creșterea performanței fizice;
 • Sportivilor de performanță la reluarea activității fizice de performanță după o perioadă de recuperare sau de repaus fizic;
 • Sportivilor de performanță, pentru evaluarea cardiologică și a capacității de efort în vederea îmbunătățirii performanței sportive;
 • Foștilor sportivi de performanță, care vor să continue antrenamentele sportive chiar dacă nu mai participă la competiții;
 • Pentru evaluarea riscurilor în cazul sportivilor de performanță, la cererea antrenorilor sau a medicului de medicină sportivă.

PROGRAMEAZĂ-TE AICI LA TESTAREA CARDIOMETABOLICĂ

  De unde ai aflat despre noi? *

  Îmi exprim în mod expres consimţământul cu privire la colectarea, stocarea şi prelucrarea datelor mele cu caracter personal, conform Politicii de Confidenţialitate Superfit, în acord cu Regulamentului (UE) nr.679/2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date, aplicabil de la 25.05.2018.

  Testarea cardiometabolică nu este o simpla investigație medicală, ci o metodă de evaluare a performanțelor fizice. În urma acestei investigații fiziologice nu stabilim diagnostice, dar putem doza mult mai exact nivelul de efort fizic și recomandările nutriționale.

  Testarea cardiometabolică – avantaje

  Testarea cardiometabolică este o investigație recunoscută internațional ca fiind “standard de aur” pentru măsurarea parametrilor fiziologici ce caracterizează capacitatea de efort și performanță a unei persoane. Până de curând această investigație era disponibilă doar in laboratoare de cercetare, insa acum a devenit disponibila si in centrul nostru.

  Această analiză complexă îți oferă posibilitatea de a afla o mulțime de detalii despre organismul tău, parametrii care vor sta la baza alcătuirii unui regim alimentar și a unui program de antrenament cu adevărat personalizate, cu ajutorul cărora vei reuși să îți atingi obiectivele propuse.

  Ce poți afla în urma testării cardiometabolice?

  Testarea cardiometabolică este o investigație complexă prin care se determina:

  – consumul energetic în efort – câte calorii consumi la diverse praguri de efort – cu ajutorul acestor valori se poate alcătui un program de antrenament cu adevărat personalizat

  – stabilirea zonelor în care sunt metabolizați principalii nutrienți (lipide, carbohidrați) în timpul efortului fizic – în felul acesta vom știi exact la ce valori ale pulsului trebuie să te încadrezi pentru ca antrenamentul să fie eficient pentru scopul propus

  – măsurarea volumelor respiratorii (O2 și volum total de aer)

  – stabilirea zonelor de antrenament şi a pragurilor de efort (VT1, VT2 – prag anaerob)

  – măsurarea VO2max

  Toate aceste măsurători stau la baza conceperii unui program de antrenament personalizat, bazat pe zonele de antrenament, care poate fi destinat scăderii în greutate, îmbunătățirii anduranței sau menținerii condiției fizice ca metodă anti-ageing.

  De ce să alegi să faci testarea cardiometabolică la Centrul Superfit?

  Experienţă de peste 10 ani

  Mai mult de 1500 de teste efectuate, de la sportivi de mare performanţă, pâna la persoane cu obezitate

  Echipament performant

  Folosim cele mai modern tester portabil – fără cabluri ataşate, cu libertate de mişcare în timpul testului

  Test efectuat de medic

  Nu numai aparatul contează, ci mai ales specialistul care interpretează datele obţinute

  Control medical înainte

  Facem o examinare medicală serioasă înainte, cuprinzând EKG şi spirometrie (inclus în preţ)

  Rezultatele se dau pe loc

  Imediat după test primeşti dosarul cu rezultate, pe care le interpretăm împreună

  Aplicabilitate practică

  Numere şi grafice interesante, dar mai ales date pe care le vei folosi la următorul antrenament

  Ce presupune această investigație?

  În primul lipsa unor afecțiuni medicale grave, care contraindică efortul (intens)!

  Testarea cardiometabolică durează efectiv 10-20 minute (insa cu tot cu pregatire si revenire după efort, toata procedura poate sa dureze 60-90 minute)

  Inainte de analiza propriu-zisă, va fi masurată tensiunea arterială, se va efectua o electrocardiogramă in repaus (aceasta are rol screening, nu diagnostic) si o spirometrie.

  Testarea la efort se va face fie pe banda de alergat (recomandat in special sportivilor cu experiență), fie pe bicicleta staționară (cicloergometru – recomandat in special ciclistilor, triatlonistilor, sportivilor din sporturi ce nu presupun alergare, precum si sedentarilor). În cele mai multe cazuri, efortul va fi submaximal, adică intensitatea lui va crește de la ușor la moderat. Din acest motiv, testarea este adecvată și pentru oameni cu o condiție fizică redusă (sedentari, ieșiți din formă) sau pentru persoane în vârstă.

  În cazul sportivilor amatori și de performanță se pot face testări maximale, pentru determinarea VO2max (cel mai important parametru care arata nivelul condiției fizice).

  Pe durata testării vei respira printr-un analizor special si vei purta o centura cu monitor cardiac. Prin intermediul schimbului de gaze respiratorii se poate determina cum reacționează metabolismul la diverse intensități ale efortului fizic. Rezultatele măsurătorilor arată care sunt zonele de antrenament în care organismul tău consumă preponderent grăsime sau carbohidrați.

  Vei afla ce consumă organismul tău în timpul efortului

  Grăsime
  Carbohidrați
  Proteine
  Oxigen

  INFORMAȚII PRACTICE, CU APLICABILITATE IMEDIATĂ

  Cum trebuie să te pregătești pentru testare:

  – încearcă să fii cât mai odihnit în ziua testării: nu veni la mai puțin de 3 zile după un concurs sau antrenament dificil, nu face efort fizic în ziua testării (antrenamente intense), dormi suficient

  – mănâncă normal în ziua testării, fără excese de niciun fel; nu mânca cu cel puțin o oră înainte de test

  – nu consuma băuturi cu cofeină în ziua testării (sau suplimente ce conțin cofeină, taurină etc.); nu consuma alcool

  – hidratează-te suficient

  – ia cu tine echipament sportiv comod, pantofi buni de alergare (în cazul în care testarea se face pe bandă), un prosop (reține că poți face duș la noi, după test), haine de schimb

  – alocă 90 de minute pentru acest test (testarea în sine durează 15-20 de minute, însă tot protocolul se întinde pe aproximativ 1 oră și jumătate).

  Aceasta investigatie este foarte utila pentru ca atleții să facă sport în siguranță!

  Spiroergometria sau testul de efort cardiorespirator este un test combinat care evaluează abilitatea sistemului cardiovascular și al celui respirator de a asigura schimburile metabolice și schimburile gazoase între celule și mediul înconjurător.

  Sportivii de performanță și cei care vor să se apuce de sport au nevoie de astfel de teste pentru a vedea capacitatea de efort inițială. Pentru sportivii de performanță este foarte importantă testarea deoarece se poate diagnostica din timp o eventuală afecțiune cardio-pulmonară.

  Pentru fiziologia sportului această testare este esențială, aceasta arătând abilitatea inimii și a plămânilor de a trimite oxigen în tot organismul, precum și capacitatea musculaturii de a-l folosi.

  Beneficiile testarii cardiometabolice pentru sportivi:

  1. Îmbunătățește performanța,
  2. Îmbunătățește rezistența,
  3. Sporește gradul de competitivitate,
  4. Ajută la creșterea eficienței antrenamentului.

  Acest test poate fi făcut de orice persoană, indiferent de nivelul de nivelul de pregatire fizica!

  Testul se recomandă pacienților care au probleme respiratorii, care obosesc foarte repede și care nu pot face efort mediu (de exemplu, urcatul scărilor), pentru a se vedea dacă aceste probleme sunt cauzate de afecțiuni cardiace, afecțiuni pulmonare, anemii sau alte boli metabolice.

  În urma testării, se poate stabili un diagnostic avansat nu doar în domeniul cardio-pulmonar, ci și în nutriție, metabolism, reabilitare și recuperare.

  Testarea se poate face pe bicicleta staţionară (recomandat celor care nu fac activitate fizică), pe cursieră pusă pe hometrainer (recomandat cicliştilor şi triatloniştilor) sau pe banda de alergare (recomandat sportivilor amatori şi de performanţă)

  Aici puteţi vedea câteva imagini cu cei care au făcut teste la Centrul Superfit (multe din sediul şi cu echipamentul anterior)

  Iată ce alte investigaţii poţi face la Centrul Superfit!

  Analiza corporală 3D

  Scanarea 3D este o metodă imagistică foarte modernă, care permite realizarea unei imagini tridimensionale a corpului, măsurarea precisă a circumferinţelor, precum şi analiza posturală.

  Analiza alergării

  Fiecare pas poate fi descompus în mai multe părţi şi analizat cu ajutorul unui echipament performant, care ne poate da informaţii despre calitatea mersului şi alergării, la persoane sănătoase, dar şi la cei accidentaţi.

  Compoziţia corporală

  Analiza compoziţie corporale prin metoda bioimpedanţei este larg folosită în evaluarea sportivilor şi pacienţilor, fiind un test rapid, care permite aflarea procentului de grăsime şi nivelul grăsimii viscerale.

  Analiza mobilităţii

  Flexibilitatea este o caracteristică importantă a corpului uman şi o cerinţă de bază în multe ramuri sportive. Acest test computerizat poate analiza cu precizie mobilitatea la nivelul tuturor articulaţiilor.

  Baropodometrie

  Acest test analizează în amănunt presiunile exercitate de către talpi în poziţie statică, dar şi în mers. Se pot identifica probleme ce pot fi corectate prin antrenament, kinetoterapie sau cu ajutorul susţinătorilor plantari.