De ce e bine să-ți cunoști pragul lactat?

Alături de nivelul VO2max, analiza lactatului este unul dintre cele mai folositoare teste pentru sportivii de anduranță, deoarece oferă informații precise despre rezistența la efort și instalarea oboselii musculare.

Analiza lactatului permite stabilirea pragului anaerob, când în musculatură începe să se acumuleze acid lactic. În funcție de aceste date se pot crea programe personalizate de antrenament pentru îmbunătățire performanței.

Ce este lactatul?

Lactatul se formează ca urmare a utilizării glucozei de către celulele musculare în condiții anaerobe. Cu cât fluxul de glucoză este mai ridicat în celule, cu atât mai mult crește producția lactatului (independent de disponibilitatea oxigenului), ceea ce duce la accentuarea stresului muscular.

Pragul lactat definește limita superioară a efortului fizic pe care îl poți susține în timpul activităților sportive de durată. Când îl depășești și corpul tău se va baza pe sistemul glicolitic pentru energie, mușchii vor începe să obosească și va trebui să încetinești.

Cu cât pragul lactat este mai sus, cu atât poți face efort mai mult timp, la o intensitate ridicată, fără ca musculatura să obosească, înainte să înceapă să se acumuleze lactatul. În cazul atleților bine antrenați, pragul lactat se instalează la intensități de efort de 80-90% din VO2max, în timp ce la persoanele neantrenate acesta apare chiar la 50% din VO2max.

Cu ce te ajută să-ți cunoști pragul lactat?

Dacă ești sportiv de anduranță, amator sau profesionist, cunoscându-ți pragul lactat și la ce puls începe să se instaleze, știi care este nivelul tău de rezistență la efort și punctul în care începe să apară oboseala musculară.

Prin antrenament, pragul lactat poate fi crescut, ceea ce înseamnă că vor crește și performanțele tale. Antrenamentele de rezistență și de intensitate ridicată au scopul de a accelera eliminarea lactatului pe măsură ce acesta se formează în mușchi.

Tocmai aceasta este misiunea analizei lactatului, de a oferi o bază reală pentru stabilirea unor zone de antrenament corespunzătoare. Te poți antrena știind cum se comportă în mod real organismul tău la efort, nu doar pe baza pulsului.

Punctul forte al analizei pragului lactat stă în compararea rezultatelor în timp. Dacă vrei să ai performanțe mai bune, analiza periodică a lactatului îți permite să vezi clar care este evoluția ta din punct de vedere al rezistenței, dacă există sau nu schimbări semnificative în urma anumitor programe de antrenament.

Cum se face analiza lactatului?

La Superfit îți poți face analiza lactatului în timpul testului de efort, pe banda de alergare sau pe bicicletă. Viteza este crescută la fiecare 3-5 minute, iar la finalul fiecărui interval ți se ia o mostră de sânge din deget și se analizează cu ajutorul unui dispozitiv special. Deci pregătește-te să transpiri!

Iată câteva cadre de la o astfel de testare din centrul nostru, ca să înțelegi ce presupune mai exact:

În urma testului, va rezultat un grafic cu nivelul lactatului și procentul de VO2max, din care vei afla pragul lactat. Nu-ți face griji dacă numerele și graficele nu sunt punctul tău forte, specialiștii din echipa noastră îți vor interpreta testul, oferindu-ți recomandări pe baza sa 😉

Pe lângă analiza lactatului, la centrul nostru îți poți face și alte evaluări utile pentru activitatea sportivă, cum ar fi testarea cardiometabolică, analiza mersului și alergării sau analiza corporală 3D. Te așteptăm!

Surse: trainingpeaks.com, trainright.com




Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe

2 thoughts on “De ce e bine să-ți cunoști pragul lactat?”

  1. Pingback: Cat de bine iti cunosti corpul cand practici un sport?

  2. Pingback: Painea din America sau din Romania?

Comentariile sunt inchise.