Analiza compoziției corporale

Grăsime vs. mușchi. Află ce se ascunde în spatele greutății de pe cântar!

Ce este analiza compoziției corporale

 

Deși cântarul este un instrument util, el nu poate fi considerat suficient atunci când vorbim de evaluarea stării de sănătate. Nu contează doar câte kilograme ai, ci mai ales din ce sunt ele formate.

Evaluarea compoziției corporale îți arată care este raportul dintre masa non-adipoasă (fără grăsime) și masa adipoasă (grasă) – informație utilă pentru a determina riscurile de instalare a unor boli. În plus, afli date personalizate despre cantitatea de grăsime esențială, indispensabilă organismului tău, vs. grăsimea din depozite, acumulată ca rezervă de energie.

Care sunt avantajele analizei compoziției corporale?

  • Este mai relevantă decât simpla cântărire sau IMC (indicele de masă corporală), deoarece indică proporția dintre elementele de compoziție ale corpului. De exemplu, un culturist sau un jucător de fotbal american ar putea să aibă cu 20-30 kg peste greutatea considerată optimă pentru o anumită înălțime, însă în același timp să aibă un procent de grăsime normal. Supraponderea este dată în această situație de masa musculară bine dezvoltată, deci nu se impune scăderea în greutate.
  • Oferă o imagine reală asupra stratului de grăsime și a musculaturii tale, nu doar date bazate pe estimări generale. Permite măsurarea grosimii stratului adipos în diverse zone ale corpului și evaluarea cantității de grăsime esențială și grăsime din depozite.
  • Prin analize periodice, poți să urmărești evoluția în timp a proporției de grăsime vs. mușchi, informații folositoare în cazul unui program de slăbit sau de creștere în masă musculară.

Metode de evaluare a compoziției corporale la Superfit

 

  • Analiza impedanței bioelectrice (BIA). Conceptul BIA pornește de la premiza că țesuturile fără grăsime (care au un conținut mai mare de apă), precum și apa extracelulară facilitează trecerea curentului electric, datorită fapului că acestea au un conținut mai ridicat de electroliți în comparație cu țesutul adipos.  Se foloseşte un „cântar inteligent” special conceput pentru astfel de măsurători.
  • Adipometria cu ultrasunete. Această tehnică presupune măsurarea grosimii stratului adipos printr-o tehnică ecografică, în mai multe puncte ale corpului. Ulterior, se obține valoarea procentului de grăsime cu ajutorul unui soft special.

Te așteptăm să descoperi cum stai cu greutatea, dincolo de cifrele de pe cântar!

Adipometria_cu_ultrasunete 2

Analiza compoziției corporale este pentru tine dacă...

  • Îți dorești să afli cum evoluează raportul masă musculară/ grăsime pe parcursul unui program de scădere în greutate.
  • Vrei să afli care este riscul de a dezvolta boli cauzate de excesul de grăsime depozitată.
  • Ai început un program de creștere a masei musculare și te interesează să urmărești evoluția în timp.

Te așteptăm la Superfit să descoperi ce procent de grăsime corporală ai!