10 beneficii surprinzătoare ale țelinei

Telina contine in proportie de 95% apa, fapt pentru care poate fi inclusa in alimentatia de zi cu zi, fara a-ti pune in pericol silueta. In plus, datorita continutului mare de fibre, telina este alimentul ideal pentru persoanele care vor sa slabeasca. Haideti sa vedem care sunt beneficiile acestui aliment.

Reduce presiunea arteriala

Telina are in compozitia frunzelor sale asa-numitele „ftalide”, substante care au efecte relaxante asupra musculaturii arterelor, reglând astfel presiunea arterială. Ftalidele reduc, de asemenea, nivelul hormonilor de stres din organism, care cauzează la rândul lor creșterea presiunii arteriale, prin constricția vaselor sangvine.

Scade colesterolul „rau”

O alta proprietate a telinei este aceea de a reduce colesterolul rau din sange, cu pana la 20%, potrivit studiilor clinice. Asadar, este indicat sa se includa telina in dieta de zi cu zi, sub forma de salate, ca adaos la mancaruri si ca suc (preparat din frunze de telina). Sucul (50 ml) se bea timp de 56 de zile, in fiecare dimineata.

Ajuta la slabit

Telina intra in categoria alimentelor cu un continut caloric negativ, ceea ce inseamna ca atunci cand o consumam, organismul are nevoie de mai multe calorii pentru a o digera. Cu alte cuvinte, includerea telinei in dieta ne ajuta sa ardem mai multe calorii decat consumam.

Adjuvant in afectiunile articulare

Datorita proprietatilor sale antiinflamatoare, telina, prin consumul constant, reduce simptomele afectiunilor articulare. Pentru efecte maxime, se recomanda o cura de cel putin 3 luni, timp in care se consuma telina proaspata, asociata cu o dieta bazata, in special pe legume si fructe, gatita

termic doar in proportie de 30%.

Bun calmant al sistemului nervos

In compozitia telinei se gasesc niste substante care actioneaza ca un calmant la nivelul sistemului nervos. Astfel, iti va fi mult mai usor sa scapi de kilogramele nedorite.

Intareste sistemul imunitar

Pe langa toate aceste substante, telina mai contine si antioxidanti puternici, precum zeaxantina, luteina si betacaroten. Acestia ofera protectie organismului impotriva a numeroase boli si intaresc sistemul imunitar.

Trateaza constipatia

Pentru a beneficia de efectele laxative ale telinei, consuma dimineata, pe stomacul gol, jumatate de litru de suc de telina, in 3-4 reprize. De asemenea, este indicat sa se opteze pentru o dieta bogata in fibre, intrucat ajuta la imbunatatirea peristaltismului intestinal.

Reduce simptomele artritei

Specialistii sustin ca semintele de telina cresc volumul de urina eliminata si reduc simptomele artritei, gratie proprietatilor antiinflamatoare pe care le au.

Bun adjuvant in infectiile bacteriene

Uleiurile volatile din telina au un efect puternic antibiotic, prevenind si ajutand organismul sa se apere in fata infectiilor cu bacterii. Pentru a beneficia de efectele pozitive ale acestui aliment, se recomanda consumul infuziei combinate de telina (2-3 cani pe zi), dar si introducerea telinei proaspete in dieta zilnica.

Recomandata in caz de impotenta si frigiditate

Specialistii recomanda consumul a 50-100 ml de vin obtinut din frunze si seminte de telina. Amestecul obtinut se ia pe stomacul gol sau la minimum doua ore dupa masa, cu 15-30 minute inaintea actului sexual. Pentru rezultate pozitive, se recomanda consumul de frunze de telina sub forma de salate si de suc (obtinut din radacina de telina), cate 150 ml pe zi.

Contraindicatii

Consumul de telina nu este recomandat:

– femeilor insarcinate sau care alapteaza;

– persoanelor care sufera de afectiuni renale;

– persoanelor alergice la plante ca morcov sau papadie;

Este bine de stiut ca telina interactioneaza cu urmatoarele medicamente: levotiroxina (folosita pentru tratamentul diagnosticului de hipotiroidism); medicamente care cresc sensibilitatea pielii la razele solare (medicamente fotosensibilizante) si sedative.




Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe