Îți place fisticul? Iată ce beneficii are!

Dacă îți place să ronțăi nuci și semințe, probabil că pe farfuria ta s-a aflat și fisticul, al cărui miez de culoare verzuie iese ușor în evidență. 

Înrudit cu mango și caju, fisticul își are originile în Asia centrală și de sud-est, fiind descoperite dovezi ale consumării sale încă din mileniul al VI-lea î.Hr. Este menționat în Biblie, alături de migdale, și se pare că în trecut era folosit ca remediu și medicament. În prezent, Statele Unite, Turcia și Iran sunt cei mai mari producători de fistic. 

De ce să consumi fistic

Vestea bună pentru iubitorii de fistic este că acesta vine la pachet cu beneficii pentru sănătate. Iată câteva dintre ele!

  • Este nutritiv. Fisticul conține cantități semnificative de minerale (potasiu, fosfor, magneziu, calciu, cupru) și vitamine (A, B6, E, C, K), fiind o sursă bună de luteină și având o capacitate antioxidantă considerabilă. Fisticul este bogat în aminoacizi esențiali, acei aminoacizi care trebuie obținuți din alimentație, deoarece organismul nu îi poate produce.
  • Este bogat în grăsimi sănătoase. În comparație cu alte nuci, fisticul are un conținut mai redus de grăsimi (43,4 g/100 g), dintre care acizi grași saturați (5,6 g), acizi grași polinesaturați (13,3 g) și acizi grași mononesaturați (24,5 g). Dintre acizii grași, acizii oleic și linoleic reprezintă mai mult de jumătate din conținutul total de grăsimi din fistic.
  • Conține fibre și proteine. O sursă bună de proteine vegetale, fisticul poate fi de folos în special pentru vegetarieni și vegani. Fibrele ajută la o digestie bună și au mai multe efecte pozitive pentru sănătate, inclusiv reducerea riscului de a dezvolta tulburări digestive, unele tipuri de cancer și boli de inimă.
  • Are mai puține calorii decât alte nuci. Se știe că varietățile de nuci, deși foarte sănătoase, sunt și foarte calorice, deci trebuie să ai grijă la cât mănânci. Fisticul crud are avantajul unui număr mai mic de calorii/ 100g – 560 kcal, comparativ cu nucile (654 kcal/ 100g), migdalele (578 kcal/ 100g) sau nucile pecan (690 kcal). O porție de fistic (28g sau 49 de bucăți) are 160 kcal și reprezintă o gustare excelentă. Fisticul prăjit are un conținut mai ridicat de calorii și de obicei destul de multă sare adăugată, așa că, dacă e posibil, alege-l pe cel crud.
  • Este sățios, datorită combinației de fibre, proteine și grăsimi. 
  • Susține activitatea bacteriilor bune. Unele tipuri de fibre sunt digerate de bacteriile bune din intestin, acționând ca prebiotice. Studiile au arătat că fisticul a avut efecte pozitive asupra microbiotei intestinale. 
  • Are un gust delicios și este ușor de inclus în alimentație. Pe lângă simplă gustare, fisticul poate fi folosit la prăjituri, fursecuri, baclavale, înghețate și chiar în salate sau preparate sărate. Îl poți savura sub formă de pastă (unt de fistic) sau lapte vegetal. El asigură o textură plăcută și crocantă adăugat în iaurt sau în cerealele de mic dejun. Poți crea un platou variat cu fistic, alte nuci și fructe uscate.

Fisticul îngrașă?

Fisticul, la fel ca și celelalte nuci, este un aliment dens energetic, adică bogat în calorii, mai ales raportat la mărimea miezului. Se mănâncă foarte ușor, iar dacă nu ești atent, poți să te trezești că ai dat gata repede o pungă de 100 g, adică peste 500 kcal. 

Pont: Când alegi fisticul ca gustare, pune-ți o porție într-un bol, nu mânca direct din pungă, ca să te asiguri că nu exagerezi. Îl poți combina cu fructe, iaurt și miere sau chiar 1-2 pătrățele de ciocolată.

Până la acest moment, studiile nu au arătat vreo legătură directă între consumul de fistic și creșterea în greutate sau creșterea riscului de obezitate. Nucile nu îngrașă dacă per ansamblu ai un consum caloric zilnic adaptat nevoilor tale. Dimpotrivă, datorită senzației de sațietate oferite, fisticul te poate ajuta să mănânci mai puțin. Dar e important să fii conștient de valoarea sa energetică și să-l consumi în cantități moderate.

Și dacă tot am amintit înghețata de fistic, iată cum poți alege una de calitate: uită-te după culoarea verde-gălbui, chiar cu tente spre bej, în loc de verde strident, semn că nuanța înghețatei a fost obținută mai degrabă prin coloranți artificiali.


Surse: ncbi.nlm.nih.gov, healthline.com, ncbi.nlm.nih.gov 2, medicalnewstoday.com




Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe