Scapă de durerile de spate!

tratament dureri de spate

După multe ore de stat la birou, fără pauze, s-ar putea să simți tensiune și dureri de spate. Acestea sunt destul de comune în rândul adulților și pot apărea la orice vârstă. Partea bună este că poți găsi soluții pentru a le ameliora și a le preveni, astfel încât să te simți în formă în fiecare zi.

Cauzele durerilor de spate

De multe ori, durerile de spate nu sunt grave și își au cauza pur și simplu în postura incorectă de zi cu zi, când stăm la birou, când facem sport sau alte activități.

Adesea, durerile de spate sunt cauzate de efort, suprasolicitare sau accidentări, în urma cărora apar spasme musculare, tensiuni la nivel muscular și la nivelul ligamentelor sau chiar fracturi. Durerile de spate pot apărea în urma exercițiilor fizice intense, când simțim rigiditate și avem senzația că „am înțepenit”. Printre activitățile care pot da dureri de spate sunt și mișcările bruște, ridicarea/ căratul/ împinsul unor obiecte prea grele sau ridicarea acestora într-un mod necorespunzător, precum și statul în picioare, în poziție aplecată sau pe scaun pentru perioade lungi de timp, fără pauze.

Și unele boli pot provoca dureri de spate:

  • Hernia de disc
  • Sciatica
  • Artrita
  • Deviații ale coloanei vertebrale, cum ar fi scolioza
  • Osteoporoza
  • Zona Zoster
  • Tulburări de somn
  • Tumori sau infecții ale coloanei vertebrale
  • Infecții în zona pelviană (de exemplu, infecții sau pietre la rinichi)

Printre factorii de risc care pot determina apariția durerilor de spate se numără: sedentarismul, lipsa condiției fizice, obezitatea, vârsta înaintată, efectuarea de activități care suprasolicită spatele în mod frecvent, activități sportive intense fără încălzire, stresul, anxietatea, depresia.

Când să mergi la medic dacă ai dureri de spate

Dacă durerile persistă pentru mai multe săptămâni (peste o lună și jumătate), devin tot mai puternice pe măsură ce trece timpul, te împiedică să-ți desfășori activitățile cotidiene sau dacă sunt însoțite de slăbiciune generală și amorțeli, mergi neapărat la doctor. În acest fel vei afla care este cauza reală a durerii și vei primi tratamentul potrivit. S-ar putea să fie nevoie doar de kintoterapie, fizioterapie sau de anumite schimbări în stilul de viață, care nu sunt atât de dificil de făcut, cum ar părea la prima vedere.

Cum previi durerile de spate

Aceste sugestii te pot ajuta să previi durerile de spate, dar și să le atenuezi, în cazul în care sunt provocate de postura incorectă sau suprasolicitare.

  • Îmbunătățește-ți postura. Postura incorectă poate cauza tensiuni în zona spatelui, a umerilor și a gâtului, iar în timp vor apărea și durerile. Amintește-ți să ții spatele drept și să-ți tragi umerii înapoi și alege un scaun ergonomic dacă petreci mult timp la birou. Exercițiile sub îndrumarea unui kinetoterapeutte pot ajuta să devii mai conștient(ă) de poziția pe care o ai în mod obișnuit și să o corectezi apoi, dacă este cazul. Vezi în acest articol care este postura optimă când stai la birou.

Dacă te întrebi cât de corectă este postura ta, poți afla acest lucru făcând o baropodometrie sau o analiză corporală 3D.

  • Fă mișcare și antrenează-ți musculatura spatelui. Activitatea fizică făcută corect și consecvent te ajută să previi multe afecțiuni. Ca să preîntâmpini riscul de a avea dureri de spate, sunt recomandate două tipuri de antrenamente:
  • Core Training – Întărirea mușchilor din jurul abdomenului și ai spatelui prin diferite exerciții.
  • Flexibilitate – Îmbunătățirea flexibilității, în special a spatelui și a zonei superioare a picioarelor.

Stretching-ul poate fi de asemenea de folos atunci când petreci mult timp într-o anumită poziție, dar și după activitatea fizică, pentru a reduce tensiunile musculare. Află totul despre stretching și refacerea după efort din acest articol.

  • Poartă încălțăminte comodă. Doamnele aleg tocurile înalte pentru că sunt elegante, însă purtate frecvent pot provoca dureri de spate. Pentru activitățile zilnice, alege încălțăminte cu tocuri joase și talpă comodă.
  • Ia pauze când conduci. Când ai de făcut drumuri lungi cu mașina, asigură-te că iei din când în când o pauză în care să ieși din mașină și să faci câteva mișcări de stretching.
  • Investește într-o saltea de calitate. Pentru calitatea somnului și prevenirea durerilor de spate, contează să ai o saltea și o pernă de calitate, care să mențină într-o formă bună coloana vertebrală, susținând greutatea umerilor și spatelui.
  • Include în alimentație surse de calciu și vitamina D (iaurt, brânzeturi, lapte, pește gras, gălbenușuri etc). Acestea sunt esențiale pentru sănătatea oaselor și a coloanei vertebrale. Bonus, o alimentație echilibrată te ajută să-ți ții sub control greutatea corporală. Obezitatea este un factor de risc major pentru durerile de spate, deoarece coloana și mușchii trebuie să susțină (prea) multe kilograme.
  • Poartă mai puține lucruri cu tine. Geanta cu laptop, poșetele, servietele grele pun o presiune inutilă pe mușchii gâtului și ai spatelui. Cu cât geanta este mai mare, cu atât ai tendința să pui înăuntru mai multe lucruri, de care de obicei nici nu ai nevoie. Așadar, redu cantitatea de lucruri pe care le duci cu tine în mod obișnuit și alege genți care distribuie greutatea în mod echilibrat, cum sunt rucsacurile (asta nu înseamnă că le poți umple până la refuz cu lucruri grele).
  • Ridică și transportă obiectele cu atenție. Când ridici obiecte grele de jos, bazează-te mai mult pe picioare în loc de spate. Menține spatele drept, pe cât posibil, ține genunchii îndoiți și picioarele ușor depărtate, unul în fața celuilalt, pentru a-ți menține echilibrul. După ce ai apucat obiectul, ca să te ridici, îndreaptă picioarele, schimbându-ți cât mai puțin poziția spatelui, pentru a nu pune presiune pe acea zonă.

Surse: healthline.com, medicalnewstoday.com




Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe