In ce fel te ajuta consilierea psihologica si psihoterapia?

CLIENTUL “OBIŞNUIT”

Ținând cont de standardele  de frumusete si greutate distorsionate pe care societatea actuală le promovează, putem spune ca orice persoană care doreste sa aibă o imagine “perfectă” prezintă riscul de a dezvolta o tulburare de comportament alimentar.

“Tulburarile de comportament alimentar se caracterizează printr-o afectare persistentă a obiceiurilor alimentare sau legate de alimentație, ce are ca rezultat consumul sau absorbția necorespunzătoare a hranei și care adduce prejudicii sănătății fizice sau funcționării psihosociale. Au fost stabilite criterii de diagnostic pentru pica, tulburarea de ruminație, tulburarea de aport alimentar evitant/restrictive, anorexia nervoasă, bulimia nervoasă și tulburarea de alimentație compulsivă.”(DSM -5, 2013).

Promovarea de către mass – media a  unei imagini corporale ideale perfecte (absurde) și ridicarea acesteia la rang de valoare socială, reprezintă principalele surse de vulnerabilizare a populației în fața riscurilor de dezvoltare a tulburărilor de comportament alimentar.

O persoană care a preconștientizat faptul ca actualul stil de viaţă pe care-l are îi produce suferință sau îi cauzează o anumită disfuncționalitate  poate cere ajutor specializat in speranță imbunătățirii acestuia.  In acest sens , ajutorul propriu-zis , oferit de psiholog, poate consta în:

 • Identificarea și depășirea blocajului cognitiv în ceea ce privește procesul de reglare a greutății corporale;
 • Informarea cu privire la beneficiile activității fizice și sportive ;
 • Monitorizarea/asistarea psihologică pe tot parcursul procesului în care este implicat.
 • Consiliere psihologică cu precădere în dezvolatrea unui imagini de sine pozitive/echilibrate.
 • Creșterea motivației pentru schimbare și consolidarea acesteia prin oferirea de suport.

CLIENTUL SPORTIV

Cunoaștem faptul că sportivii de performanță prezintă o rezistență fizică crescută, o imagine de sine de cele mai multe ori supradimendionată (necesară atingerii performantei) și o stimă de sine ridicată. De asemenea știm că în sportul de performanță competițiile pot reprezenta factori de stress sever, atat psihic cât și fizic. Atunci când presiunea acestor competitii se adauga peste altele deja existente în viața sportivului, riscul de a nu-și atinge potențialul crește semnificativ. Majoritatea sportivilor dețin o motivație intrinsecă de a atinge perfecțiunea. Însă, aceasta tendință este cauzată de presiunea pe care părinții, antrenorii sau societatea o pun pe sportiv. Antrenorul are sarcina de a-l invăța pe sportiv perfecțiunea și competițiile oferă contextul pentru verificarea gradului în care acesta a învatat-o sau și-a însușit-o. Toate aceste presiuni exterioare sunt interiorizate de sportiv din dorința de a atinge perfecțiunea. Atunci cand sportivul nu poate atinge aceste standard devenite proprii, acesta trăiește/experimentează eșecul. Putem înțelege de aici că un sportiv de performanță este influențat în mare parte de nevoile de autorealizare. În acest sens, psihologul sportiv furnizează servicii de specialitate în vederea oferirii de:

 • Suport motivațional în obținerea performanței dorite;
 • Identificarea și analiza erorilor/ comportamentelor existente care conduc la o încetinire a performanței dorite;
 • Sprijin în vederea stabilirii unui standard de performanță realist și realizabil;
 • Monitorizarea/asistarea psihologică pe tot parcursul perioadei de antrenament precompetițional și competițional.
 • Consiliere psihologică cu precădere în dezvoltarea mecanismelor de coping și creșterea nivelului de reziliență, în situații percepute drept frustrante;
 • Sprijin în creșterea nivelului de disciplină și autocontrol;
 • Suport în vederea depășiri stării de presiune și anxietate resimtiță în situațiile de concurs.