Recuperare după ruptură de ligamente încrucișate. Povestea lui Toni Năsturescu, jucător profesionist de baschet

Când ești pasionat de sport și îl transformi deopotrivă într-o carieră și un stil de viață, o accidentare te poate scoate din ritm. Când deja vin mai multe accidentări, una după alta, poate fi foarte demotivant.

Totuși, pe Antonio Năsturescu, jucător de baschet la Dinamo București, accidentările nu îl împiedică să viseze la câștigarea unui campionat național la seniori, după un rezultat similar la juniori. Cea mai recentă problemă medicală a sa, o ruptură de ligamente încrucișate, l-a ținut departe de teren pentru mai multe luni, însă Toni a profitat de această perioadă pentru a se recupera cât mai bine și a deveni mai puternic la nivel fizic.

Toni practică baschetul de mic, crescând într-o familie cu tradiții sportive.

Pasiunea pentru sport este din familie. Bunicul meu Bebe Năsturescu a fost fotbalist la Rapid București, iar sora mea a jucat la Olimpia București. Mergeam la aproape toate antrenamentele ei și îmi plăcea mult. Când mă lasau antrenoarele, făceam și eu cu ele antrenament.

Baschetul l-am început de la 8 ani. De atunci am știut că vreau să fac sport de performanță., ne-a mărturisit Toni.

Baschetbalistul de 21 de ani spune că cea mai importantă lecție pe care a învățat-o practicând sport de performanță este să nu renunțe niciodată, indiferent de situație. Un moment tocmai bun pentru aplica această lecție, având în vedere că a mai suferit de ruptură de ligamente încrucișate acum 2 ani, aceasta fiind a doua astfel de accidentare.

Fac tot ce ține de mine să revin în formă maximă și să pot demonstra ceea ce pot să fac pe teren. Dintre rezultatele mele, cel mai mult mă mândresc cu campionatele naționale câștigate la juniori. Aștept să le fructific într-o zi și la seniori. Dacă nu o să mai am parte de accidentări, poate o să am ocazia să ajung la astfel de rezultate.

Pentru a reveni la forma fizică optimă, după operație, Toni a urmat ședințe de recuperare și antrenamente adaptate la Centrul nostru, sub îndrumarea lui Mădălin Aguciu, kinetoterapeut. Toni a beneficiat de un program personalizat, care să-i faciliteze cât mai rapid o recuperare completă.

Programul de recuperare și antrenament cu Toni s-a întins pe o perioadă de aproximativ 3 luni și a inclus mai multe sesiuni: recuperare ligamentoplastie (LIA), antrenament de forță și de rezistență, izoinerțial, proprioceptiv și sesiuni de reatletizare., potrivit lui Mădălin.

Rezultatele nu au întârziat să apară, progresul fiind vizibil în special la sesiunile de antrenament izoinerțial. Dispozitivul de antrenament menține o inerție (rezistență) constantă pe parcursul întregii mișcări. Rezistența este creată prin inerția unei roți, aflată în legătură directă cu forța musculară dată de mișcarea utilizatorului. Astfel, musculatura este antrenată la forță maximă în orice unghi, ceea ce oferă o eficiență superioară față de alte tipuri de training.

Graficele de mai jos prezintă rezultatele testelor izoinerțiale făcute la început, respectiv după o perioadă de circa 2 luni și jumătate de antrenament. Același număr de repetiții a fost realizat de Toni într-un timp mai scurt (12 sec. vs. 8 sec.), iar volumul total a crescut de la 6,33 kJ la 8,67 kJ. În plus, numerele pentru contracțiile concentrice și excentrice indică de asemenea un efect pozitiv al antrenamentelor (1125 W vs. 1679 W, respectiv 982 W vs. 1685 W).


Forța și rezistența sportivului s-au îmbunătățit vizibil, iar Toni este pregătit să intre din nou pe teren și să marcheze coșuri pentru echipă.

Sesiunile de recuperare de la Superfit au decurs foarte bine, cu o aparatură bine pusă la punct și de ultimă generație. Abia aștept să revin pe teren!

Îi dorim mult succes lui Toni și la cât mai multe meciuri câștigate cu echipa, fără accidentări!  




Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe