5 accesorii pentru stretching eficient

Stretchingul. Ne solicită doar 10-15 minute și presupune mișcări simple. Toată lumea știe cât de important e, dar puțini îl practică după o sesiune de mișcare. Uneori ne grăbim să ajungem la bucătărie pentru o “răsplată” post-efort și îl scurtăm sau îl facem superficial, astfel că nu ne bucurăm de toate beneficiile sale.

Stretchingul după efort contribuie la îmbunătățirea flexibilității și mobilității și detensionează mușchii, ajutându-i să se relaxeze și să revină la forma inițială. Nu este nevoie de cine știe ce exerciții complicate, ci trebuie doar să simți puțină tensiune (nu durere) în mușchiul întins.

Dacă de obicei “uiți” să introduci stretchingul în programul tău de după antrenament sau competiție, poți folosi câteva accesorii de fitness care să-l facă mai puțin plictisitor. În plus, acestea te ajută să-ți lucrezi mușchii suplimentar, în comparație cu întinderile simple.

Orice stretching corect efectuat este eficient chiar și fără accesorii, însă acestea îți “condimentează” puțin exercițiile și te pot motiva să-ți amintești de el după mișcare.

Poți să-ți lași accesoriile la îndemână, gata pregătite, astfel încât să nu ai cum să le eviți când termini alergatul, pedalatul sau antrenamentul la sală.

Iată cinci instrumente care îți pot fi utile în stretchingul post-efort:

Saltea sport

Este confortabilă și previne alunecările, datorită suprafeței speciale. Mai are și un efect mental, am zice noi, deoarece creează un spațiu bine delimitat de antrenament și e un reminder pentru stretching, dar și pentru mișcare: o poți folosi inclusiv la exerciții de pilates sau yoga.

Foam roller

Folosind greutatea propriului corp, cu rola de spumă poți face exerciții de stretching pentru partea superioară a spatelui, fesieri, cvadricepși, gambe, mușchii din spatele și din exteriorul coapselor.

Zonele încordate ale corpului se deplasează, pe rând, înainte și înapoi pe rolă, pentru a elimina tensiunile. Mișcarea trebuie efectuat lent, ca să nu devină dureroasă și ca musculatura să aibă timp să se relaxeze în urma presiunii ușoare aplicate.

Rola de masaj reduce disconfortul muscular, crește fluxul sanguin, ameliorează tensiunea musculară și îmbunătățește elasticitatea țesutului.

Minge Bobath

Există mingi Bobath cu dimensiuni și greutăți diferite, fiind foarte potrivite pentru sesiunile de stretching. Se integrează ușor în multe tipuri de exerciții, nu pun presiune asupra articulațiilor și contribuie la relaxarea mușchilor după efort.

Elastic

Îl poți folosi la stretching pentru picioare, brațe, spate și are avantajul versatilității, fiind complementar cu alte accesorii de fitness. Partea bună este că ai un control total asupra exercițiilor – poți să le faci la un ritm mai intens sau mai lent și să adaptezi gama de mișcări pentru a evita eventualele accidentări.

Bosu

Deși în mod obișnuit se utilizează pentru antrenamentele de echilibru și stabilitate, semisfera Bosu poate fi ușor inclusă în rutina de stretching, așezată sub șolduri sau sub tibie. Face anumite exerciții mai accesibile, mai ales cele inspirate din yoga.

La Centrul Superfit ai la dispoziție accesoriile de mai sus, dar, mai important, ai și antrenori de care te poți învăța exerciții variate de stretching, pe care să le faci ulterior când ai nevoie. Ei se vor asigura că lucrezi corect, pentru eficiență și prevenirea accidentărilor. Te așteptăm!




Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe