Mâncatul sănătos la restaurant. Cum să faci alegeri mai bune când ieși în oraș

cum sa mananci la restaurant

Mâncatul în oraș, mai ales în weekend, reprezintă o provocare pentru persoanele care vor să slăbească. În fața unui meniu ispititor, cu preparate care mai de care mai apetisante, e ușor să uiți de obiectivele tale de nutriție.

Restaurantele sunt foarte diferite ca meniuri și abordare, însă următoarele sfaturi te pot ajuta să faci alegeri mai bune când iei masa în oraș, astfel încât să nu-ți dai peste cap planul de pierdere în greutate.

  • Ia o gustare înainte. Sigur, mergi la restaurant ca să mănânci, dar dacă deja ți-e foarte foame și va dura până comanzi, s-ar putea să fii tentat(ă) să iei o porție supradimensionată sau să “ciugulești” pâine/ orice găsești pe masă. O gustare luată acasă te poate ajuta să-ți controlezi mai bine foamea și să faci o alegere mai inspirată.
  • Sari peste cocktail-uri sau sucuri. Dacă urmărești reducerea numărului de calorii, alege apă, ceai sau cafea în loc de cocktail-uri, ciocolate calde cu multă frișcă și toppinguri sau sucuri de fructe, fie ele și “naturale”. Conțin destul de mult zahăr și mai bine mănânci ceva în locul lor, decât să bei calorii goale, care nu-ți satisfac foamea.
  • Mergi pe combinații simple. O combinație pe care o găsești disponibilă în majoritatea meniurilor este cea de carne/ pește + legume la grătar + salată. Alege păstrăv, pui sau somon, alături de ciuperci sau mix de legume la grătar/ abur sau cartofi copți, cu o salată de roșii, castraveți, varză sau murături. Supele de legume și ciorbele de pasăre sau vită sunt o alegere bună dacă nu “îneci” în ele prea multe crutoane sau pâine. Evită preparatele prăjite sau pané.
  • Întreabă chelnerul. Nu te sfii să ceri detalii de la chelner despre modul de preparare al mâncărurilor, mărimea porțiilor, ingrediente sau dacă se pot face modificări la meniurile fixe, de exemplu. Folosește un ton politicos și nu insista foarte mult.
  • Cere sosul separat. Când comanzi o salată mare sau chiar un fel principal, posibil să fie însoțită de un sos de maioneză sau ketchup. Însă degeaba îți iei o salată (Coleslaw sau Caesar, de exemplu), cu gândul că mănânci ceva light, dacă e scăldată într-un dressing consistent de ulei sau maioneză. Roagă chelnerul să-ți aducă sosul separat (poți pune doar jumătate din el) sau chiar să nu-l mai aducă deloc, dacă știi că nu te poți abține.
  • Împarte desertul. În acest fel îți faci pofta, dar fără să exagerezi. Poți aplica această tactică și la preparate sau garnituri din care vrei doar să guști, nu să consumi o porție întreagă. O alternativă este să mănânci jumătate de porție, iar restul să-l iei la pachet. Indiferent de situație, nu te simți obligat(ă) să mănânci tot din farfurie.
  • Răsfoiește meniul înainte. Multe restaurante postează meniul pe site sau pe pagina de Facebook, așa că poți să-ți faci o idee încă de acasă ce preparate vei găsi în locul în care mergi. În acest fel nu va exista presiunea momentului și vei avea timp să te gândești ce să comanzi.
  • Mănâncă încet, conștient. Dacă ai norocul să fii însoțit(ă) la masă de gurmanzi, profită și discutați despre ce mâncați: ingrediente, texturi, culori, arome. Așa te asiguri că simți mai bine gustul preparatelor și mănânci mai lent. Miroase mâncarea și admir-o, mestecă bine. În pauzele de mâncat, fă conversație și bea apă.
  • Evită localurile All you can eat și opțiunile de meniu super-size/ XXL. Deși la prima vedere par mai ieftine, în aceste situații există tentația să mănânci peste măsură, fără să ții cont de mărimea porțiilor.
  • Relaxează-te și bucură-te de masă. Mâncarea este o plăcere, iar când iei masa în oraș poate vrei să profiți 100% de experiență, mai ales dacă ești gurmand. Până la urmă, o masă la care ai mâncat mai mult nu te va îngrășa brusc, dacă este o excepție și nu se întâmplă zilnic.
  • Însoțește ieșirea la restaurant de o mică plimbare, înainte sau după ce ai luat masa.

Te așteptăm la Superfit la o discuție sau o consultație cu medicul nutriționist, pentru a învăța cum să-ți echilibrezi alimentația fără a te lipsi de micile plăceri culinare!




Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe