Cât de mult poți să slăbești cu Dieta Dukan?

Pentru cei care vor o slăbire rapidă și nu îi deranjează regulile stricte, dar fără să numere calorii, dieta Dukan pare a fi o soluție.

Creată de medicul francez Pierre Dukan în anii 1970 și adaptată ulterior, dieta Dukan promite o pierdere rapidă în greutate fără să faci foamea și o menținere pe termen lung. Sună promițător, așa-i? Hai să vedem pe ce principii se bazează și cât de sănătoase și eficiente sunt!

Cum funcționează Dieta Dukan

Dieta Dukan pune pe piedestal proteinele, ca mod eficient și rapid de a slăbi, deoarece sunt sățioase și destul de slabe caloric. Regimul pornește de la ideea că limitarea carbohidraților, sursa preferată de energie a organismului, va forța corpul să apeleze la rezervele de grăsime. 

Pare simplu! Ei bine, aceste idei generale sunt detaliate și împărțite în reguli peste reguli, probabil cu scopul de face dieta cât mai clară și a simplifica mesele zilnice. Rezultă astfel patru faze – două de slăbire și două de menținere, a căror durată este influențată de numărul de kilograme pe care vrei să-l pierzi:

  • Atac. Umple-ți farfuria cu alimente bogate în proteine slabe și… cam atât: carne slabă de vită și porc (mușchi), pui, curcan, pește, fructe de mare, șuncă slabă, cu un conținut redus de grăsimi, tofu și alte produse din soia, lactate fără grăsimi. În plus, trebuie să consumi zilnic minim 1,5 l de apă și 1,5 linguri de tărâțe de ovăz. Mai sunt permiși îndulcitorii hipocalorici și o cantitate mică de suc de lămâie și murături, de gust. Trebuie să reziști 2-7 zile în această fază. 
  • Croazieră. Deja meniul se diversifică (dar nu prea mult) și poți să alternezi o zi de proteine cu una în care mănânci proteine și legume neamidonoase: varză, conopidă, castravete, roșii, fasole verde, salată, sparanghel, vinete, ceapă, ardei, spanac, ciuperci, dovlecei etc. Faza a doua durează până la 12 luni, în funcție de câte kilograme vrei să slăbești.
  • Consolidare. Pe lângă alimentele din primele două faze, poți să mănânci și o porție de fructe pe zi, puțină pâine, brânzeturi, carne mai grasă, 1-2 porții de amidonoase pe săptămână (paste, orez, cartofi, leguminoase, cereale). Bonus, la două mese pe săptămână poți să mănânci orice îți dorești. În continuare trebuie să ai o zi doar cu proteine pure, ca în faza de atac.
  • Stabilizare. Această perioadă se referă la menținerea rezultatelor obținute în fazele precedente. Regulile sunt mai puține, dar în principiu trebuie să mănânci alimente din faza de consolidare la majoritatea meselor și să ai o zi de proteină pură în fiecare săptămână, alături de 3 linguri zilnice de tărâțe de ovăz. Sunt încurajate plimbările zilnice și mersul pe jos.

Dieta Dukan – avantaje

  • Iubitorii de carne se vor simți încurajați de lista de alimente din dieta Dukan, având în vedere că proteinele sunt “la putere”. 
  • Limitând atât de mult alimentele care pot fi consumate, foarte probabil cei care vor urma primele faze ale dietei vor slăbi rapid datorită deficitului caloric mare creat. Până la urmă… câtă carne (slabă) poți să mănânci într-o zi? 
  • Ideea de a avea o listă de alimente din care să aleagă poate fi și ea atractivă pentru persoanele care își doresc cât mai multă simplitate la mesele zilnice.
  • Sațietatea dată de consumul de proteine este un avantaj al acestui regim, alături de faptul că nu trebuie să-ți limitezi cantitatea de mâncare sau să numeri calorii.
  • Încă o bilă albă pentru faptul că propune un plan alimentar pe termen lung, care este puțin mai flexibil.

Dieta Dukan – dezavantaje

  • Regulile dietei Dukan sunt destul de greu de urmat, în special în primele faze. Ultimele două faze sunt puțin mai flexibile, dar chiar și așa există anumite reguli, ceea ce face dieta una nu foarte prietenoasă, mai ales dacă ești gurmand. 
  • Este dezechilibrată din punct de vedere nutrițional, putând determina un aport insuficient de vitamine, minerale și fibre. Cele 1-2 linguri de tărâțe de ovăz nu sunt suficiente pentru a asigura aportul necesar de fibre. Un alt minus: restricționarea carbohidraților și a unor surse de grăsimi sănătoase (nuci, avocado).
  • E greu de adaptat pentru cei care au o alimentație vegetariană sau vegană, deoarece sunt limitate cerealele, fructele și leguminoasele.
  • Unele persoane pot ajunge să mănânce foarte puțin, ceea ce pe termen lung nu e realist și sănătos. Dietele care se bazează pe restricții calorice severe au ca efecte, după o anumită perioadă, o foame uriașă și pofte alimentare sau chiar scăderea ratei metabolice bazale. De aici apare efectul yo-yo, adică după o perioadă în care nu mănânci mai nimic și slăbești repede, foamea te împinge să consumi cantități uriașe de mâncare, ceea ce va duce la îngrășare; și tot așa. Nu în ultimul rând, restricțiile majore pot cauza și tulburări alimentare la unii oameni.
  • Persoanele care țin această dietă se pot confrunta cu dureri de cap, oboseală, constipație, din cauza lipsei de carbohidrați și fibre.
  • Cantitatea mare de proteine propusă de dieta Dukan poate fi problematică pentru cei cu probleme la rinichi, care ar fi bine să o evite din start. 

Concluzia

Pentru o persoană fără probleme de sănătate, care vrea doar să piardă rapid în greutate fără să simtă că îi este mereu foame, dieta Dukan pare o alegere promițătoare. Totuși, restricțiile mari, în special în primele faze și regulile stricte fac din această dietă una nu foarte prietenoasă cu sănătatea fizică și mintală.

Dacă vrei să slăbești și să te menții, bucurându-te în același timp de sănătate și alimente variate, te încurajăm să înveți principii echilibrate de a te hrăni, în loc să apelezi la diete-șoc.


Surse: healthline.com, prevention.com, verywellfit.com, eatingwell.com




Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe