Ce investigaţii să-ți faci înainte să te apuci de sport

Mișcarea este asociată cu un stil de viață sănătos, însă asta nu înseamnă că trebuie practicată oricum, mai ales când, amator fiind, vrei să crești intensitatea sau frecvența. Dacă sportivii profesioniști sunt obligați să treacă prin examinări medicale, amatorii sar de obicei peste acest proces.

Fie că vrei să te apuci de sală, să te antrenezi pentru un maraton sau un triatlon sau să practici orice alt sport în mod susținut, un drum pe la medic te poate scuti de viitoare accidentări sau de probleme mai grave de sănătate. Chiar dacă nu ai dureri sau alte simptome de boală și te simți în formă, este bine să-ți iei măsuri pentru a face mișcare în siguranță.

Iată cele 5 analize și testări medicale pe care ar trebui să ai în vedere înainte să te apuci de sport:

  1. Analize de sânge

Indiferent că este activă sau nu, orice persoană ar trebui să-și facă anual analizele uzuale de sânge, care ajută la depistarea din timp a anumitor afecțiuni. Cei care practică sport în mod constant este bine să fie atenți mai ales la nivelurile de calciu, vitamina D, fier, magneziu, creatinină, uree, colesterol HDL/ LDL. De asemenea, este bine să îşi facă o hemoleucogramă completă, transaminazele, acidul uric, glicemia.

  1. Control medical general

Un medic specializat în medicină sportivă este cel mai în măsură să examineze o persoană care vrea să înceapă o activitate fizică regulată, deoarece cunoaște bine condițiile solicitate de practicarea sportului și impactul acestuia asupra anumitor afecțiuni. Un control medico-sportiv include un examen fizic general la nivel cardio-vascular, respirator și locomotor, care presupune măsurarea tensiunii și a pulsului, evaluarea tonusului muscular și a reflexelor, analizarea frecvenței și amplitudinii respiratorii etc. De asemenea, medicul îți va interpreta analizele de sânge (făcute în ultimele 6 luni) pentru a depista eventualele carențe care pot afecta negativ sănătatea sau practicarea sportului în sine.

  1. EKG de repaus

Electrocardiograma (EKG) de repaus este o investigaţie non-invazivă și nedureroasă ce oferă informații despre ritmicitatea și frecvența bătăilor inimii. Pe mâini, picioare și piept ți vor aplica mai mulți electrozi conectați la un aparat, care înregistrează și imprimă pe hârtie impulsurile electrice ce apar la fiecare bătaie a inimii. Pe baza acestora, medicul îți va spune dacă suferi de afecțiuni cardiace care ți-ar pune în pericol sănătatea în timpul anumitor activități fizice.

  1. Spirometrie

Spirometria măsoară capacitatea respiratorie și arată cât de bine îți funcționează plămânii. Mai exact, cât de rapid și eficient se pot umple și goli de aer. Vei sufla într-un aparat care îți analizează respirația, indicând cantitatea de aer inspirată și expirată. Investigaţia nu este dureroasă și durează foarte puțin timp.

  1. Analiza compoziției corporale

Cât din corpul tău este grăsime și cât mușchi? La această întrebare vei afla răspunsul prin analiza compoziției corporale. După ce știi cantitatea de grăsime corporală, vei putea verifica dacă este în parametri normali pentru sexul, vârsta și înălțimea ta.

La Superfit poți face evaluarea compoziției corporale prin două metode: analiza impedanței bioelectrice și adipometria cu ultrasunete.

Analiza impedanței bioelectrice se bazează pe faptul că țesuturile fără grăsime (cu conținut ridicat de apă) și apa extracelulară facilitează trecerea curentului electric, spre deosebire de țesutul adipos. Concret, te vei sui pe un cântar special, conectat la un computer, care măsoară rezistența întâmpinată de curentul electric când trece prin corpul tău (este un curent electric slab și nu implică niciun pericol). Pe baza datelor extrase, se determină cantitatea masei adipoase (grase) și non-adipoase.

Adipometria cu ultrasunete măsoară stratul de grăsime printr-o tehnică ecografică, în mai multe puncte ale corpului, determinând valoarea procentului de grăsime cu ajutorul unui soft.

Opțional, pentru îmbunătățirea performanțelor sportive

Pe lângă aceste 5 examinări, persoanele care doresc să-și îmbunătățească performanțele atletice au la dispoziție și alte tipuri de analize, pentru a înțelege mai bine potențialul sportiv al organismului lor:

  1. Analiza corporală 3D

Aceasta îți va oferi informații interesante despre postură, distribuţia greutăţii corporale pe tălpi, procentul de grăsime şi rata metabolismului bazal. O poziție corectă ajută oasele și articulațiile să se mențină în formă bună, reducând stresul asupra ligamentelor.

  1. Analiza mersului și alergării

Asimetriile și deficiențele aparatului locomotor pot crește riscul de accidentare. În timp, aceste deficiențe vor determina suprasolicitarea altor articulații sau mușchi, cauzând dureri și afecțiuni asociate. În urma analizei mersului și alergării, dacă se constată probleme, vei primi un plan de terapie sau soluții ortopedice adecvate situației tale, pe baza unor măsurători exacte. Mai multe despre importanța acestei analize poți citi aici.

  1. Testare cardiometabolică

Scopul acestui test este de a afla care sunt zonele de antrenament în care organismul tău consumă preponderent grăsime sau carbohidrați. Înainte de testare, ți se va măsura tensiunea arterială și ți se vor face un EKG de repaus (cu rol screening) și o spirometrie. Testul începe cu măsurarea metabolismului în repaus, apoi se efectuează testarea la efort, pe banda de alergat sau pe bicicleta staționară. Pe durata testării, vei respira printr-un tub conectat la un aparat și la computer, care va arăta modul de reacție al metabolismului tău la diverse intensități ale efortului fizic.

Multe persoane evită să-și facă aceste analize pentru că se tem că ar putea descoperi vreo boală care nu le va permite să facă sport. Însă nu orice afecţiune îți va interzice complet activitatea fizică, iar un medic sportiv te poate ajuta să-ți adaptezi intensitatea și volumul, ca să te poți bucura de mișcare fără să-ți pui în pericol sănătatea sau chiar viața.
Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe