Antrenamentul stroboscopic – pregătire sportivă în lumini de club

Te-ai gândit vreodată cum ar fi să te antrenezi într-un club, cu lumini intermitente pulsând non-stop în jurul tău?

Așa ceva există deja în domeniul sportiv și nu (doar) pentru că ar fi foarte distractiv, ci și datorită eficienței sale. Se numește antrenament stroboscopic.

Antrenamentul stroboscopic este o formă de pregătire fizică folositoare în foarte multe sporturi, deoarece ajută la dezvoltarea atenției, agilității și memoriei vizuale. Dacă joci tenis, fotbal, volei sau faci box, ai numai de câștigat de pe urma acestui antrenament.

Vederea stroboscopică se referă la percepția vizuală a realității într-o manieră discontinuă, ca și cum ai urmări o secvență de film cu încetinitorul. Există diferite dispozitive sub formă de ochelari, cu lentile care se întunecă pentru scurte perioade de timp și creează un efect stroboscopic, ajutându-l astfel pe sportiv să-și dezvolte abilitățile perceptive.

Cum funcționează ochelarii stroboscopici?

Ochelarii stroboscopici utilizează o tehnologie pe bază de cristale lichide, care fac ca lentilele să alterneze între transparent și opac, forțând astfel persoana care îi poartă să proceseze mai eficient informația vizuală.

Acest sistem de antrenament stroboscopic se integrează cu succes în exercițiile fizice de agilitate, coordonare sau echilibru, în cele care presupun prinderea unei mingi sau atingerea diferitelor puncte. Se începe cu un antrenament obișnuit, urmat de o sesiune cu ochelari stroboscopici, iar apoi se crește treptat nivelul de dificultate. La final, se mai face un antrenament fără ochelari.

Chiar are rezultate antrenamentul stroboscopic? Ajută la îmbunătățirea memoriei și a timpului de reacție?

Da. Cercetările au evidențiat efectele pozitive ale antrenamentului stroboscopic asupra memoriei vizuale pe termen scurt, a estimării vitezei și a altor abilități fizice, în sporturi precum baschet, volei, hochei pe gheață sau baseball. Agilitatea memoriei vizuale după un antrenament stroboscopic se păstrează chiar și 24 de ore mai târziu, arată studiile.

De asemenea, antrenamentul stroboscopic contribuie la dezvoltarea capacității anticipative – abilitatatea de a estima unde se va afla într-un anumit moment un stimul în mișcare.

Într-un alt studiu s-a constatat că acuitatea vizuală dinamică (DVA – Dynamic Visual Acuity) a crescut după doar o sesiune de antrenament stroboscopic, în comparație cu o sesiune fără efectul stroboscopic.

Antrenament stroboscopic la Superfit

La Centrul Superfit te poți bucura de beneficiile antrenamentui stroboscopic cu ochelarii Senaptec Strobe, un dispozitiv de ultimă generație, care oferă mai multe provocări în timpul exercițiilor. Acești ochelari speciali stimulează conexiunile dintre corp, ochi și creier, pentru un antrenament intens depotrivă fizic și vizual.

Despre ochelarii Senaptec Strobe

  • Au lentile curbate, ce asigură o vedere stroboscopică la 180 de grade.
  • Sunt ajustabili și pot fi folosiți pentru antrenamentul unui singur ochi sau pentru ambii.
  • Se pot utiliza inclusiv pentru antrenamente outdoor.
  • Există posibilitatea de a seta diferite niveluri de dificultate, așa că antrenamentele sunt ușor de personalizat în funcție de obiectivele sportivului.
  • Sunt special concepuți pentru a ține umezeala la distanță și se prind cu elastic, pentru a rămâne ficși pe durata mișcărilor.

Urmărește clipul de mai jos și vezi cum decurge un antrenament cu ochelarii Senaptec Strobe sau, și mai bine, vino la Superfit să-i testezi!

Surse: www.senaptec.com/senaptecstrobe, www.medicalxpress.com
Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe