Strategii pentru a gestiona mâncatul emoțional

  • Când treci ești stresat, furios sau treci printr-o situație dificilă, ai tendința să mănânci foarte mult, tot timpul.
  • Mănânci până când nu mai poți înghiți nimic sau până ți se face rău.
  • Ai senzația că nu poți să-ți controlezi pofta și să te oprești, deși ești sătul sau nu ți-e foame.

  • Simți că mâncarea este singurul prieten și o sursă de alinare pentru problemele tale.
  • Mănânci și când nu îți este foame.

Dacă te regăsești în mai multe dintre aceste obiceiuri, s-ar putea să te confrunți cu mâncatul emoțional.

Ce este mâncatul emoțional

Mâncatul emoțional se referă la un consum excesiv de alimente ca răspuns la altceva decât foame: stres, bucurie, supărare, anxietate, tristețe etc. Mâncatul emoțional hrănește emoțiile, nu stomacul.

În general, sunt alese dulciuri sau produse fast-food, care pe moment dau o stare de bine. Ulterior însă, persoana respectivă resimte o stare acută de rușine și vinovăție pentru ceea ce a făcut. Consecința? Se refugiază din nou în mâncare și astfel ia naștere un cerc vicios.

Mâncatul emoțional – cauze

Mâncatul emoțional reprezină fuga de o anumită stare inconfortabilă cu care nu vrem să ne confruntăm, pentru că mental ar fi prea dureros pentru noi. Consumând alimente în exces, ne anesteziem simțurile și ne luăm gândul de la ce ne frământă. Însă “foamea” emoțională nu trece cu mâncare.

Cu cât o persoană este mai imatură emoțional, cu atât conflictele sale interioare vor ieși la suprafață prin obiceiuri ce țin de corporalitate, iar mâncatul compulsiv este un exemplu în acest sens. Maturitatea emoțională implică faptul că suntem capabili să spunem cum ne simțim și avem capacitatea de a vorbi despre asta cu cei din jurul nostru. Suntem mai deschiși să cerem ajutorul și să găsim soluții la frământările personale.”, ne-a spus George Forțu, psiholog în cadrul Centrului Superfit.

Există anumiți factori care favorizează mâncatul emoțional. “Persoanele introvertite sunt mai predispuse la acest comportament deoarece au tendința să se închidă în ele și se feresc să vorbească despre emoțiile lor. Apoi mai este și aspectul social, deoarece disponibilitatea hranei nu mai e o problemă în zilele noastre, în sensul că nu trebuie să depui efort ca să ai acces la ea. Sunt oameni care mănâncă fiind încurajați de cei din jur sau pur și simplu pentru că văd mâncare în fața lor.”, a completat George.

De obicei, individul conștientizează că are o problemă doar când imaginea îi este afectată. De exemplu, se îngrașă, iar mediul în care trăiește valorizează persoanele slabe.

Cum poți scăpa de mâncatul compulsiv

Analizează declanșatorul

Ce situații te fac să întinzi automat mâna după cutia cu ciocolată sau punga cu chipsuri și să o termini pe toată dintr-o răsuflare? Un jurnal alimentar și emoțional te poate ajuta să-ți dai seama de acest declanșator.

Un jurnal zilnic, în care să notăm ce măncâm și la ce ore, dar mai ales ce făceam, cum ne-am simțit în acele momente, ce gânduri și sentimente am avut, este foarte folositor pentru o persoană ce are tendința de a mânca emoțional. Astfel, ea poate face legătura între evenimentele trăite și emoțiile resimțite; își poate da seama când a început să mănânce emoțional și poate să găsească mai ușor factorul declanșator., a afirmat George.

Poți să urmărești în jurnal și obiceiurile tale legate de diferite activități, de somn, nivelul de energie, pentru ca tabloul tău comportamental și emoțional să fie cât mai complet.

Găsește alternative

După ce ai identificat ce se află în spatele mâncatului compulsiv în cazul tău, fă o listă cu alte activități care te pot ajuta să “hrănești” emoția respectivă mai bine decât mâncatul. Poate fi vorba de anumite exerciții de respirație, de meditație, tehnici de relaxare, o discuție cu un prieten, o plimbare etc. Ține cont însă că dacă nu descoperi declanșatorul, doar vei înlocui mâncatul cu un alt mecanism de compensare, iar pe termen lung problema nu e rezolvată.

Asigură-te că ai mese regulate și nu te înfometa

Dietele extreme și înfometarea generează dezechilibre la nivel fizic. Mâncatul compulsiv poate apărea ca o consecință a privării de (anumite) alimente pentru o perioadă de timp, astfel că este bine să ai un program de luat masa cât mai regulat și să nu fii foarte înfometat când începi să mănânci. Lasă telefonul și alte distracții deoparte și savurează ceea ce ai în farfurie, acordând atenție gustului alimentelor.

Vorbește cu persoanele de încredere din jurul tău

George subliniază importanța comunicării verbale a emoțiilor noastre. “Adesea, oamenilor le e greu să numească sau să conștientizeze starea care îi face să mănânce fără măsură. Simplul fapt de a pune în cuvinte emoțiile proprii și a le comunica altora ajută la aducerea lor în conștient. În plus, s-ar putea ca prietenii să ofere o altă perspectivă sau să împărtășească din experiența lor.” De asemenea, a citi mai multe despre acest subiect poate fi de ajutor ca să înțelegi mai bine prin ce treci.

Apelează la un specialist

Un psiholog îți poate oferi suport profesionist pentru a identifica mai ușor legăturile dintre emoțiile tale și nevoia de a mânca. Explorându-ți lumea interioară vei afla ce stă la baza mâncatului compulsiv în cazul tău și astfel, împreună, puteți găsi soluțiile potrivite.

Modul în care ne raportăm la mâncare este o oglindă a relației pe care o avem cu noi. Având grijă de sănătatea noastră arătăm respect față de propria persoană.

La Centrul Superfit te susținem să-ți cultivi o relație armonioasă cu mâncarea și să te bucuri de ea, fiind în echilibru cu emoțiile tale.




Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe