6 mâncăruri si gustări de iarnă, bune pentru trup și suflet

Pofta de mâncăruri calde, consistente și bune parcă e mai puternică iarna, când avem tendința să ne recompensăm mai des cu gustări sau porții extra. O fi de la frig, de la orele reduse de lumină ori e vorba pur și simplu de niște mofturi „hedonice”?

Cercetătorii spun că s-ar putea să existe motivații biologice pentru care sezonul rece ne determină să mâncăm alimente mai dense caloric, în cantități mai mari. Astfel, unii oameni de știință susțin că vremea rece ar activa un mecanism evoluționar primitiv, acela de a stoca grăsime pentru a rezista temperaturilor scăzute, la fel cum fac unele animale. Altă teorie apreciază că schimbarea anotimpului ar influența activitatea hormonilor care controlează foamea și apetitul, cum ar fi glucocorticoizii, grelina și leptina.

În lipsa luminii, care se știe că declanșează eliberarea serotoninei – neurotransmițător responsabil cu starea de bine, suntem tentați să apelăm la alte metode pentru a ne îmbunătăți dispoziția. Una dintre ele este consumul crescut de carbohidrați, care ne ajută să facem față oboselii sezoniere (adesea cu prețul unor kilograme în plus).

Există și motive ce țin de circumstanțe și obiceiuri. Iarna avem tendința să stăm mai mult în casă, să fim mai puțin activi și să nu ne hidratăm suficient. La asta se adaugă sărbătorile, când suntem îmbiați din toate părțile cu mâncăruri care mai de care mai gustoase și… calorice. Atmosfera festivă și mesele în familie ne fac să mâncăm mai mult decât avem nevoie, fără să ne dăm seama.

Nu înseamnă că trebuie să ne refuzăm câte o plăcere culinară din când în când, indiferent de anotimp, însă putem alege mâncăruri deopotrivă reconfortante și nutritive. Iată câteva idei:

  1. Pe lângă clasica supă de pui, există o varietate de rețete de supe creme foarte potrivite iarna: roșii, legume, morcovi, dovleac, mazăre etc. Sunt ideale la prânz sau pentru o cină ușoară, mai ales combinate cu verdețuri și semințe.
  2. Mere coapte cu mirodenii. Desert sau o gustare dulce și bună? Încearcă mere coapte umplute cu nucă mărunțită (sau fulgi de migdale ori fistic pisat), câteva stafide, mirodenii (scorțișoară, cardamon, anason etc) și, opțional, o linguriță de miere.
  3. Piure de rădăcinoase. Înlocuiește piureul simplu de cartofi cu unul din rădăcinoase, cum ar fi morcovi, țelină, păstârnac, sfeclă roșie. Bogate în vitamine, minerale şi carotenoizi, surse de fibre, acestea sunt sănătoase, dar și consistente. Le poți consuma și în salate sau supe.
  4. Pentru gustarea de dimineață, alege citrice, care îți vor încânta privirea, dar și papilele gustative. Portocale, grepfrut, pomelo, mandarine, mineole, lămâi, clementine – ai o mulțime de gusturi din care să alegi. Sunt o sursă importantă de vitamina C, fibre și flavonoizi, contribuind la susținerea sistemului imunitar.
  5. Vitamina D este prețioasă iarna, când orele de lumină naturală sunt reduse la număr, la fel și timpul petrecut în aer liber. Peștele gras, cum ar fi somonul, bogat și în acizi grași Omega 3, asigură o cantitate semnificativă de vitamina D, așa că nu ezita să-l incluzi în meniul tău săptămânal.
  6. Ceai de ghimbir. Aromat, energizant și cu multe beneficii pentru organism. Acesta este ghimbirul, o rădăcină ce se folosește la mâncăruri, dar poate fi și infuzată pentru a obține o băutură cu un gust ușor iute. Rade o bucățică de ghimbir și pune-o în apă fierbinte, las-o câteva minute și ai obținut o băutură excelentă pentru a combate răcelile de sezon, pentru a ameliora greața și a avea o digestie bună.

Dacă ai nevoie de susținere pentru o alimentație echilibrată, te așteptăm la Centrul Superfit! Fă-ți programare la nutriționist și împrietenește-te cu mâncarea!




Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe