Ce trebuie să știi înainte să mergi la nutriționist

Cunoscuți și ca „poliția mâncării”, nutriționiștii sunt spaima pofticioșilor care vor să slăbească. Dietele fade și gândul că vor mânca doar salată și broccoli pentru o bună perioadă de timp îi face pe mulți să renunțe la regim… înainte de a începe. Plus că e complicat să slăbești, sunt prea multe reguli, excepții și informații care se contrazic. Roșiile îngrașă? Pot să mănânc pâine? Topesc kilogramele mai repede cu ceai verde?

Dacă și tu ai dileme când vine vorba de slăbire cu nutriționist, iată ce e bine să știi înainte să intri în cabinetul său!

Decide că vrei să faci o schimbare pentru tine

“Am venit pentru că m-a bătut la cap soțul” sau “A insistat soția”. Sunt replici auzite uneori în cabinete de nutriție, replici care, de cele mai multe ori, nu pot ține locul motivației personale. Persoana care se află ca pacient în fața medicului trebuie să înțeleagă de ce e important să-și schimbe obiceiurile alimentare și să și le asume de bunăvoie și nesilit de nimeni. E important să știi de ce vrei să slăbești, de exemplu: ca să te simți mai bine în pielea ta, să ții ritmul cu nepoții sau copiii, să scapi de unele probleme de sănătate, să te simți mai bine în hainele preferate, să nu mai sufli din greu când alergi după autobuz sau urci scările.

Fii sincer(ă)

Medicul nutriționist este aliatul tău și nu un jandarm care te arestează la prima pătrățică de ciocolată mâncată în plus. Pentru ca procesul de slăbire să aibă succes, trebuie să fii sincer în discuția cu nutriționistul. “Să nu minți” se aplică mereu în această relație, inclusiv în jurnalul alimentar (medicul s-ar putea să-ți propună să notezi ce mănânci și când, pentru a înțelege mai bine obiceiurile tale). Nu are sens să zici că ai mâncat doar piept de pui cu salată, uitând întâmplător de pungile de chipsuri sau de cafelele zilnice cu multă frișcă și sirop. 

Dacă ai nelămuriri, pune întrebări medicului, îți va fi de folos să înțelegi ce stă în spatele recomandărilor sale și care sunt principiile de bază ale nutriției sănătoase (“de bază”, adică nu e nevoie să înveți pe de rost formule chimice sau denumiri complicate).

Fii dispus(ă) să lucrezi pentru schimbare

Foarte mulți vor să primească o dietă standard, care să le ofere rezultate rapide și impresionante, dar fără să facă nimic. Nutriționistul nu e însă zâna care, cu o atingere a baghetei, îți transformă corpul în silueta mult-visată. E nevoie și de contribuția ta. La început s-ar putea să fie mai greu, deoarece e vorba de obiceiuri construite în ani de zile, însă dacă ești consecvent(ă), rezultatele vor apărea cu siguranță. 

Cum bine spune un citat, “motivația te poate ajuta să începi, dar disciplina te ajută să evoluezi”. Mai ales când motivația e absentă (da, vor fi și zile din astea). Totuși, disciplină nu înseamnă rigiditate sau a face totul perfect, ci mici schimbări care se transformă apoi în obiceiuri bune. Nu e cazul să abandonezi slăbitul dacă într-o zi ai mâncat și a doua porție de cartofi prăjiți sau dacă ai gustat dintr-o prăjitură.  

Ai răbdare, deoarece va fi un proces de durată

Dacă ai depus kilogramele în ani de zile, nu te poți aștepta să le dai jos cât ai zice “salată”. Chiar dacă procesul este mai lent și vei avea perioade de stagnare, asta nu înseamnă că trebuie să renunți.

Dacă abia aștepți să revii la “normal” după o perioadă de înfometare și restricții dure, e un semn că dieta de slăbit nu e eficientă și sănătoasă. Poți slăbi drastic pe termen scurt, însă apoi să pui la loc kilogramele pierdute, la pachet cu altele în plus. 

Contează mai mult să deprinzi noi principii sănătoase pe care să le poți aplica și după ce nu mai colaborezi cu nutriționistul. De exemplu, să ai legume la cel puțin două mese pe zi, să bei apă, să mănânci mai puține mezeluri, să nu exagerezi cu dulciurile etc.

Nu toți nutriționiștii au aceeași abordare

Dacă ai mers la un nutriționist, dar ai fost dezamăgit(ă) de abordarea sa, de faptul că ți-a promovat anumite produse ca să slăbești sau înfometarea ca unică soluție, nu renunța! Există și persoane cu pregătire superficială sau fără studii de specialitate care se auto-proclamă „nutriționist” sau „health guru, dar nu toți nutriționiștii sunt așa. Verifică înainte studiile sale, dacă a urmat programe de perfecționare și ce spun pacienții despre el.

Mai contează și stilul nutriționistului. Dacă glumești mereu sau ești ironic, un medic prea serios s-ar putea să nu fie pe placul tău. Alege o persoană în care să ai încredere și ale cărei recomandări să le urmezi cu deschidere. 

În cazul în care suferi de anumite boli, ia în calcul un medic nutriționist cu experiență în direcția respectivă, care a mai lucrat cu persoane în situația ta. Dacă faci sport, mergi pe mâna unui nutriționist sportiv. Pentru copii, un medic care are cunoștințe de nutriție pediatrică este de preferat unuia care lucrează doar cu adulți.

Cum găsești un nutriționist bun? Vezi aici

 

Concluzia

Felicitări că ai decis să mergi la un medic nutriționist! Este o alegere bună să apelezi la suport profesionist când vrei să ajungi la o greutate sănătoasă, să slăbești sau să ai musculatura mai definită, mai ales că la mijloc e sănătatea ta. Fă echipă cu nutriționistul ales, fii sincer(ă) și implicat(ă). 

Te așteptăm la Centrul Superfit să intri în cea mai bună formă a ta alături de echipa noastră!




Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe