Ce este coenzima Q10 și în ce alimente o găsești

Azi ne uităm din nou spre raftul cu suplimente alimentare și vorbim despre Coenzima Q10, pe care tot mai multe persoane o pun pe lista de cumpărături datorită calităților sale pentru sănătate.

Ce este coenzima Q10?

Coenzima Q10 (CoQ10) este o moleculă asemănătoare vitaminelor, lipo-solubilă, prezentă în membranele celulare din corpul uman, mai ales în inimă, ficat, rinichi și pancreas. Este disponibilă sub două forme: ubichinolul, forma activă, care poate fi utilizată imediat de organism și ubichinona – forma oxidată.

Coenzima Q10 contribuie la generarea de energie în celule, producând antioxidantul adenozin trifosfat (ATP), care protejează celulele împotriva stresului oxidativ, responsabil pentru multe probleme de sănătate. 

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, cantitatea de coenzima Q10 produsă de organism scade. Pe lângă îmbătrânire, alte cauze ale nivelurilor reduse de CoQ10 sunt solicitările crescute ale țesuturilor din cauza unor boli, stresul oxidativ, defectele genetice, bolile mitocondriale sau efectele secundare ale tratamentelor cu statine (medicamente pentru reducerea colesterolului).

Nivelurile scăzute de CoQ10 sunt asociate cu boli precum cancer, diabet sau tulburări neurodegenerative, însă legătura este încă neclară.

Coenzima Q10 – beneficii 

Datorită proprietăților sale antioxidante și antiinflamatorii, coenzima Q10 a fost studiată în legătură cu posibile efecte pozitive pentru sănătate:

  • Inimă. Cercetările despre coenzima Q10 sugerează că ar putea ajuta la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare și ar putea fi folosită ca terapie adjuvantă în insuficiența cardiacă, adică atunci când inima nu mai poate pompa sânge eficient. 
  • Piele. Razele ultraviolete pot afecta pielea, contribuind la apariția ridurilor, dar și a unor boli. Aplicarea coenzimei Q10 pe piele poate reduce semnele de îmbătrânire prematură și ajută la menținerea elasticității pielii. Coenzima Q10 este des folosită în creme și alte produse cosmetice pentru ten.
  • Migrene. S-au constatat rezultate pozitive pentru reducerea frecvenței, severității și duratei migrenei la persoanele care suferă des de dureri de cap.
  • Creier. Coenzima Q10 poate încetini progresia unor boli neurodegenerative ca Alzheimer și Parkinson, conform unor studii realizate pe animale.
  • Fertilitate. Prin protecția împotriva deteriorării oxidative, coenzima Q10 susține fertilitatea feminină şi masculină, îmbunătățind calitatea ovulelor, respectiv activitatea și concentrarea spermatozoizilor.
  • Reducerea oboselii. Coenzima Q10 a avut un efect semnificativ de atenuare a oboselii, în comparație cu placebo, beneficiu de care pot profita și sportivii pentru reducerea disconfortului muscular după efortul fizic.

Efectele negative cauzate de suplimentarea cu CoQ10 sunt ușoare și destul de rare, de obicei probleme digestive, pierderea poftei de mâncare, dureri abdominale, diaree, greață sau arsuri la stomac.

Surse alimentare de coenzima Q10

Pe lângă suplimente nutritive, coenzima Q10 se găsește în unele alimente:

  • Organe (inimă, ficat, rinichi)
  • Mușchi de porc, vită și pui
  • Pește gras (păstrăv, hering, macrou, sardine)
  • Soia
  • Linte 
  • Alune
  • Fistic
  • Semințe de susan 
  • Ulei de soia

În cantități mai mici o întâlnim în unele fructe, legume, cereale și lactate.

Consultă-te cu medicul dacă iei în calcul suplimentarea cu coenzima Q10, pentru a primi recomandări personalizate. Nu uita că suplimentele alimentare nu pot trata sau preveni boli.


Surse: healthline.com, ncbi.nlm.nih.gov 1, ncbi.nlm.nih.gov 2, verywellhealth.com




Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe