Merită să consumi goji?

Goji este un fruct care a făcut senzație în ultimii ani, fiind parte din categoria așa-ziselor super-alimente, alături de kale, acai, chia, spirulină sau alge. Originar din China, acest fruct roșu-aprins a fost promovat insistent pentru proprietățile sale benefice pentru sănătate. Sunt însă justificate aceste calități sau nu?

Când vine vorba de super-alimente, trebuie să știi că nu există o definiție clară, științifică, bazate pe criterii bine stabilite. În general, sintagma se referă la produse foarte bogate în nutrienți, despre care se spune că pot preveni sau trata boli. Acest lucru este valabil și pentru goji. Iată câteva dintre beneficiile sale:

Beneficii goji

Fructele de goji sunt bogate în fier, fibre și vitaminele A și C, care susțin sistemul imunitar și acționează ca antioxidanți în corp. Cercetările arată că o creștere a aportului de antioxidanți reduce inflamația și protejează împotriva unor boli precum cancer, diabet sau boli de inimă. De un consum ridicat de antioxidanți beneficiază și sportivii de anduranță: o cercetare a arătat că suplimentarea dietei cu antioxidanți poate preveni scăderea nivelului de fier seric. Alte fructe cu un conținut ridicat de antioxidanți sunt afinele, căpșunele și zmeura.

Sănătatea ochilor are de asemenea de câștigat de pe urma consumului de goji, studiile indicând calități de prevenție în cazul degenerescenței maculare, afecțiune care în timp poate duce la pierderea vederii. Efectele pozitive în cazul vederii se datorează mai ales antioxidantului zeaxantină, care protejează de radicalii liberi și stresul oxidativ.

Există dovezi că goji contribuie la o stare de spirit mai bună și la o acuitate mentală crescută.

Alte proprietăți se referă la sănătatea pielii, datorită beta-carotenului, echilibrarea glicemiei și prevenirea unor afecțiuni ale ficatului.

Cum să consumi goji

Cel mai des, goji se găsesc ca fructe uscate și le poți folosi direct în iaurt, salate, granola, smoothies și cereale sau la prepararea unor checuri, prăjituri și brioșe. Dacă ți se par prea seci, rehidratează-le și astfel vor deveni mai moi. Poți face chiar și ceai din goji, infuzând câteva fructe în apă fierbinte pentru 8-10 minute.

Există și goji sub formă de suc sau pulbere, ușor de inclus în alimentație în sucuri și shake-uri. Extractul de goji este disponibil și ca supliment alimentar.

Merită să consumi goji?

Majoritatea super-alimentelor sunt într-adevăr nutritive, iar goji nu face excepție. Totuși, prețul acestor produse este, adesea, mai ridicat decât al altor alimente poate la fel de sănătoase, dar nu atât de celebre.

Poți să consumi goji dacă îți place gustul și costul ți se pare convenabil, dar poți foarte bine să ai o alimentație echilibrată și fără acest fruct. Contează mai mult dieta per ansamblu decât „venerarea” unui produs anume, fie el și super-aliment. Oricum, un singur fruct nu îți poate asigura toate substanțele hrănitoare de care ai nevoie.

Cu sau fără goji, îți recomandăm să te concentrezi mai degrabă pe varietate. Este un element important pentru o alimentație echilibrată, deoarece te încurajează să consumi o diversitate de alimente și, în consecință, o diversitate de nutrienți. Te ajută să nu te plictisești de ce ai în farfurie și să descoperi noi gusturi savuroase.


Surse: medicalnewstoday.com, hsph.harvard.edu, healthline.com 




Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe