Testarea cardiometabolică

Cui se adresează acest test?

  • Persoanelor care doresc să-și schimbe stilul de viață și doresc să facă sport și să schimbe stilul alimentar (cu sau fara exces de greutate);
  • Sportivilor amatori, clienților sălilor de fitness/aerobic/înot, pentru evaluarea stării de sănătate și a capacității funcționale pentru adaptarea tipului de antrenament fizic și creșterea performanței fizice;
  • Sportivilor de performanță la reluarea activității fizice de performanță după o perioadă de recuperare sau de repaus fizic;
  • Sportivilor de performanță, pentru evaluarea cardiologică și a capacității de efort în vederea îmbunătățirii performanței sportive;
  • Foștilor sportivi de performanță, care vor să continue antrenamentele sportive chiar dacă nu mai participă la competiții;
  • Pentru evaluarea riscurilor în cazul sportivilor de performanță, la cererea antrenorilor sau a medicului de medicină sportivă.
testare cardiometabolica la centrul superfit

Testarea cardiometabolică este o investigație recunoscută internațional ca fiind “standard de aur” pentru măsurarea parametrilor fiziologici ce caracterizează capacitatea de efort și performanță a unei persoane. Până de curând această investigație era disponibilă doar in laboratoare de cercetare, insa acum a devenit disponibila si in centrul nostru.

Această analiză complexă îți oferă posibilitatea de a afla o mulțime de detalii despre organismul tău, parametrii care vor sta la baza alcătuirii unui regim alimentar și a unui program de antrenament cu adevărat personalizate, cu ajutorul cărora vei reuși să îți atingi obiectivele propuse.

Testarea cardiometabolică nu este o simpla investigație medicală, ci o metodă de evaluare a performanțelor fizice. În urma acestei investigații fiziologice nu stabilim diagnostice, dar putem doza mult mai exact nivelul de efort fizic și recomandările nutriționale.

Ce poți afla în urma testării cardiometabolice?

Testarea cardiometabolică este o investigație complexă prin care se determina:

– consumul energetic în efort – câte calorii consumi la diverse praguri de efort – cu ajutorul acestor valori se poate alcătui un program de antrenament cu adevărat personalizat

– stabilirea proporțiilor în care sunt metabolizați principalii nutrienți (lipide, carbohidrați) în timpul efortului fizic – în felul acesta vom știi exact la ce valori ale pulsului trebuie să te încadrezi pentru ca antrenamentul să fie eficient pentru scopul propus

– măsurarea volumelor respiratorii (O2 și volum total de aer)

– stabilirea zonelor de antrenament – care este pragul unde organismul tău consumă cel mai eficient grăsime, care este pragul unde intri în zona anaerobă etc.

– măsurarea VO2max

Toate aceste măsurători stau la baza conceperii unui program de antrenament personalizat, bazat pe zonele de antrenament, care poate fi destinat scăderii în greutate, îmbunătățirii anduranței sau menținerii condiției fizice ca metodă anti-ageing.

Ce presupune această investigație?

În primul lipsa unor afecțiuni medicale grave. 

Testarea cardiometabolică durează efectiv 10-20 minute (insa cu tot cu pregatire si revenire după efort, toata procedura poate sa dureze 45-60 minute)

Inainte de analiza propriu-zisa, va fi masurata tensiunea arteriala, se va efectua o electrocardiograma in repaus (aceasta are rol screening, nu diagnostic) si o spirometrie.

Se începe cu măsurarea metabolismului în repaus, apoi se efectuează testarea la efort, fie pe bandă de alergat (recomandat in special sportivilor cu experiență), fie pe bicicleta staționară (cicloergometru – recomandat in special ciclistilor, triatlonistilor, sportivilor din sporturi ce nu presupun alergare, precum si sedentarilor). În cele mai multe cazuri, efortul va fi submaximal, adică intensitatea lui va crește de la ușor la moderat. Din acest motiv, testarea este adecvată și pentru oameni cu o condiție fizică redusă (sedentari, ieșiți din formă) sau pentru persoane în vârstă.

În cazul sportivilor amatori și de performanță se pot face testări maximale, pentru determinarea VO2max (cel mai important parametru care arata nivelul condiției fizice). Pe durata testării vei respira printr-o mică piesă bucală (tub) conectată la analizor și mai departe la computer. Prin intermediul schimbului de gaze respiratorii se poate determina cum reacționează metabolismul la diverse intensități ale efortului fizic. Rezultatele măsurătorilor arată care sunt zonele de antrenament în care organismul tău consumă preponderent grăsime sau carbohidrați.

INFORMAȚII PRACTICE, CU APLICABILITATE IMEDIATĂ

Vei afla ce consumă organismul tău în timpul efortului

Grăsime
Carbohidrați
Proteine
Oxigen

Cum trebuie să te pregătești pentru testare:

– încearcă să fii cât mai odihnit în ziua testării: nu veni la mai puțin de 3 zile după un concurs sau antrenament dificil, nu face efort fizic în ziua testării (antrenamente intense), dormi suficient

– mănâncă normal în ziua testării, fără excese de niciun fel; nu mânca cu cel puțin o oră înainte de test

– nu consuma băuturi cu cofeină în ziua testării (sau suplimente ce conțin cofeină, taurină etc.); nu consuma alcool

– hidratează-te suficient

– ia cu tine echipament sportiv comod, pantofi buni de alergare (în cazul în care testarea se face pe bandă), un prosop (reține că poți face duș la noi, după test), haine de schimb

– alocă-ți minim o oră pentru acest test (testarea în sine durează 15-20 de minute, însă tot protocolul se întinde pe aproximativ 1 oră).

Aceasta investigatie este foarte utila pentru ca atleții să facă sport în siguranță!

Spiroergometria sau testul de efort cardiorespirator este un test combinat care evaluează abilitatea sistemului cardiovascular și al celui respirator de a asigura schimburile metabolice și schimburile gazoase între celule și mediul înconjurător.

Sportivii de performanță și cei care vor să se apuce de sport au nevoie de astfel de teste pentru a vedea capacitatea de efort inițială. Pentru sportivii de performanță este foarte importantă testarea deoarece se poate diagnostica din timp o eventuală afecțiune cardio-pulmonară.

Pentru fiziologia sportului această testare este esențială, aceasta arătând abilitatea inimii și a plămânilor de a trimite oxigen în tot organismul, precum și capacitatea musculaturii de a-l folosi.

Beneficiile testarii cardiometabolice pentru sportivi:

  1. Îmbunătățește performanța,
  2. Îmbunătățește rezistența,
  3. Sporește gradul de competitivitate,
  4. Ajută la creșterea eficienței antrenamentului.

Acest test poate fi făcut de orice persoană, indiferent de nivelul de nivelul de pregatire fizica!

Testul se recomandă pacienților care au probleme respiratorii, care obosesc foarte repede și care nu pot face efort mediu (de exemplu, urcatul scărilor), pentru a se vedea dacă aceste probleme sunt cauzate de afecțiuni cardiace, afecțiuni pulmonare, anemii sau alte boli metabolice.

În urma testării, se poate stabili un diagnostic avansat nu doar în domeniul cardio-pulmonar, ci și în nutriție, metabolism, reabilitare și recuperare.

Iată aici câţiva din sportivii care s-au testat la Centrul Superfit!