8 trucuri ca să faci mișcare constant

Vreau să fac mai multă mișcare” este unul dintre acele obiective pe care oamenii și le propun mereu, dar care adesea “se pierd” pe drum. Entuziasmul înflorește în special în sezonul cald, dar apoi scade, lăsând loc pentru viitoare promisiuni. Și tot așa.

Soluția ca să te ții de sport? În loc să consideri mișcarea ca un sprint cu linie de finish, transform-o într-un stil de viață și adapteaz-o la schimbările prin care treci. Pe scurt, scoate mișcarea din categoria “iubiri de-o vară” și integreaz-o în activitatea ta zilnică.

Pandemia a închis sau a limitat activitatea sălilor de fitness, așa că acum cei care vor să facă mișcare mai au un obstacol de înfruntat. Însă poți să-ți construiești/ să menții un stil de viață activ chiar și în perioadelele mai dificile, ca aceasta prin care trecem. Concentrează-te pe a găsi soluții; alternative există. Indiferent că sălile sunt închise sau nu, iată câteva idei ca să te mobilizezi să fii activ(ă) constant, nu doar pentru o lună:

  1. Stabilește-ți obiective realiste

Dacă ești la început cu mișcarea, să-ți propui să faci zilnic câte 3 ore de exerciții fizice, deși ai un program foarte încărcat la serviciu și îți dorești și timp liber, nu e neapărat o opțiune fericită. Care sunt șansele să te ții de această promisiune? Pe termen lung, cam reduse. Mai bine alege 2-3 zile pe săptămână, a câte 30-40 de minute (cel puțin pentru început) și construiește-ți treptat obiceiul de a face mișcare. În timp, după ce activitatea fizică devine parte obișnuită din viața ta, poți să plusezi cu mai multe sesiuni sau cu o durată mai mare per sesiune.

  1. Explorează și variază

Există o grămadă de activități fizice care te pot convinge să renunți la stilul de viață sedentar, așa că îți recomandăm să testezi și să găsești sportul care îți place. Poate fi vorba de drumeții pe munte, mers cu bicicleta, dans, fitness, pilates, înot, aerobic, alergare, triatlon etc. Poți combina diferite tipuri de mișcare, unele mai alerte, altele mai “calme”, astfel încât să nu te plictisești și să-ți dezvolți armonios corpul.

  1. Pregătește-ți mediul

Pregătește-ți din timp echipamentul pentru mișcare și, eventual, locul unde te antrenezi. De exemplu, dacă ți-ai propus să faci antrenamente acasă folosind clipuri cu exerciții de pe Youtube, fă-ți dinainte un playlist și decide exact ce vei face în următoarea zi. O altă idee este să pui la îndemână de seara sticla cu apă, accesoriile, hainele sport, ca să-ți fie cât mai ușor să te apuci de sesiunea de mișcare atunci când ți-ai programat-o.

  1. Integrează în programul tău activitatea fizică

Tratează mișcarea ca pe o întâlnire importantă și alocă-i timp în programul tău. Indiferent că folosești o agendă, Google Calendar sau altă aplicație, acordă un interval bine definit antrenamentului. Nu uita să incluzi în calupul de timp încălzirea, stretchingul, dușul de după și, dacă este cazul, drumul până la/ de la locația respectivă.

  1. Găsește-ți un partener de mișcare

Este mai ușor să te motivezi să ieși la mișcare când știi că cineva te așteaptă și se bazează pe tine: un coleg, un prieten, un grup de oameni cu aceeași pasiune etc. Poți să apelezi și la un antrenor personal care să te ghideze și să se asigure că lucrezi exercițiile corect, iar programul să fie adaptat nevoilor și formei tale. La Superfit te așteptăm cu sesiuni de antrenament și kinetoterapie sub îndrumarea unor specialiști, care te vor face să iubești mișcarea. Cu ajutorul lor, te vei simți bine și te vei bucura de rezultatele dorite.

  1. Asociază mișcarea cu un obicei deja format

Dacă deja ai anumite activități fixe în program, care ți-au intrat în obișnuință, e avantajos să „lipești” sportul de ele. De exemplu, poți face mișcare ca parte din rutina de dimineață, înainte de cină, în pauza de prânz, după ce ți-ai lăsat copilul la bunici etc.

  1. Folosește un habit tracker

Habit tracker-ul este un sistem prin care îți monitorizezi unul sau mai multe obiceiuri și astfel vezi mai bine imaginea de ansamblu și cum evoluează ele în timp. Desenează un tabel cu zilele lunii/ săptămânii și pune un X sau colorează pătrățelul corespunzător de fiecare dată după ce ai făcut o sesiune de antrenament. E ca un joc care îți reamintește ce ți-ai propus și te ajută să te concentrezi în continuare, dar îți oferă și satisfacție imediată, atunci când marchezi cu X încă o casetă.

  1. “Puțin” e mai bine decât „deloc”

Dacă nu reușești să faci mișcare pentru o oră, propune-ți măcar 20-30 de minute de exerciții. Poate nu apuci să ieși la alergat, dar poți să mergi pe jos în ritm alert sau să faci un antrenament lejer în timp ce te uiți seara la un film. Atitudinea „totul sau nimic” nu te va ajuta să progresezi. Adesea, cel mai greu este să te îmbraci și să începi, dar apoi s-ar putea să constați că mișcarea e chiar plăcută și să vrei să continui pentru mai mult timp. Așadar, leagă-ți șireturile și apucă-te de treabă. Știi cum se zice: pofta vine mâncând.


Mișcarea constantă te ajută să-ți menții o stare optimă de sănătate fizică, dar și mentală. Dacă vrei să slăbești, activitatea fizică este de ajutor, însă nu te baza exclusiv pe ea; acordă atenție mai ales alimentației.

Obiceiul de a face mișcare se antrenează și se construiește în timp, însă odată ce ți-ai intrat în ritm, va deveni plăcut și te vei simți în largul tău. Succes!




Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe

1 thought on “8 trucuri ca să faci mișcare constant”

  1. Pingback: De ce te îngrași iarna (și ce să faci pentru a slăbi) | Centrul Medical Superfit

Comentariile sunt inchise.