Cum să mănânci sănătos când lucrezi de acasă

Munca de acasă a câștigat teren în contextul pandemiei și rămâne încă de actualitate în viața multora dintre noi. Să lucrezi din confortul propriei locuințe vine deopotrivă cu avantaje și dezavantaje. Pe de-o parte, economisim timp cu transportul și ne bucurăm de mai multă flexibilitate. Pe de altă parte, e mai greu să tragem linie între muncă și viața personală și ne e dor să vorbim cu colegii, față în față, în pauza de cafea.

Dar alimentația? E mai ușor să mănânci sănătos dacă lucrezi de acasă? 

Depinde de obiceiurile fiecăruia și de stilul de viață. Cu puțină organizare însă, oricine poate face alegeri mai bune când vine vorba de propria dietă, indiferent de unde lucrează sau de program.

Iată câteva recomandări pentru a avea o alimentație echilibrată dacă lucrezi de acasă:

Alocă timp special pentru luat masa

Stabilește când vei mânca mesele principale, în funcție de programul tău. De exemplu, poți lua un mic dejun înainte de a începe lucrul, prânzul, între 13:00 și 14:00, iar cina, în jur de ora 18:30, după ce ai terminat munca. Păstrează aceste intervale flexibile și ajustează-le, dacă e cazul.

Dacă ești pasionat de ce faci sau pur și simplu ai mult de lucru, s-ar putea să uiți de mâncare și să te trezești că s-a făcut seară, iar tu nu te-ai ridicat de la birou. Ca să previi această situație nedorită, setează-ți pe telefon remindere pentru luat masa sau trece-ți orele de masă direct în calendarul tău de lucru, ca pe orice altă activitate importantă.

Planifică-ți mesele

E bine să te gândești în weekend ce anume vei mânca în timpul săptămânii, pentru a putea face cumpărături adecvate. Sau poate în zilele aglomerate preferi să comanzi prânzul, în loc să gătești. Un meniu conturat măcar în linii mari te va ajuta să te organizezi mai bine și să câștigi timp. Pentru eficientizare, pregătește încă din weekend unele ingrediente (taie legume, fructe, porționează cantitatea necesară de orez, năut, paste etc.) sau gătește direct mai multe porții pe care le vei consuma în zilele lucrătoare.

Bazează-te pe alimente hrănitoare

Ce mănânci îți influențează sănătatea, dispoziția și nivelul de energie. Unele alimente te pot ajuta să te concentrezi mai bine la lucru, susținând funcționarea optimă a creierului. Un meniu echilibrat îți va asigura nutrienții necesari și te va face să te simți sătul pentru mult timp.

Include în mesele tale legume cât mai variate, crude și/ sau gătite, surse bune de proteine (carne, ouă, pește, brânză, iaurt, fasole, năut), carbohidrați (orez, cartofi la cuptor, pâine integrală), grăsimi (avocado, ulei de măsline, nuci). Poți folosi și produse de bază congelate sau la conservă, însă citește lista de ingrediente și alege alimente cât mai simple.

Mănâncă la masă, nu în fața laptopului

Pe cât posibil, delimitează spațiul de lucru de cel pentru relaxare și luat masa. E tentant să continui să lucrezi în timp ce iei prânzul, însă acest lucru te poate face să mănânci mai mult decât ai nevoie. De asemenea, nu mânca direct din pungi, cutii sau caserole, ci pune-ți în farfurie sau bol doar o porție.

Ia-ți o pauză serioasă pentru masă și concentrează-te pe ce mănânci. Mestecă bine mâncarea și savureaz-o. 

Ține la îndemână o sticlă cu apă

Pune lângă tine o sticlă cu apă, astfel încât să-ți fie foarte ușor să te hidratezi pe durata întregii zile. Dacă apa simplă nu e pe gustul tău, infuzeaz-o cu felii de fructe și ierburi aromatice sau bea ceaiuri, în special de plante și fructe.

Ai grijă la gustări

E bine să ai gustări nutritive în casă, dar nu exagera și nu ciuguli non-stop. Nucile și fructele uscate, ciocolata neagră, batoanele proteice sunt gustări bune; totuși, sunt destul de calorice în cantități mari și poți să mănânci prea mult din ele fără să-ți dai seama. Alte idei de gustări: fructe proaspete, iaurt, humus, felii de legume etc. Dacă îți place cafeaua, savureaz-o de preferință dimineața și nu consuma mai mult de două cești. 

Păstrează bucătăria ordonată

O bucătărie amenajată eficient, unde ai la îndemână alimentele și accesoriile pe care le folosești frecvent, te poate stimula să gătești mai des. Vezi aici cum să-ți organizezi bucătăria astfel încât să economisești timp, bani și să-ți fie mai ușor să mănânci sănătos.

Nu asocia orice pauză cu mâncatul

Ridică-te la birou din când în când, ca să te miști și să te dezmorțești. Pauzele sunt binevenite pe parcursul unei zile de lucru, dar nu e cazul să le transformi pe toate în “pelerinaje” la bucătărie sau la sertarul cu dulciuri. Dacă simți nevoia, stabilește-ți 1-2 gustări, pe lângă mesele principale, iar în rest folosește pauzele pentru activități relaxante, dar care nu au legătură cu mâncatul: stretching, o conversație cu cineva drag, o scurtă plimbare, muzica preferată.




Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe