Baropodometria, soluția pentru a preveni problemele de mers și postură

baropodometrie centrul superfit

Tălpile suportă greutatea corpului, susținându-te zilnic în timp ce stai, mergi, alergi sau faci diferite mișcări. Deși aparent banal, modul în care calci îți poate influența sănătatea.

Dacă te uiți la perechea ta preferată de pantofi, s-ar putea să constați că talpa este tocită diferit la stângul și la dreptul sau că anumite porțiuni par mai uzate. Din fericire, nu trebuie să te bazezi pe această “analiză” ca să-ți îmbunătățești echilibrul și sănătatea picioarelor. Pentru a putea corecta asimetriile sau deficiențele, există testări moderne care măsoară exact cum calci și cum îți afectează asta postura, iar baropodometria este una dintre ele.

Baropodometria reprezintă analiza detaliată a presiunilor exercitate de către tălpi în poziţie statică, dar şi dinamică, pentru a identifica și trata eventuale probleme legate de tulburările de mers și de echilibru.

Această evaluare se adresează oricărei persoane, sportiv sau nesportiv, începând cu vârsta de 5-6 ani, când se definitivează dezvoltarea mersului.” ne-a spus dr. Irina Dumitra-Gaiu, medic sportiv la Centrul Superfit.

De ce să-ți faci o analiză baropodometrică?

Asimetriile plantare pot provoca dureri și apariția sau agravarea unor probleme de sănătate la nivelul picioarelor sau chiar al coloanei vertebrale. Analiza baropodometrică permite stabilirea unui diagnostic precis și a unui tratament potrivit.

baropodometrie centrul superfit

Astfel, persoanele cu anumite deficiențe sau asimetrii le pot corecta, ameliorând durerile. În cazul copiilor, se pot preveni diferite complicații la nivelul aparatului locomotor, la maturitate. Sportivii se pot feri de accidentări uzuale provocate de călcatul incorect sau de afecțiuni la care sunt predispuși, ca entorsele. Mai sunt și alte situații în care baropodometria este binevenită.

O persoană care dorește să se apuce de alergat și nu are dureri, dar are presiuni modificate, își poate declanșa durerile după ce începe alergarea. Este valabil și pentru alte sporturi. În timp, pot apărea mici distrugeri la nivelul articulațiilor piciorului sau coloanei vertebrale, care pot declanșa probleme mult mai mari.”, a explicat dr. Irina Dumitra-Gaiu.

Cum decurge analiza baropodometrică la Superfit?

La Superfit evaluăm distribuția presiunilor plantare (în static și în dinamică) folosind dispozitivul BTS P – Walk. Acesta ajută la identificarea supraîncărcărilor plantare, a rotațiilor și a asimetriilor posturale și permite evaluarea interferențelor proprioceptive, oculomotorii și vestibulare.

Analiza baropodometrică durează aproximativ 40 de minute. După anamneză și examenul clinic, pacientul stă pur și simplu pe platformă, iar apoi merge pe aceasta.

Pacientul află informații despre postura sa și despre felul în care picioarele îi pot afecta postura. Se poate identifica sursa unor dureri cauzate de presiuni prea mari pe anumite zone, deoarece platforma arată exact presiunile exercitate de talpă pe sol, în statică și mers, precum și înclinările corpului. În același timp, platforma ne ajută să vedem dacă ochii sau ocluzia dentară pot da anumite modificări de postură.”, potrivit dr. Irina Dumitra-Gaiu.

Rezultatele apar imediat pe monitor, iar medicul le interpretează pe loc, oferind recomandări de corectare: antrenament, kinetoterapie sau susţinători plantari (orteze).

Pentru o precizie mai ridicată a diagnosticului, poți opta pentru o analiză posturală completă, ce include, pe lângă baropodometrie, și analiza corporală 3D.

În ce constă ortezarea?

Ortezele (accesoriile de suport) sunt alese și personalizate în funcție de nevoile pacientului, pe baza rezultatelor analizei și a interpretării medicului de specialitate.

Cel mai mare avantaj este că pacientul are ocazia să le testeze, sunt ajustate și apoi pleacă direct cu ele după consultație. Se pot modifica pe loc anumite porțiuni ale ortezelor, folosind căldură, sau se pot adăuga diferite pene specifice. Tot procesul durează aproximativ 25 de minute.

Ortezele se introduc treptat în încălțăminte, începând cu 2-3 ore pe zi, până la toată ziua, în decurs de 1-2 săptămâni, pentru ca modificările să se facă treptat și să nu streseze grupele musculare vizate.

În cazul sportivilor, se recomandă un anumit tip de talonetă pentru sport și un altul pentru mers.”, a menționat medicul nostru.

Te așteptăm la Superfit pentru o baropodometrie, ca să descoperi cele mai bune soluții pentru picioarele tale!




Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe

11 thoughts on “Baropodometria, soluția pentru a preveni problemele de mers și postură”

  1. Pingback: Cum să te antrenezi ca un sportiv de performanță. Află de la medicul Șerban Damian care sunt pașii. | My Guests

  2. Pingback: Cum să te antrenezi ca un sportiv de performanță. Află de la medicul Șerban Damian care sunt pașii. • Revista Ioana

  3. Pingback: Cum să te antrenezi ca un sportiv de performanță. Află de la medicul Șerban Damian care sunt pașii. – Familia Practică

  4. Pingback: Cum să te antrenezi ca un sportiv de performanță. Află de la medicul Șerban Damian care sunt pașii. - e-femeia.ro

  5. Pingback: Cum să te antrenezi ca un sportiv de performanță. Află de la medicul Șerban Damian care sunt pașii

  6. Pingback: Cum să te antrenezi ca un sportiv de performanță. Află de la medicul Șerban Damian care sunt pașii.

  7. Pingback: Cum să te antrenezi ca un sportiv de performanță. Află de la medicul Șerban Damian care sunt pașii. - Povești urbane

  8. Pingback: Cum să te antrenezi ca un sportiv de performanță. Află de la medicul Șerban Damian care sunt pașii. - În Stilul Meu

  9. Pingback: Cum să te antrenezi ca un sportiv de performanță. Află de la medicul Șerban Damian care sunt pașii. - Creative People

  10. Pingback: Cum să te antrenezi ca un sportiv de performanță. Află de la medicul Șerban Damian care sunt pașii. - aloud.ro - Market Influencer

  11. Pingback: Cum să te antrenezi ca un sportiv de performanță / CityVisionMagazine.Ro

Comentariile sunt inchise.