Turmeric – ce este, cum se folosește, beneficii pentru sănătate

Promovate ca adevărate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lămâie, ghimbir și turmeric sunt pe val printre pasionații de fitness și sănătate. Despre lămâie și ghimbir am vorbit deja, dar cum rămâne cu turmericul? Care este rolul lui în această familie a super-alimentelor?

Înrudit cu ghimbirul, turmericul (Curcuma longa) este folosit de mii de ani pe post de medicament, condiment, dar și colorant, datorită nuanței sale de un galben-portocaliu aprins. În sistemul de medicină tradițională Ayurveda, turmericul joacă un rol important în prepararea unor remedii naturale, de peste 5000 de ani, iar bucătăriile asiatice îl adoră în sosuri și mâncăruri de tot felul.

Ce gust are turmericul? 

Spre deosebire de ghimbir, are un gust amărui și este bine să fie combinat cu alte ingrediente pentru a fi tolerat mai ușor. Partea bună e că în mâncăruri nu se simte atât de puternic, ci doar cât să dea o ușoară aromă și culoare preparatelor.

În magazine se găsește la raionul de fructe și legume sub formă de rizom (tulpină subterană), care seamănă puțin cu ghimbirul, însă are o formă mai lungă și subțire, iar sub coajă este portocaliu-aprins. Cel mai des îl poți găsi însă la raftul de condimente, singur sau în mixuri de mirodenii, cum ar fi curry (culoarea galbenă a curry-ului vine tocmai de la turmeric). Nu în ultimul rând, numeroase suplimente conțin turmeric sau, mai bine zis, principalul său ingredient activ: curcumina

Curcumina, super-puterea turmericului

Turmericul are un conținut redus de curcumină, cam 1-6% din greutatea sa. De aceea, majoritatea studiilor științifice au analizat efectele unor extracte de turmeric, majoritatea având în special curcumină, în cantități mai mari decât și-ar putea asigura cineva doar consumând turmericul ca mirodenie.

În plus, curcumina are o biodisponibilitate foarte scăzută, adică se absoarbe în cantitate mică de către organismul uman. Există însă și vești bune: piperina (o substanță din piperul negru) poate îmbunătăți absorbția curcuminei cu 2000%. Așa că pentru a te bucura un pic mai mult de proprietățile turmericului, ajută să-l consumi cu piper negru. Și suplimentele pe bază de curcumină au piperină, din același motiv. De asemenea, curcumina este liposolubilă, deci dacă iei suplimente care o conțin e bine să le asociezi la o masă cu mai multe grăsimi.

De ce să consumi turmeric/ curcumină?

Majoritatea beneficiilor terapeutice ale curcumei derivă din proprietățile sale antiinflamatorii și antioxidante.

Curcumina (în cantități mai mari) ajută în lupta cu inflamația din corp, deci poate fi de folos pentru prevenirea și tratarea a numeroase afecțiuni, printre care boli cardiovasculare. Poate contribui la diminuarea inflamației induse de efort și a durerilor musculare, îmbunătățind astfel refacerea la persoanele active.

Stresul oxidativ, responsabil de îmbătrânire și apariția unor boli, poate fi redus prin neutralizarea radicalilor liberi, unde curcumina își arată puterile antioxidante. 

Alte beneficii ale curcuminei includ: protecție cardiovasculară; efecte antivirale și antibacteriene; adjuvant în gestionarea unor probleme ca sindrom metabolic, hiperlipidemie, artrită; întârzierea unor afecțiuni ale creierului legate de vârstă; suport împotriva diabetului și a cancerului.

Mai multe studii pe animale și subiecți umani au legat aportul de curcumină cu reducerea greutății, a indicelui de masă corporală și a circumferinței taliei. Și aici ar putea fi implicate proprietățile anti-inflamatorii ale curcuminei, deoarece și în cazul obezității se produce inflamație în corp. Totuși, este nevoie de mai multe cercetări pe subiecți umani, care să evalueze eficiența utilizării curcuminei în prevenirea și gestionarea obezității

Cum se consumă turmericul

Iată câteva preparate la care poți folosi pudră de turmeric (pe lângă alte ingrediente, desigur):

  • curry, diferite sosuri și mâncăruri cu sos, vegetariene sau cu carne
  • dressinguri pentru salate
  • omlete
  • orez, cous-cous
  • biscuiți, checuri și alte deserturi
  • porridge de ovăz, fructe uscate și nuci
  • băuturi cu lapte obișnuit sau vegetal 
  • (de preferat sub formă de rizom) băuturi concentrate („shot-uri”), adică lămâie curățată de coajă, bucăți de ghimbir și de turmeric date la blender cu puțină apă. Dacă ți se pare prea acră și iute băutura, poți folosi și o portocală. Nu uita de piper măcinat, la final. 

Concluzia

Dacă îți plac mirodeniile și le folosești des când gătești, turmericul este o alegere bună pentru culoare și aromă. Amatorii de “senzații tari” în materie de gusturi pot experimenta băuturi cu turmeric, ghimbir, lămâie și alte condimente puternice. Dacă însă ești mai interesat de proprietățile nutritive ale turmericului, consultă-te cu medicul pentru a vedea dacă ți se potrivește un supliment alimentar care conține curcumină. 

În cazul persoanelor interesate să slăbească, e bine de știut că turmericul nu va topi kilogramele în plus, în lipsa unui deficit caloric și a adoptării unor obiceiuri alimentare sănătoase. 

Te așteptăm la Centrul Superfit, să slăbești sănătos și să te menții în formă fără diete restrictive!


Surse: healthline.com, verywellfit.com, ncbi.nlm.nih.gov 1, ncbi.nlm.nih.gov 2, ncbi.nlm.nih.gov 3, ncbi.nlm.nih.gov 4




Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe