Medicina sportivă este specialitatea medicală multidisciplinară care susține performanţa sportivă în condițiile păstrării sănătății sportivilor, îmbunătățirea performanței sportive fiind unul dintre dezideratele importante ale acestei specialitati.

Prin cunoştintele acumulate despre fiziologia efortului, această specialitate a devenit un pion foarte important în dezvoltarea sportului de performanţa. Tehnologia a facut paşi mari, iar multitudinea de parametri pe care îi obţinem în urma testărilor ajută extrem de mult la creşterea performanţelor sportive.

De asemena, medicina sportivă contribuie la menținerea unei populații sănătoase, la combaterea bolilor datorate sedentarismului, prin promovarea unui stil de viață activ.

APT PENTRU SPORT?

Medicina sportivă se adreseaza sportivilor de performanţă şi amatorilor, dar nu în ultimul rând persoanelor care doresc să înceapă o formă de activitate fizică susţinută. Indiferent de categoria în care ne încadram, consultul medico-sportiv este în masură să ne confirme dacă starea de sănătate ne permite să facem asta. Astfel aflăm un raspuns foarte important: suntem sau nu apţi pentru sport?

Preocupările medicinei sportive includ prevenirea, diagnosticarea, tratarea și reabilitarea după accidentări sau îmbolnăviri datorate practicării sportului. Patologia întâlnită este vastă, de multe ori specifică ramurii sportive practicate sau uneori urmare a unor probleme de fond nediagnosticate la timp.

Aceasta ramură a medicinei oferă şi suportul în diagnosticarea şi tratarea corectă a pacienţilor cu devieri de la o postură normală, şi nu numai.


AVIZUL MEDICO-SPORTIV

Este obligatoriu pentru sportivii (de performanţă şi amatori) legitimaţi, dar se recomandă şi celor care doresc să facă sport în mod organizat.

Examenul medico-sportiv pentru obţinerea avizului medical este unul complex şi include:

  • Anamneza generală şi medico-sportivă
  • Examen clinic general
  • Interpretarea examenelor paraclinice de laborator (pacientul aduce analize de sânge făcute în ultima perioadă – nu mai vechi de 6 luni)
  • Examinare somatoscopică (examinare Fit3D)
  • Examinare somatometrică (analiza compoziţiei corporale)
  • EKG
  • Spirometrie
  • Teste de efort adaptate sportului şi condiţiei fizice.