Cum să ai un abdomen plat

Dacă „burtica” te nemulțumește și vrei un abdomen plat, poate ai încercat să slăbești prin multe metode. Ai făcut sute de abdomene, în încercarea de a topi grăsimea încăpățânată, te-ai împachetat ca să transpiri sau ca să ai o piele mai tonifiată. Toate astea, fără efect.

De ce este atât de greu să elimini grăsimea din zona abdominală? Ce e de făcut ca să ai un abdomen plat și să poți purta cu încredere haine pe talie?

Distribuția grăsimii într-o zonă sau alta a corpului este determinată genetic, deci nu poate fi modificată. Unele persoane sunt mai predispuse să depună grăsime în zona abdomenului, în timp ce altele au tendința de a „aduna” grăsimea pe coapse sau șolduri.

Grăsimea abdominală mai este influențată de factori precum: stilul de viață, nivelul de stres, vârsta, consumul de alcool, fumatul, lipsa activității fizice. Aici există unele elemente asupra cărora ai control, deci poți interveni pentru a-ți îmbunătăți starea de sănătate.

Grăsimea excesivă în zona abdominală poate fi semnul unui grad ridicat de grăsime viscerală, adică grăsimea depozitată la nivel profund în abdomen, în jurul organelor. În exces, aceasta crește riscul de accident vascular cerebral, boli cardiovasculare și diabet de tip 2, deci este important să-ți menții greutatea în limite sănătoase, chiar dacă vei avea în continuare mai multă grăsime în zona abdomenului decât în alte părți alte corpului.

O cercetare a arătat că femeile cu vârsta cuprinsă între 40 și 69 de ani, cu mai multă grăsime abdominală (măsurată prin circumferința taliei, raportul talie-șold sau raportul talie-înălțime), au avut un risc cu 10-20% mai mare de atac de cord în următorii 7 ani decât femeile care doar cântăreau mai mult per ansamblu, având un indice de masă corporală mai ridicat. 

Să ai un abdomen plat tot timpul nu este realist. Chiar dacă slăbești, după ce mănânci o masă copioasă s-ar putea să ai oricum abdomenul mai umflat sau să te simți balonat de la anumite alimente. De asemenea, la femei, menstruația este uneori asociată cu senzația de balonare, care poate crea un inconfort cu privire la aspect.

Ține cont că nu ai cum să scapi doar de grăsimea dintr-o anumită zonă a corpului; nu slăbești localizat, ci scazi în greutate per total.

În loc să te stresezi cu privire la formele corpului tău, concentrează-te mai degrabă pe menținerea sa într-o stare cât mai bună de sănătate, ca să ai energie și să te simți bine în propria piele.

Ce poți să faci ca să ai un abdomen (mai) plat?

Fă alegeri alimentare mai sănătoase. Include în dieta ta zilnică legume, fructe, cereale integrale, pește/ carne, lactate slabe și nuci. Consumă cât mai rar semi-preparate, produse de patiserie, fast-food și alte alimente ce conțin în exces grăsimi, sare și zahăr. 

Nu exagera cu deficitul caloric. Pentru a slăbi trebuie să fii în deficit caloric, însă nu redu prea mult numărul zilnic de calorii și nu coborî sub rata metabolică bazală. În caz contrar, pe termen lung rata metabolică poate încetini, ceea ce îți va reduce numărul necesar de calorii pe zi.

Mănâncă mai multe fibre. Fibrele solubile absorb apa și încetinesc trecerea bolului alimentar prin tractul digestiv, astfel că te simți sătul pentru mai mult timp după ce mănânci. Consumul de fibre ajută la un tranzit intestinal normal și menține sănătatea sistemului digestiv. Surse bune de fibre solubile: fulgi de ovăz, semințe de in, fasole, linte, afine etc. 

Consumă alimente bogate în acizi grași mononesaturați (grăsimi bune), care pot preveni acumularea grăsimii abdominale: avocado, nuci, semințe, ulei de măsline etc.

Evită carbohidrații rafinați. Creșterea consumului de cereale integrale a fost asociată cu un țesut adipos visceral mai redus la adulți, în timp ce consumul mai mare de cereale rafinate a fost legat de mai multă grăsime abdominală.

Bea apă. Pe lângă faptul că este esențială pentru buna funcționare a organismului, hidratarea optimă previne constipația și balonarea. 

Include în alimentație mai multe proteine. Acestea contribuie la sațietate și ajută la dezvoltarea masei musculare. Circa 20-30% din caloriile zilnice ar trebui să fie asigurate din proteine.

Consumă mai puțin alcool. Acesta vine cu un aport suplimentar de calorii, îți poate crește pofta de mâncare și interferează cu arderea grăsimilor, făcând astfel slăbirea mai dificilă.

Antrenează-te sub îndrumarea unui personal trainer, care îți va crea un program de antrenament personalizat, adaptat formei tale fizice. Îți vei dezvolta astfel masa musculară și vei slăbi preponderent din masa adipoasă (grăsime). Un corp puternic îți va da mai multă încredere în tine, chiar dacă nu vei arăta ca cei de pe site-urile de fitness. 

Ai grijă la stres. Un nivel prea ridicat de cortizol, hormon al stresului, poate duce la dereglări ale metabolismului lipidelor și creșterea depozitelor de grăsime în zona abdominală. 

După ce ai slăbit, apelează la procedee de îngrijire și tonifiere, ca masaj oscilatoriu profund, drenaj limfatic sau electrostimulare, care îmbunătățesc tonusul muscular și contribuie la fermitatea pielii. Nu uita că aceste procedee nu te slăbesc pur și simplu, fără schimbări în alimentație și activitate fizică. 

Dacă ai nevoie de îndrumare, te așteptăm la Centrul Superfit să slăbești sănătos, fără înfometare, și să-ți tonifici abdomenul prin procedee sigure!


Surse: healthline.com, medicalnewstoday.com, runtastic.com, womenshealthmag.com

 




Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe