De ce este nevoie de suplimente și cum funcționează ele pe lângă o alimentație sănătoasă

Vitaminele, mineralele, probioticele și acizii grași Omega-3 se numără printre elementele necesare pentru sănătatea organismului, care contribuie la buna sa funcționare. Persoanele care, din diverse motive, nu își pot asigura doza recomandată din dieta zilnică au opțiunea de a apela la suplimentele alimentare.

Suplimentele alimentare au devenit tot mai vizibile pe rafturile farmaciilor și chiar ale supermarketurilor, nefiind nevoie de rețetă de la medic pentru a le cumpăra. Așa cum arată și numele, rolul lor este să completeze alimentația sănătoasă și nu ar trebui să înlocuiască preocuparea de a mânca nutritiv. 

Nu pot preveni, trata sau vindeca boli, însă luate corect, atunci când este nevoie, ajută corpul să beneficieze de nutrienți valoroși.

Disponibile sub formă de capsule, tablete, pastile, pulberi, fiole cu lichid etc., suplimentele alimentare sunt surse concentrate de vitamine, minerale sau alte substanţe benefice, de ex: aminoacizi, acizi grași esențiali, fibre, diverse plante și extracte din plante.

Suplimentele alimentare pot conține un nutrient principal sau o combinație de elemente, cum sunt multivitaminele. Cele mai comune suplimente sunt cele pe bază de vitamina D, vitamina B12, vitamina C, calciu, fier, magneziu, probiotice, acizi grași Omega-3 sau glucozamină.

Cine are nevoie de suplimente alimentare?

  • Veganii și vegetarienii. Persoanele care nu au în alimentație suficiente surse de proteine animale pot avea deficit de vitamina B12, care se găsește în carne, pește, ouă, lactate. Veganii, cei care nu consumă deloc produse de origine animală, trebuie să-și asigure această vitamină prin suplimentare. Insuficiența vitaminei B12 poate produce efecte adverse ca oboseală, confuzie, senzație de amorțeală în mâini și picioare, probleme cu memoria. Alt deficit des întâlnit în cazul dietelor vegetariene/ vegane este cel de fier, iar în unele cazuri și de vitamina D, iod, calciu sau zinc.
  • Femeile însărcinate și care alăptează. Printre nutrienții de luat în calcul pentru suplimentare în cazul femeilor însărcinate se numără acid folic, iod, fier, calciu, vitamina D și acizi grași Omega-3, care susțin sănătatea mamei și a copilului. Există și anumite suplimente care e bine să fie evitate în această perioadă, cum ar fi cele cu vitaminele A și E, deoarece pot fi periculoase în doze mari.
  • Persoanele în vârstă. Carențele de vitamine și minerale sunt mai frecvente odată cu înaintarea în vârstă și de aceea, pe lângă asigurarea unei alimentații cât mai nutritive, este utilă realizarea unor controale medicale periodice. Femeile aflate la premenopauză și menopauză pot beneficia de pe urma suplimentării cu vitamina D, calciu, acizi grași Omega-3, fier, magneziu sau fibre, în funcție de necesitate. Din cauza scăderii nivelului de estrogen, oasele rețin mai greu calciul, ceea ce crește riscul de osteoporoză și fracturi. 
  • Persoanele care constată că au o carență nutritivă în urma analizelor medicale. De exemplu, rezultatele analizelor de sânge indică un deficit de magneziu, calciu, vitamina D etc.
  • Persoanele care nu se expun suficient la lumina solară. Deficiența de vitamina D este des întâlnită, mai ales în timpul iernii, în zonele nu foarte însorite sau la cei care nu petrec mult timp în aer liber. În plus, puține alimente conțin vitamina D în mod natural (somonul, tonul, sardinele, ficatul de vită, gălbenușul etc.). Vitamina D este un nutrient important, deoarece crește absorbția calciului la nivel intestinal și contribuie astfel la sănătatea oaselor.
  • Sportivii de performanță. Pe lângă susținerea efortului fizic intens depus de sportivi, suplimentele alimentare pot contribui la îmbunătățirea performanțelor fizice, grăbirea refacerii sau reducerea oboselii. Creatină, betaalanină, magneziu, calciu, fier, vitaminele B și D, acizi grași Omega-3 sunt doar câteva dintre nutrienții care îi pot ajuta pe sportivi.
  • Persoanele cu afecțiuni care diminuează absorbția unor nutrienți. De exemplu, suplimentarea ar putea fi de ajutor în anumite perioade pentru cei care au boala Crohn, boală cronică de rinichi, boală celiacă etc. 

Unele dintre aceste situații necesită suplimentarea doar pe o perioadă specifică (de ex. în timpul sarcinii), în timp ce în alte cazuri e nevoie să iei suplimente pentru mai mult timp.

Dacă suferi de o boală sau urmezi un tratament cu medicamente, vorbește cu doctorul înainte de a lua suplimente alimentare. Chiar dacă sunt promovate ca “naturale”, unele dintre ele pot altera eficiența medicamentelor sau în anumite situații pot avea efecte adverse, mai ales dacă sunt luate în doze mari.

Concluzia

Suplimentele alimentare sunt destinate corectării deficiențelor nutriționale, menținerii unui aport adecvat de anumite substanțe nutritive sau susținerii unor funcții fiziologice specifice. Rolul suplimentelor este să completeze o alimentație sănătoasă, nu să o înlocuiască.

Suplimentele nu sunt “pilule magice” prin care poți să previi sau să tratezi o boală. Dacă vrei să beneficiezi de pe urma suplimentelor alimentare, consultă-te cu medicul tău pentru a vedea ce ți se potrivește. 

Iar daca va ganditi ca veti uita sau e greu sa plecati in fiecare zi cu mai multe recipiente de produse dupa voi, solutia propusa de Zitamine e utila – noi i-am descoperit de curand si am apreciat conceptul. Dincolo de faptul ca puteti comanda de la ei vitamine si suplimente de foarte buna calitate, din surse naturale, de la producatori de top, faptul ca impacheteaza produsele in pliculete individuale cu doza zilnica s-a dovedit a fi extrem de util.

Primiti practic o cutie cu pliculetele pentru o luna. E mult mai simplu sa le luati cu voi la birou, sau sa luati cateva in bagaj cand plecati in vacanta.

Ii gasiti pe www.zitamine.ro si puteti avea 10% discount la prima comanda folosind codul DrDamian


Surse: efsa.europa.eu, newsinhealth.nih.gov, health.harvard.edu, ods.od.nih.gov, healthdirect.gov.au




Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe