Cum combați celulita

Deși nu este o amenințare pentru sănătate, celulita provoacă nemulțumire mai ales în rândul doamnelor, care investesc bani în creme, tratamente și intervenții ca să scape de ea. Cât de realist este însă acest obiectiv? Poți să elimini celulita în totalitate? Sperăm ca articolul de astăzi să-ți răspundă la întrebările despre această afecțiune.

Ce este celulita

Celulita conferă pielii un aspect ca de „coajă de portocalăși este cauzată de schimbări în structura celulelor adipoase și a țesutului conjunctiv. Când celulele adipoase de sub piele se măresc, ele împing în țesutul conjunctiv, iar suprafața pielii arată ca și cum ar avea mici umflături și gropițe. Celulita apare de obicei pe șolduri, coapse, abdomen și spate, fiind considerată de multe persoane o problemă de estetică.

De ce apare celulita

Se pare că dezvoltarea celulitei este determinată de o combinație de factori, printre care hormonii, genul, vârsta, fondul genetic și stilul de viață. Spunem “se pare” deoarece cauza nu a fost stabilită cu siguranță de cercetători.

Celulita dă bătăi de cap în special femeilor, deoarece ele au un număr mai mare de celule adipoase decât bărbații.

Deși în mod obișnuit este asociată cu kilogramele în plus, și persoanele care au o greutate normală (și chiar cele slabe) pot avea celulită.

Cum poți să scapi de celulită

O veste neplăcută: nu există o garanție că poți să scapi definitiv de celulită, deoarece este o problemă de structură a țesuturilor. Însă ce poți face este să ameliorezi aspectul pielii, prin schimbări în stilul de viață și prin diferite metode terapeutice, pe care le găsești și la centrul nostru. Iată câteva dintre ele:

 1. Schimbări care țin de stilul de viață
 • O spunem de fiecare dată: un stil de viață echilibrat ajută la prevenirea multor probleme de sănătate și poate da o mână de ajutor inclusiv în lupta cu celulita. Alimentația sănătoasă, bogată în fibre, fără cantități mari de carbohidrați rafinați și zahăr, contribuie la buna funcționare a organismului, deci și la diminuarea problemelor pielii. Nu uita de
 • Fă mișcare. Exercițiile fizice te ajută să ai o musculatură mai puternică și pielea fermă, astfel că pot ameliora celulita.
 • Renunță la fumat. Fumatul poate afecta formarea colagenului, componentul principal al țesutului conjunctiv, astfel că celulita devine mai vizibilă.
 • Variațiile frecvente de greutate (în special îngrășatul) cresc riscul de a face celulită. Așadar, stai deoparte de dietele yo-yo, prin care slăbești brusc, iar apoi pui imediat la loc kilogramele pierdute. Scăderea în greutate poate îmbunătăți aspectul pielii cu celulită, dar din păcate nu este o garanție pentru toată lumea, deoarece cauzele afecțiunii pot fi altele.
 1. Metode terapeutice
 • Mișcările speciale de masaj anticelulitic determină uniformizarea suprafeței pielii pe termen scurt, eliminând excesul de fluid și reducând celulita. În plus, masajul îmbunătățește circulația sanguină în zonele respective, contribuind la elasticitatea și tonusul pielii.
 • Drenaj limfatic. Drenajul pune în mișcare limfa, accelerând procesul natural de regenerare al organismului. Prin eliminarea toxinelor și a surplusului de fluide, drenajul contribuie la remodelarea corporală, iar datorită sângelui bine oxigenat, pielea își va menține elasticitatea.
 • Electrostimulare. Stimulând musculatura similar cu modul de funcționare a contracției musculare naturale, această metodă tonifică pielea și reduce volumul de grăsime și celulita.
 • Creme și loțiuni. Conferă pielii un aspect mai ferm, mai neted și astfel pot contribui la reducerea vizibilității celulitei. Au efect hidratant și un aport de vitamine care hrănesc pielea. Totuși, efectele cremelor nu sunt de durată, deoarece nu schimbă structura celulelor adipoase.
 • Periaj uscat. Folosind o perie specială sau o lufă, masează-ți pielea cu mișcări circulare, pornind de la picioare spre partea de sus a corpului. Periajul uscat stimulază circulația sângelui și a limfei, elimină celulele moarte și susține în acest fel sănătatea pielii. Din nou, celulita nu va dispărea complet, dar se poate diminua.

Concluzia

Dacă te îngrijorează celulita, apelează la metodele de mai sus pentru a ameliora aspectul pielii tale. Ține însă cont că nu există un tratament-minune care să elimine celulita definitiv, pe termen lung sau să prevină apariția ei. Sfatul nostru: concentrează-te pe ceea ce poți controla și învață să accepți ceea ce nu poți influența!

Surse: healthline.com, shape.com

Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe