La ce să fii atent când iei suplimente alimentare

Multe persoane apelează la suplimente nutritive, ca vitamine, minerale sau extracte din plante, din dorința de a-și îmbunătăți starea de sănătate, de a avea mai multă energie sau pentru a acoperi anumite carențe alimentare.

Spre deosebire de medicamente, care se supun unor reglementări stricte, suplimentele alimentare nu trec prin același proces riguros de verficare, iar producătorii nu trebuie neapărat să dovedească beneficiile, nu se fac asigurări de calitate și nu li se cere să arate gradul de siguranță în administrare. 

Acesta este și motivul pentru care pe piață există numeroase tipuri de suplimente nutritive, fie că vorbim despre multivitamine, vitamina D, calciu, magneziu, acizi grași Omega-3 sau combinații pentru memorie și concentrare, sport, răceală și gripă, tonice etc. Le poți găsi și în supermarketuri sau mall-uri, nu doar în farmacii.

Suplimentele comercializate în România trebuie totuși să respecte normele UE și nu pot fi promovate ca metode de prevenție sau tratament pentru boli. 

Înainte să cumperi suplimente alimentare

  • E important să ai așteptări realiste. Oricât de promovat și apreciat ar fi, un supliment nu poate înlocui o alimentație echilibrată și un stil de viață activ. Nu te va vindeca miraculos de vreo boală și nu vei slăbi peste noapte – cel puțin nu sănătos.
  • La persoanele obișnuite, suplimentele alimentare pot fi eficiente în cazul unor deficiențe nutriționale, compensând lipsa unor nutrienți care nu sunt asigurați din alimentație sau sunt asigurați doar parțial. Așadar, gândește-te dacă nu poți să-ți acoperi necesarul de nutrienți făcând ajustări în dieta zilnică. 
  • Consultă-te cu un medic, chiar dacă la prima vedere ți se par naturale, în special dacă suferi de unele boli și iei medicamente, deoarece ar putea interfera cu efectul acestora. Sfatul unui specialist poate fi de ajutor și în a decide sub ce formă e mai bine să iei un supliment (capsule, pastile, lichid sau chiar jeleuri).

De unde cumperi suplimente alimentare bune

  • Dacă faci cumpărături online, verifică atent site-ul, producătorul și informațiile oferite. Promisiunile care sună prea bine ca să fie adevărate, probabil că nici nu sunt. Așa cum am menționat, este interzis ca suplimentele să susțină că vindecă sau previn boli, deci promisiuni de vindecare mai ales a unor boli ca diabetul sau cancerul sunt întotdeauna un semn că e cazul să ieși de pe acel site. 
  • Nu cumpăra suplimente de pe site-uri care promovează produse pe bază de „ingrediente secrete”, „rețete antice”, „remedii miraculoase” sau care promit efecte imediate.
  • În cazul în care produsele sunt susținute prin testimoniale din partea unor medici sau persoane publice, verifică dacă este o recomandare reală sau un fals. Multe site-uri obscure se folosesc de imaginea unor medici fără permisiunea lor sau chiar utilizează inteligența artificială pentru a crea clipuri video destul de realiste cu aceștia. 
  • Există o probabilitate mai mare ca brandurile de suplimente recunoscute, mai ales dacă au activitate și în domeniul farmaceutic, să aibă produse de calitate. Desigur, sunt și companii mici care vând suplimente bune, la prețuri avantajoase. Indiferent de opțiunea ta, nu strică să te informezi cu privire la producător.

Suplimente alimentare – la ce să te uiți pe etichetă

  • Ingredientele sunt elementul principal. Înainte de a cumpăra un supliment, vezi ce nutrienți conține, pentru a înțelege dacă este ceea ce ai nevoie. Atenție și la eventualii îndulcitori sau aditivi.
  • Eticheta suplimentelor alimentare menționează cantitatea recomandată pentru consumul zilnic și instrucțiunile de utilizare (când să le iei, de ex. dimineața, la masă, de câte ori pe zi, dacă trebuie să nu le asociezi cu anumite alimente sau medicamente etc). Citește-le cu atenție și ține cont de ele.
  • Nu lua suplimentele alimentare în funcție de intuiție, ci respectă doza zilnică recomandată pe etichetă și durata de administrare. Dacă ai dubii, vorbește cu un medic care îți cunoaște istoricul de afecțiuni, în loc de dr. Google.
  • Pe etichetă este menționat, sub formă de procente, cât % din doza zilnică recomandată acoperă o porție din acel produs, calculată la necesarul nutrițional mediu de 2000 de calorii. Chiar dacă o porție dintr-un supliment alimentar are peste 100% din doza zilnică recomandată, este important să nu depășească aportul zilnic maxim – UL (Tolerable Upper Intake Level), mai exact cantitatea maximă puțin probabil să provoace efecte adverse la populația obișnuită. Doza optimă de vitamine și minerale diferă în funcție de vârstă, sex, greutate, alimentație, boli, medicamente luate etc.
  • Suplimentele mai au pe etichetă și contraindicații sau avertismente cu privire la anumite grupuri de persoane (de ex., Acest produs nu este recomandat pentru femeile însărcinate sau care alăptează).
  • Dacă ai alergii sau intoleranțe, citește cu atenție lista ingredientelor, pentru a identifica eventuali alergeni (gluten, lactate, soia, arahide, nuci etc.).
  • Dacă practici sport de performanță, consultă un nutriționist sportiv pentru a primi recomandările optime.
  • Suplimentele cu vitamine și minerale au o imagine pozitivă în rândul oamenilor, dar asta nu înseamnă că nu pot avea efecte adverse. O cantitate foarte mare de vitamine poate fi toxică, mai ales dacă ne referim la suplimentarea cu vitamine liposolubile (A, D, E), deoarece excesul se poate acumula, fiind stocat în corp. 
  • Suplimentarea cu vitamine hidrosolubile (B, C) este mai puțin periculoasă, pentru că excesul se elimină prin urină; însă și în cazul lor, dozele foarte mari pot produce tulburări digestive sau leziuni hepatice.
  • Că tot vorbim despre efecte adverse, acestea pot apărea chiar dacă doza zilnică recomandată se respectă, dar sunt de obicei ușoare: greață, diaree, dureri de cap. 

Concluzia

Suplimentele alimentare pot fi de folos pentru persoanele care, din diverse motive, nu își pot asigura dozele optime de vitamine, minerale și alți nutrienți din alimentație, dar este recomandat să consulți un specialist înainte. În acest fel te asiguri că suplimentele pe care le iei chiar îți susțin sănătatea și nu cheltui banii pe ele fără niciun rezultat.


Surse: healthline.com, verywellfit.com, europa.eu, crnusa.org, verywellhealth.com, consumerlab.com

 




Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe