Cum să NU te îngrași de sărbători

Cum ar trebui să arate meniul de sărbători ca să-ți menții silueta, dar să te și delectezi cu bunătățile care-ți plac? În acest articol nu ne-am propus să-ți spunem ce anume să mănânci și ce nu, ci doar să-ți oferim câteva repere, pentru ca indiferent de preferințele tale culinare să ai parte de un Crăciun pe gustul tău, din toate punctele de vedere.

Fă-ți poftele, dar nu exagera

O abținere totală de la preparatele de sărbători nu este realistă pentru cei mai mulți dintre noi. Este în regulă să te bucuri de felurile de mâncare tradiționale, dacă îți plac, dar ține minte că moderația este cheia: ai grijă la mărimea porțiilor. În loc de șapte sarmale, mănâncă patru. În loc de trei felii de cozonac, alege una singură. Atenție și la caloriile “lichide”, cum ar fi băuturile carbogazoase, sucurile dulci, cocktail-urile, alcoolul, care se adună fără să-ți dai seama.

Mănâncă încet, conștient

Dacă tot e sărbătoare și te afli la o masă plină de bunătăți, savurează ce îți pui în farfurie. Fă pauză și lasă tacâmurile jos între două înghițituri. Mestecă bine, fără grabă, acordând atenție fiecărui fel de mâncare, deoarece senzația de sațietate are nevoie de timp pentru a fi transmisă la creier. Este un sfat pe care ar trebui să-l aplicăm la orice masă, nu doar de Crăciun.

Fă conversație cu cei de la masă

Ce treabă au discuțiile cu menținerea greutății? Dacă faci pauză de fiecare dată când povestești ceva sau ai o conversație, vei mânca mai încet și deci ai mai multe șanse să-ți dai seama când te-ai săturat, ca să te oprești la timp. Nu trata sărbătorile ca pe “campionate de mâncat”, ci profită de această perioadă pentru a petrece timp în compania familiei și a prietenilor.

Oprește-te când te-ai săturat

Dacă te-ai săturat, dar ai vrea să încerci și alte feluri de mâncare, ia o pauză sau așteaptă următoarea masă. Bunătățile nu pleacă nicăieri 🙂 Poți “repartiza” echilibrat delicatesele la toate cele trei mese, astfel încât să nu-ți îngreunezi digestia.

Nu-i lăsa pe ceilalți să-ți spună ce și cât să mănânci. Chiar dacă cei din jur se servesc cu încă o porție, nu ești obligat să faci la fel. Dacă vrei “să ții pasul” cu ei, mai bine mănâncă mai încet.

Nu sări peste mese

S-ar putea ca în lipsa unei mese să “compensezi” la următoarele, așa că păstrează echilibrul zilnic. Alternează mâncărurile de sărbători, de obicei bogate în grăsimi și zaharuri, cu unele mai ușoare. Alege proteine de calitate, cum sunt cele din ouă sau iaurt. Cu un conținut ridicat de fibre și nutrienți, dar cu un număr redus de calorii, saltele de legume pregătite cât mai simplu sunt o alegere bună pentru o parte dintre mese.

Mișcare, mișcare, mișcare

Un stil de viață activ este pentru tot timpul anului, nu doar pentru a compensa ceea ce ai mâncat de sărbători. Fă din mișcare o activitate plăcută, nu o pedeapsă și folosește zilele libere pentru plimbări sau chiar sporturi de iarnă. În cazul în care temperaturile scăzute nu sunt pe placul tău, alege activități indoor, ca fitness, înot, aerobic, cycling etc.

Odihnește-te

Sezonul de iarnă aduce cu el multe petreceri, vizite, ieșiri și, cu toate că aceste activități ne fac plăcere, pot fi și obositoare. Include somnul în “meniul” tău de Crăciun. Altfel, dacă ești obosit, vei avea tendința să mănânci mai mult. Sărbătorile sunt o perioadă excelentă să-ți încarci bateriile, ca să începi noul an cu mai multă energie. Îți dorim să te bucuri de ele!

 

Si ca sa intri cu bine in anul 2019, iti propunem o oferta speciala!

(click aici)




Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe