#SuperfitSportsTeam. Interviu cu Footballicious Girls despre fotbal, feminitate și motivația de a reuși

Nico Toporaș, Ana-Maria Mîndruță și Diana Gheorghe au pornit proiectul Footballicious Girls din dorința de a dezvolta fotbalul feminin în România și de a le susține pe fetele pasionate de acest sport să-și urmeze visurile cu încredere, trecând peste prejudecăți.

Ne bucurăm să le fim alături în misiunea lor, prin antrenamente și programe de refacere personalizate la centrul nostru! Te invităm să citești un interviu cu Nico, Anny și Diana despre motivație și pasiune, care sperăm să te inspire în atingerea propriilor obiective – fie ele sportive sau nu.

 

Cine sunteți și cum a pornit proiectul Footballicious Girls?

NICO: Eu sunt Nico, iar Footballicious Girls este proiectul prin care vrem să arătăm adevărata față a fotbalului feminin și să demonstrăm pur și simplu că se poate și că absolut orice este posibil dacă îți dorești cu adevărat și ești dispus să muncești pentru asta.

Proiectul nostru a pornit din inițiativa de a inspira cât mai mulți oameni și de a încuraja fetele să își urmeze pasiunea. Totul a pornit chiar de la un mic articol scris de mine despre febra musculară, articol în care încercam să mă motivez pe mine și, trimițându-l și colegelor mele, am reușit să le motivez și pe ele. De acolo a pornit toată această idee de a ajuta oamenii să își dorească să ajungă cât mai sus și de a-i motiva să își urmeze pasiunea.

Prin acest proiect ne dorim totodată să spargem barierele impuse de societate și să pavăm drumul în fotbal pentru următoarele generații. Vrem ca fetele să aibă șanse și oportunități egale de a se bucura de acest sport și să demonstrăm o dată pentru totdeauna că fotbalul este la fel ca toate sporturile, destinat oamenilor.

ANNY: Eu sunt Anny și sunt o fire ambițioasă, curajoasă, activă, pasionată de educație non-formală, fotbal, călătorii, oameni, artă și muzică.

Am co-fondat PlaYouth în 2014 din pasiune pentru educația non-formală și organizare de evenimente. În călătoria mea de autocunoaștere de până acum, am descoperit că iubesc să învăț în timp ce mă joc, că mă împlinește să creez contexte ca oamenii curioși să se întâlnească și să învețe unii de la ceilalți, că pasiunea mea cea mai mare din copilărie este și va rămâne fotbalul, că nu las să treacă o zi fără să ascult muzică și că fericirea, pentru mine, înseamnă să fac lucruri care contează împreună cu ceilalți.

Îmi propun ca în fiecare zi să-i ajut pe ceilalți și să las o amprentă semnificativă în viețile lor, contribuind la bunăstarea acestora. Unul dintre visurile mele este să lucrez cu echipe de sportive pentru a le ajuta să se cunoască mai bine, dar să și coopereze cu succes în drumul spre îndeplinirea obiectivelor lor.

Deși am gândit încă de la bun început acest proiect împreună cu fetele, Diana și Nico, timpul nu mi-a permis atunci să fiu implicată 100%, așa că m-am alăturat Footballicious Girls în primăvara acestui an. Chiar dacă eu nu m-am putut implica, le-am încurajat mereu să își evidențieze mai mult calitățile și le-am ajutat atunci când mi-au cerut ajutorul.

DIANA: Eu sunt Diana și de când mă știu cea mai mare pasiune a mea este fotbalul. Proiectul Footballicious Girls a luat naștere din dorința noastră comună de a contribui oricât de puțin la dezvoltarea fotbalului feminin din România. Nu am putut să practicăm fotbalul o mare parte din viața noastră de până acum din cauză că nu am găsit echipe la care să jucăm sau din cauză că mai mereu ne-am lovit de faptul că oamenii ne considerau incapabile să practicăm acest sport “doar pentru băieți” – sunt doar câteva dintre motivele care ne-au determinat să începem acest proiect prin care ne dorim să arătăm că fotbalul este un sport destinat oamenilor, atât fete cât și băieți. Prin urmare, a fost de-ajuns să împletim pasiunea noastră comună pentru fotbal cu alte pasiuni, cum ar fi fotografia și scrisul, ca să trecem la treabă.

 

Spuneți-ne câteva dintre rezultatele voastre de care sunteți mândre.

NICO: Alături de Diana am avut onoarea de a urca pe scena Teatrului Național din București și de a ne spune povestea noastră în fotbalul feminin în fața a nu mai puțin de 900 de oameni, pe care i-am invitat la final cu drag la următoarele noastre meciuri. Am apărut totodată într-un reportaj genial făcut de Digi24 în care le povesteam oamenilor cu zâmbetul pe buze cât de pasionate suntem de acest sport minunat. Am apărut în revista DoR ca fiind parte din topul 19 sub 19 ce include 19 tineri sub 19 ani care fac lucruri geniale în România. Totodată Școala9 a publicat un articol despre noi și am dat și un interviu către Antena1. Pe plan fotbalistic, cu echipa ACS Dream Team avem câteva turnee câștigate și accedem către o promovare în liga a 2-a.

ANNY: Sunt multe rezultate de care sunt mândră, mulți oameni și parteneri cărora le datorăm recunoștință pentru că au încredere în noi. Printre exemple, se află realizarea site-ului nostru www.footballiciousgirls.ro, colaborarea cu Centrul Superfit și alți parteneri, participarea în cadrul unor evenimente, ca Blogger LAN’s Party, Semimaratonul București în calitate de susținătoare Hospice Casa Speranței și The Color Run Night și festivaluri, ca Afterhills și ELF – Festival de Educație Experiențială. Toate aceste reușite mă fac să cred și mai tare în visul Footballicious Girls, acela de a susține fetele să aibă șanse și oportunități egale pentru a se bucura de acest sport și de a demonstra că fotbalul este la fel ca toate sporturile, destinat oamenilor.

DIANA: Pentru mine, ultimul an a fost destul de provocator deoarece pe lângă viața de sportivă, care necesită foarte multă muncă și răbdare, a trebuit să mă implic la fel de mult și la școală, pentru că tocmai am terminat clasa a 12-a, și în proiectul Footballicious Girls. De ce? Pentru că toate aceste planuri sunt foarte importante pentru mine, iar fiecare dintre ele mă completează; sunt ca niște piese de puzzle.

Acum, când privesc în urmă, mă simt foarte mândră de mine. Mândră pentru că, deși mi-a fost greu să fac față pe toate planurile în egală măsură, am reușit pentru că mi-am dorit cu adevărat și mi-am demonstrat încă o dată faptul că noi, oamenii, suntem singurele noastre limite și că atunci când ne dorim ceva cu adevărat sigur reușim.

De asemenea, în ceea ce privește proiectul Footballicious Girls, sunt multe reușite de care sunt mândră, și anume parteneriatele pe care le-am obținut. Încrederea pe care partenerii noștri o au în noi reprezintă o doză foarte mare de motivație și validare pentru echipa Footballicious Girls, pe care cu siguranță dorim să o transmitem mai departe.

Totodată, faptul că am apărut în revista DoR și că am avut ocazia să inspirăm prin povestea noastră 900 de oameni pe scena Teatrului Național în cadrul evenimentului “DoR live” este ceva la care nici nu visam să se întâmple prea curând.

 

Cum arată o zi din viața unei jucătoare de fotbal?

NICO: Mulți ar spune că sunt o persoană foarte ocupată, însă eu știu să îmi gestionez foarte bine prioritățile și nu mă simt ocupată, ci doar foarte activă. Mă trezesc zilnic la 5:30 și merg la liceu. Intru în fiecare zi la 7:30 și ies la 13:20. Dacă am treabă în oraș sau meditații încerc să îmi folosesc la maxim timpul și aleg să nu mai bat drumul până acasă, așa că este destul de probabil să mă găsești într-o cafenea sau într-un parc, făcându-mi temele înainte de antrenament. După ce mi-am rezolvat ce aveam de rezolvat în oraș și m-am și pregătit de liceu, pornesc spre antrenament. Deseori prind răsăritul în stația lui 21 și apusul pe terenul de fotbal. Acesta este un exemplu al unei zile în care plec de acasă la 6:30 și ajung înapoi la 20:30.

Fotbalul și școala sunt prioritățile mele și acestea nu constau doar în liceu și antrenamente. Se adaugă meditațiile, învățatul, temele, meciurile, pregătirea fizică făcută în particular, antrenamentele personalizate, refacerea după efort… și câte și mai câte. Apoi, mai jos de ele, vine viața socială, ieșitul cu prietenii sau cu familia, iar din câte se poate observa nu prea rămâne timp de pierdut pe telefon sau în fața calculatorului și pentru asta chiar sunt recunoscătoare. Așadar, o zi din viața mea se învârte în jurul fotbalului și al educației, iar dacă am timp încerc să includ și alte activități pe care să le fac cu aceeași plăcere.

ANNY: De când mă știu, sunt o persoană activă. Locuiesc în București de 9 ani, iar fotbal practic doar de 1 an și jumătate la un nivel performant. Trebuie să recunosc că la mine nicio zi nu seamănă cu cealaltă din pricina profesiei mele, cea de organizatoare de evenimente. Atunci când lucrez cu oamenii pentru a furniza serviciul promis altor oameni, apar multe situații neașteptate, care trebuie rezolvate, indiferent de situație.

E dificil uneori să pun anumite limite, să mă opresc din a lucra, când știu că mai sunt multe de pus în ordine, însă fotbalul este acea parte din mine pe care o consider foarte importantă, mă ajută să mențin un echilibru între timpul pe care-l petrec în birou și timpul pe care-l petrec pe teren, în aer liber. Chiar dacă-mi place ceea ce fac pe plan profesional, nimic nu se compară cu un meci de fotbal.

Încerc să fac din fiecare zi una în care îmbin utilul cu plăcutul și de cele mai multe ori îmi iese. În prima parte a zilei răspund la mesaje și trimit mail-uri, coordonez alți oameni, merg la întâlniri, iar după prânz dau telefoane, găsesc soluții și le pun în practică pentru a mă asigura că evenimentele ies foarte bine. Mereu sunt în căutare de parteneri, de oameni cu care să colaborez într-un eveniment, prin urmare aloc mult timp pentru a găsi resurse și a acoperi nevoile unui proiect.

Prin ceea ce fac, îmi doresc să aduc valoare adăugată educației copiilor și a părinților, să scot în evidență calitățile oamenilor și să îi încurajez să își urmeze visurile. Faptul că m-am apucat de fotbal la 27 de ani arată faptul că nu e niciodată prea târziu să dai curs chemării din interior.

DIANA: Pentru mine, ziua începe la ora 06:00 când îmi sună alarma. Primul lucru pe care îl fac este să îmi creionez în minte un mic rezumat al zilei. Atunci când realizez că seara urmează să am antrenament, mă cuprinde deodată o energie parcă venită de nicăieri, energie care mă mobilizează să mă pregătesc, să plec la cursuri și să dau randamentul dorit toată ziua în toate activitățile în care sunt implicată sau la antrenamentele fizice și individuale la care merg, pe lângă antrenamentele cu întreaga echipă.

De obicei ajung acasă în jur de ora 21:00 când tot ce fac este să mănânc, să mă pregătesc pentru a doua zi și să mă culc cât mai devreme, deoarece fără odihnă și o alimentație corespunzătoare ar fi imposibil să fac față acestui program.

Aud destul de des întrebarea: Cum reușești să îți păstrezi energia având în vedere în câte activități fizice ești implicată și nu numai? Răspunsul meu este simplu. Atunci când ai cu adevărat o pasiune, poți să simți cu adevărat diferența dintre a trăi și a exista, fapt ce te împlinește atât de tare zilnic încât te încarcă cu o energie neîncetată.

 

Care este cea mai importantă lecție pe care ați învățat-o jucând fotbal?

NICO: Fotbalul m-a învățat să muncesc astăzi cu zâmbetul pe buze în ascensiunea mea către succesul de mâine. M-a învățat să iubesc să muncesc și mi-a arătat că prin muncă orice este posibil. M-a învățat să vreau întotdeauna să fiu mai bună decât eram ieri și să îmi doresc nu să fiu cea mai bună din echipă, ci cea mai bună PENTRU echipă.

ANNY: Fotbalul m-a învățat să fiu foarte încrezătoare, să colaborez cu ceilalți, să mă bucur de prezent și să muncesc pentru ceea ce îmi doresc, indiferent de cât este de provocatoare o anumită situație. Atunci când sunt pe teren, mă simt în siguranță și eliberată de orice gând negativ. La fiecare antrenament și meci fac tot posibilul fiu cea mai bună versiune a mea din acea zi.

DIANA: Cea mai importantă lecție pe care am învățat-o este aceea că viața prinde culoare atunci când îți îndeplinești un vis, cu alte cuvinte, merită cu adevărat să nu renunțăm niciodată la visurile noastre. Pentru mine, să joc fotbal la o echipă era un vis în care ușor, ușor încetam să mai cred, dar fix atunci, acest vis s-a îndeplinit.

Ce înseamnă pentru voi feminitatea?

NICO: Feminitatea pentru mine înseamnă pur și simplu să fiu eu. Consider că acest termen este mult prea subiectiv pentru a putea fi explicat. Atâta timp cât o persoană se identifică a fi femeie, aceasta nu poate să fie altfel decât feminină.

ANNY: Feminitatea înseamnă autenticitate și încredere, din punctul meu de vedere. Încrederea vine din lucrurile pe care le faci în direcția pe care ți-o dorești, de realizările pe care le ai, din dorința de a fi mai bun cu tine și cu ceilalți în fiecare zi. Sunt de părere că tot ceea ce contează cu adevărat este să te simți în largul tău, să fii autentic/ă. Nu hainele, nu machiajul, nu accesoriile fac dintr-o femeie o femeie, așa cum ne este nouă prezentată la televizor, ci mai degrabă încrederea în sufletul și mintea proprii. În societatea în care trăim, accentul se pune foarte mult pe aspectul fizic. Mulți mă considerau masculină, în special în liceu, și mă și porecleau pentru asta sau îmi adresau, uneori, cuvinte urâte, doar pentru că nu purtam rochii sau fuste sau tocuri.

DIANA: În viziunea mea, feminitatea este mai presus de mersul pe tocuri, machiaj, modă sau unghii false. Feminitatea reprezintă eleganță, frumusețe interioară, gingășie, senzualitate, înțelepciune, profunzime, naturalețe și sensibilitate.

  

Care este moto-ul/ principiul după care vă ghidați în viață?

NICO:We do not need magic to transform the world. We carry all the power we need inside ourselves already.” – J.K. Rowling

ANNY:Education is the most powerful weapon which you can use to change the world.” – Nelson Mandela.

DIANA:People will forget what you said, people will forget what you did, but people will never forget how you made them feel”  ― Maya Angelou

 

Ce antrenamente/ programe/ refacere urmați la Superfit? V-a ajutat colaborarea cu Superfit în activitatea voastră sportivă? Dacă da, în ce fel?

NICO: La Superfit am făcut antrenamente personalizate, atât fizice, cât și specializate pe fotbal și au fost unele din cele mai productive și frumoase antrenamente. Am avut parte totodată de programe de refacere post-efort de care m-am îndrăgostit imediat. Este pur și simplu minunat să văd cum corpul meu se reface atât de repede și de ușor și este gata de și mai multe antrenamente într-un timp record.

Cei de la Superfit m-au ajutat totodată și cu câteva accidentări. Spre exemplu, am venit la centru cu dureri groaznice de gleznă, iar după ce am trecut prin câteva programe de recuperare, glezna mea a fost ca nouă. Colaborarea cu Superfit m-a ajutat enorm ca sportivă de performanță. Mi-a ușurat viața și mă ajută să îmi depășesc limitele ori de câte ori intru pe ușă. La Superfit am găsit absolut tot ce și-ar putea dori un sportiv de performanță.

Personalul este absolut genial. Oamenii de la Superfit m-au abordat întotdeauna cu un zâmbet cald pe buze și m-au ajutat să devin cea mai bună versiune a mea. Aparatura și dotările Centrului Superfit sunt absolut fantastice, iar acestea, combinate cu oamenii de cea mai înaltă calitate pe care i-am găsit acolo, mă determină să spun cu mâna pe inimă că Superfit este întotdeauna un loc unde vin cu drag și de unde plec puțin mai bună decât eram când am intrat.

ANNY: Am ajuns la Centrul Superfit la 3 luni după o operație la tendonul lui Ahile, având în primul rând nevoie de recuperare, apoi de antrenamente. Mușchiul gambei suferise o atrofiere și pierdusem 2 centimetri în masa musculară. Îmi doream să revin pe teren și, mai ales, să îmi recapăt mersul normal, stabilitatea și forța. După numai 6 ședințe la Superfit, am câștigat 1 centimetru în masă musculară și aproape că puteam merge ca și cum nu aș fi trecut prin operație. Nu vă închipuiți sentimentul! Eram foarte încrezătoare în mine și foarte recunoscătoare lui Șerban că a acceptat propunerea noastră de colaborare și Alexandrei pentru că m-a ajutat în tot acest timp cu indicații, corecții, exerciții și antrenamente personalizate pe nevoia mea.

Îmi plac foarte multe aspecte la Superfit și vin mereu cu mare drag. De la oameni și atmosfera relaxantă și prietenoasă de la centru, până la aparatură și dotările potrivite pentru orice tip de nevoie. Diversitatea exercițiilor și a antrenamentelor m-au făcut de fiecare dată să simt că evoluez, că mai învăț ceva despre lumea asta a sportului de performanță și despre cum să am grijă de corpul meu.

DIANA: Colaborarea cu Superfit m-a ajutat să progresez foarte mult într-un timp foarte scurt, deoarece acest centru pune la dispoziție unui sportiv tot ce are nevoie. Personalul este unul incredibil de cald, care te face încă din primele secunde după ce intri pe ușă să te simți ca acasă. Aici, antrenamentele fizice sunt atât de plăcute încât parcă nici nu simți că obosești și nici vorbă să îți dorești să se termine.

De asemenea, fie ele grave sau nu, accidentările sunt destul de frecvente în viața unui sportiv, iar faptul că centrul Superfit este dotat cu programe de refacere care mai de care mai performante este un mare plus pentru noi. E incredibil să vezi cât de rapidă și eficientă este refacerea după o accidentare, beneficiind de aceste programe de recuperare în comparație cu recuperarea fără ele.

 

 




Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe