Apa cu lămâie – între mit și adevăr

„Când viața îți dă lămâi… stoarce-le și bea sucul cu apă, ca să slăbești.

Unele persoane susțin că apa cu lămâie detoxifică și ajută la slăbit, mai ales dacă se bea dimineața, pe stomacul gol. Lămâile sunt recunoscute pentru conținutul ridicat de vitamina C, iar de aici a fost doar un pas până la proprietăți anti-cancer.

Ce este mit și ce adevăr în puterile „miraculoase” ale apei cu lămâie?

Aport semnificativ de vitamina C

Sucul de la o lămâie conține aproximativ 30mg de vitamina C, furnizând 33% din doza zilnică recomandată de 90 mg pentru bărbați și 40% din 75mg pentru femei. Vitamina C este un micronutrient foarte important pentru sănătate, deoarece susține sistemul imunitar, contribuie la producția de colagen, îmbunătățește absorbția fierului non-hem (din surse vegetale) și protejează împotriva radicalilor liberi.

Proprietățile antioxidante și celelalte beneficii ale lămâilor nu derivă doar de la vitamina C, dar și de la alte fitochimicale, în principal flavonoide.

Ar putea preveni pietrele la rinichi

Sucul de lămâie împiedică formarea pietrelor la rinichi sau creșterea acestora. Acidul citric poate preveni dezvoltarea calculilor renali prin creșterea volumului de urină și a nivelului de pH al acesteia.

125 ml de suc de lămâie zilnic ar oferi suficient acid citric pentru a evita apariția de noi pietre la rinichi la persoanele care deja au această afecțiune, potrivit unei cercetări. Pe de altă parte, sunt și studii care nu au găsit vreun efect al apei cu lămâie asupra proprietăților de prevenție a pietrelor la rinichi.

Încurajează hidratarea

Zeama de lămâie dă un gust mai bun apei, așa că dacă “uiți” să te hidratezi pentru că apa ți se pare fadă, îi poți da puțină aromă folosind sucul de lămâie sau de la alte citrice: portocale, lime, grepfrut, și ele bogate în vitamina C.

Oferă o respirație proaspătă

Acidul citric poate omorî bacteriile care provoacă respirația urât mirositoare, însă un consum prea ridicat de suc de lămâie ar putea afecta smalțul dinților, ducând la deteriorarea acestora. Soluția este să bei apa cu lămâie folosind un pai, pentru a reduce contactul lichidului cu dinții.

Prea mult acid citric poate stimula însă boala de reflux gastroesofagian, care determină ridicarea acidului din stomac în esofag și apoi în gură.

Dacă ai afte, evită cu totul zeama de lămâie, deoarece acidul citric le irită mai tare.

Apa cu lămâie și cancerul

Unele studii observaționale au arătat că persoanele care consumă multe citrice au un risc mai scăzut de cancer, în timp ce alte studii nu au găsit vreun efect. La fel de incertă este și ipoteza ca diferiți compuși din lămâi pot elimina celulele canceroase. În plus, aceste teste folosesc de obicei doze foarte mari din compușii găsiți în lămâi sau alte citrice, mult mai mult decât ar putea consuma cineva în mod obișnuit dacă bea apă cu suc de lămâie sau chiar dacă ar mânca lămâi ca atare. Așadar, deși lămâile și citricele, în general, pot avea un potențial anticancerigen, nu există dovezi clare care să sugereze că acestea previn sau tratează cancerul la oameni.

Apa cu lămâie slăbește?

Mai multe cercetări pe șoareci au arătat că lămâile au anumiți compuși care pot preveni sau diminua creșterea în greutate, însă lipsesc studiile care să certifice aceleași efecte în cazul oamenilor. Nu există deci dovezi pentru efectele de slăbire ale sucului de lămâie, cel puțin nu în comparație cu apa simplă.

Persoanele care consumă zilnic cantități mari de băuturi carbogazoase pot economisi calorii alegând în schimb apa cu lămâie, cu un conținut caloric aproape de zero (1 lingură de suc de lămâie are aproximativ 3 kcal). Dacă vrei să slăbești, apa cu suc de lămâie este o alegere mai bună decât sucurile care conțin mult zahăr și aproape deloc nutrienți, însă nu te va ajuta în lipsa unui plan alimentar bine gândit.


Surse: healthline.com, webmd.com, kidney.org, hsph.harvard.edu, insider.com

 




Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe