Cele mai întâlnite greșeli când vrei să slăbești

“Și totuși, de ce nu reușesc să slăbesc?” Dacă ți-ai pus această întrebare s-ar putea să te confrunți cu una sau mai multe dintre situațiile de mai jos, care îți sabotează drumul spre silueta dorită.

  1. Ai așteptări nerealiste

Nu-ți propune să scapi în 2 zile de greutatea acumulată în 20 de ani. Chiar dacă de-abia aștepți să te bucuri de noua ta formă fizică, doar răbdarea te va ajuta să faci schimbări rezistente în timp. Dacă îți stabilești obiective realiste, de exemplu să slăbești 3-4 kg pe lună sau să reduci 300 kcal din consumul zilnic, îți va fi mai ușor să le duci la bun sfârșit. Nu te gândi la dietă ca la o perioadă de restricții extreme, după care nu te va mai interesa nimic, ci ca un proces de învățare și deprindere de obiceiuri bune.

Slăbirea nu este un parcurs liniar, constant, ci vei avea și perioade de stagnare sau poate chiar vei pune la loc câteva dintre kilogramele slăbite. Nu te descuraja. Face parte din proces.

  1. Te concentrezi doar pe numărul de kilograme

Cel mai simplu mod să evaluezi cât ai slăbit este să vezi câte kilograme ai dat jos, însă nu te baza doar pe cântar. Poate ai scăzut în centimetri la talie, coapse sau brațe, iar hainele îți vin mai bine ori poate ai crescut în masă musculară și ți s-a redus cantitatea de țesut adipos.

Citește în acest articol când și cum să te cântărești ca să te asiguri că rezultatele au o acuratețe cât mai mare.

Pentru a descoperi cum s-a schimbat în timp compoziția ta corporală, adică raportul grăsime vs. mușchi, poți face câteva investigații disponibile și la Centrul Superfit: adipometria cu ultrasunete, analiza impedanței bioelectrice, analiza corporală 3D. Rezultatele lor îți vor indica mai clar transformările prin care trece corpul tău în urma slăbitului.

  1. Faci mișcare, dar pierzi din vedere alimentația

Este important să ai un stil de viață activ nu doar pentru slăbit, ci și pentru starea ta generală de sănătate. Totuși, dacă vrei să elimini mai multe kilograme, acordă atenție și meniului tău, pe lângă orelor de fitness, alergare sau înot. Adesea, oamenii supraestimează numărul caloriilor arse în timpul efortului fizic și au senzația că pot mânca mult mai mult. Deși fac sport, ei cresc și cantitatea de alimente consumată, astfel că nu reușesc să slăbească. Alimentele nutritive, sățioase, combinate cu activitatea fizică făcută constant, te vor ajuta să pierzi în greutate în mod sănătos și să fii în formă.

  1. Reduci prea mult cantitatea de calorii consumate

Ca să slăbești trebuie să fii în deficit caloric. Totuși, dacă exagerezi, s-ar putea să nu ai succes pe termen lung. Într-adevăr, la început vei slăbi mai mult, dar foarte probabil nu îți vei putea menține dieta restrictivă și vei reveni la vechile obiceiuri, ceea ce se poate traduce chiar în kilograme în plus. Schimbările la nivelul metabolismului cauzate de restricția calorică excesivă îți pot sabota pe viitor capacitatea de a atinge și a menține greutatea dorită. Păstrează o abordare moderată când reduci din calorii și asigură-te că nu faci foamea. 

  1. Consumi multe alimente etichetate ca “sănătoase”, dar calorice

Biscuiții fără gluten, nucile și semințele, uleiul de măsline, brânzeturile și cremele vegane sunt prezentate ca fiind sănătoase, însă asta nu înseamnă că le poți consuma în cantități exagerate. O punguță de nuci și fructe uscate de 100g, care se mănâncă foarte ușor, poate ajunge până la 500-600 kcal. Același lucru este valabil și pentru biscuiții din făină integrală, de exemplu, care chiar dacă au mai multe fibre decât unii din făină albă nu înseamnă că au automat și mai puține calorii. Un aliment poate fi nutritiv, bogat în vitamine și minerale, dar și caloric. Atenție, deci, la produsele cu multe calorii, indiferent de cât de naturale sunt ingredientele lor.

  1. Urmezi diete extreme și excluzi anumite alimente sau categorii de alimente

Sunt multe diete care arată cu degetul carbohidrații sau grăsimile, propunând reducerea lor pe motiv că îngrașă. Niciun aliment nu îngrașă și nici nu slăbește în sine, contează alimentația per ansamblu și consumul caloric. Există un raport optim zilnic de macronutrienți de care corpul are nevoie pentru a funcționa optim. În general, pentru un adult, acesta este de 50% carbohidrați, 20% proteine, 30% grăsimi din necesarul caloric zilnic, însă procentele variază în funcție de sex, vârstă, etapă din viață, obiective și nivel de activitate fizică.

Limitarea excesivă a carbohidraților vine de obicei cu stări de oboseală și apatie, în timp ce lipsa grăsimilor bune poate contribui la apariția dezechilibrelor hormonale și deficiențe de absorbție a unor vitamine.

Poți consuma orice fel de aliment, inclusiv dulciuri; doar micșorează porția sau servește-l mai rar decât înainte. Pune accentul pe mâncărurile hrănitoare și sățioase.

  1. Apelezi la ceaiuri de slăbit, pastile sau alte „produse-minune”

Dintre toate mirajele slăbitului, probabil cel mai des apare ideea că există o pilulă care să rezolve imediat și fără efort problema excesului ponderal, o dată pentru totdeauna. Oare dacă aceste ceaiuri „detox” și prafuri ar fi eficiente, chiar ar mai exista atâtea persoane care se chinuie să slăbească? Tot ce fac aceste produse este să-ți “slăbească” portofelul sau cardul, nu și kilogramele tale în plus.

 

Dacă te regăsești în aceste situații, apelează la un nutriționist bun pentru a primi un plan personalizat de slăbire, adaptat nevoilor tale calorice și care să nu-ți afecteze sănătatea. Te așteptăm la Superfit să înveți să faci alegeri alimentare mai bune și să ajungi la silueta dorită!
Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe