Top 7 alimente pentru concentrare și memorie

Într-o lume cu atât de multe tentații în materie de informare și divertisment, concentrarea a devenit o misiune dificilă. E greu să lucrezi fără ca mintea să-ți zboare la ce poză a postat colegul sau la clipul cu pisici pe care tocmai l-ai văzut. 

Există câteva strategii pe care le poți implementa în rutina ta de lucru pentru a te concentra mai bine, cum ar fi crearea unui program fix, pauzele dese sau blocarea elementelor care te distrag (rețele sociale, notificări).  

O soluție se află și în farfurie; ne referim aici la consumul anumitor alimente care ajută creierul să funcționeze mai bine, îmbunătățind capacitatea de concentrare și memoria. Iată câteva dintre ele:

  1. Avocado

Conține o cantitate mare de nutrienți despre care se știe că ajută la funcționarea optimă a creierului. Grăsimile mononesaturate contribuie la producerea de acetilcolină, substanță chimică din creier responsabilă pentru memorie și învățare. În plus, aceste grăsimi reduc riscul de hipertensiune arterială, legată de declinul cognitiv. Avocado mai conține și tirozină, un aminoacid precursor al dopaminei – neurotransmițător care susține memoria și concentrarea. 

  1. Ceai verde

Consumat pentru beneficiile asupra sănătății fizice și mentale, ceaiul verde se remarcă prin conținutul ridicat de antioxidanți, printre care EGCG, cu efect calmant, dar care în același timp îmbunătățește memoria și atenția. L-teanina și cofeina contribuie și ele la o memorie mai bună, atenție susținută și reducerea distragerilor, conform studiilor. L-teanina reduce starea de agitație indusă de cofeină, astfel că un beneficiu important al ceaiului verde, în comparație cu cafeaua, este că ajută la concentrare, dar fără suprastimulare.

  1. Spanac

Legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul sau kale, conțin potasiu, care accelerează conexiunile dintre neuroni, crescând receptivitatea creierului. Vitaminele B și E optimizează funcția creierului și fluxul sanguin. Conținutul ridicat de luteină din spanac este responsabil nu doar pentru sănătatea ochilor, ci și pentru îmbunătățirea învățării, a memoriei și pentru menținerea funcției creierului. Un studiu a constatat că persoanele în vârstă, cu niveluri mai mari de luteină, au avut răspunsuri neuronale similare cu cele ale participanților mai tineri.

  1. Ouă

Reprezintă o sursă bună de vitamina B6, vitamina B12 și acid folic, care pot preveni deteriorarea creierului și pot întârzia declinul cognitiv. Ouăle conțin colină, micronutrient legat de o memorie și o funcție mentală mai bună, potrivit studiilor. Cantitatea recomandată zilnic de colină este de 425 mg pentru femei și 550 mg pentru bărbați, iar un gălbenuș de ou are un aport de 112 mg de colină. 

  1. Afine

Sunt bogate în antioxidanți, vitamina C, vitamina E și flavonoide. Consumul de flavonoide activează o enzimă care stimulează fluxul de oxigen și sânge către creier, ajutând memoria, precum și capacitatea de concentrare și de învățare. Studiile au arătat că afinele, dar și fructele de pădure, în general, îmbunătățesc funcțiile cognitive. Efecte sunt evidente mai ales în perioadele de suprasolicitare și oboseală. S-a demonstrat că afinele sunt de ajutor și la memorie, în special pentru persoanele în vârstă, putând preveni sau atenua neurodegenerarea. Și copiii pot beneficia de pe urma consumului de afine, cercetările indicând o performanță cognitivă îmbunătățită.

  1. Semințe de dovleac

Sunt o sursă excelentă de magneziu, fier, zinc și cupru, nutrienți importanți pentru sănătatea creierului. Magneziul este esențial pentru învățare și memorie. Deficiența de zinc a fost legată de multe afecțiuni neurologice, inclusiv boala Alzheimer, depresia și boala Parkinson. Anemia are un impact negativ asupra funcțiilor creierului, iar un nivel insuficient de cupru crește riscul de boli neurodegenerative.

  1. Somon

Alături de ton, sardine și hering, somonul vine cu o cantitate semnificativă de Omega-3, un acid gras benefic pentru creier, care stimulează abilitățile de gândire. Într-un studiu, s-a constatat că persoanele cu niveluri mari de Omega-3 aveau un flux sangvin ridicat în creier, asociat cu o minte ageră. Peștii grași, ca somonul, conțin și vitamina B12, importantă pentru menținerea sănătății nervilor și a vaselor de sânge. 

 

Alimentele de mai sus nu sunt “pastile-minune” care îți cresc imediat și automat gradul de concentrare la lucru, ci doar instrumente pentru a susține procesele cognitive. Sunt eficiente în cadrul mai larg al unui stil de viață sănătos, din care nu lipsesc mișcarea, odihna și alimentația variată.


Surse: medicalnewstoday.com, healthline.com, psychologycompass.com

 




Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe

1 thought on “Top 7 alimente pentru concentrare și memorie”

  1. Pingback: Cum să mănânci sănătos când lucrezi de acasă | Centrul Medical Superfit

Comentariile sunt inchise.