Ceaiul mate – beneficii pentru sănătate și performanță sportivă

Pe lângă cafea sau cola, o sursă interesantă de cofeină este ceaiul mate. Deși nu prea des menționată când vine vorba despre energizare sau stimulare fizică și mentală, yerba mate reprezintă o opțiune de luat în calcul pentru a varia băuturile tonice. 

Ce este yerba mate

Yerba mate (Ilex paraguariensis) este o plantă ce provine din America de Sud, folosită de secole la prepararea unei infuzii cu efect energizant, datorat conținutului de cofeină. Mate se numără printre plantele ce au în mod natural această substanță, la fel ca boabele de cafea și cacao, frunzele de ceai (Camellia sinensis), nucile de kola sau guarana.

Băutura este similară ceaiului verde sau negru și se obține din frunzele și crenguțele fragede ale plantei, uscate de obicei deasupra focului, iar apoi infuzate în apă fierbinte. Mate conține cofeină și tanini, dar este mai puțin astringentă la gust decât ceaiul clasic.

În mod tradițional, mate se consumă dintr-o tărtăcuță uscată, cel mai adesea provenită de la planta Calabash. Lichidul este sorbit printr-un pai metalic (bombilla), prevăzut cu un filtru la capătul inferior, pentru a strecura frunzele. După ce vasul se golește, se poate reumple cu apă fierbinte. Desigur, ceaiul mate se poate bea și dintr-o cană obișnuită de porțelan sau sticlă, folosind o strecurătoare pentru filtrarea frunzelor.

Mate are și o componentă socială, deoarece recipientul se trece de la o persoană la alta, în semn de prietenie, consumul sub această formă fiind frecvent mai ales în Brazilia, Uruguay, Paraguay, Argentina și alte țări din America Latină. 

Ceai mate – beneficii pentru sănătate

  • Beneficiile infuziei și extractelor de yerba mate se datorează prezenței unor compuși chimici precum polifenoli, metilxantine și saponine. Principalele efecte pozitive sunt antioxidante, hipocolesterolemice, cardioprotectoare, antidiabetice (în diabetul de tip 2), antiinflamatorii și anticancerigene. 
  • Yerba mate conține câteva minerale esențiale, precum mangan, fier, zinc și cupru. Totuși, infuzia va avea cantități foarte mici din acești nutrienți, așa că este puțin probabil să contribuie semnificativ la dieta ta, în comparație cu sursele alimentare.
  • Unele studii pe șoareci au observat că extractul de mate a indus scăderi semnificative ale greutății corporale, indicelui de masă corporală și aportului alimentar, prin inducerea unei stări de sațietate. Alte cercetări au demonstrat că yerba mate ameliorează sindromul metabolic prin creșterea sensibilității periferice la insulină și absorbția celulară a glucozei, având efecte protectoare și de ameliorare în cazul rezistenței la insulină și a diabetului.
  • La oameni, mate poate reduce nivelul colesterolului LDL și are efecte benefice asupra bolilor cronice cu o componentă inflamatorie și tulburări ale metabolismului lipidic. Datele din mai multe cercetări au arătat că yerba mate ar putea fi utilă împotriva obezității, îmbunătățind parametrii lipidici la oameni și la animale. 
  • Antioxidanții din yerba mate pot limita stresul oxidativ și inflamațiile din corp, scăzând riscul unor boli de inimă, demență sau cancer. 

Pe de altă parte, există unele dovezi că un consum ridicat de yerba mate, pentru o perioadă lungă de timp, poate crește riscul de cancer de esofag, laringe și bucal. O posibilă explicație ar fi că în timpul procesului de uscare a frunzelor de yerba mate se produc hidrocarburi aromatice policiclice (PAH), carcinogene care se găsesc și în fumul de tutun. O altă cauză ar putea fi faptul că mate se bea foarte fierbinte (mai ales în țările cu consum ridicat), ceea ce ar duce la deteriorarea țesuturilor și creșterea riscului de formare a celulelor canceroase. Totuși, în cazul unui consum moderat de mate, la temperaturi mai scăzute, riscul de cancer ar trebui să fie minim.

Yerba mate susține activitatea fizică 

Într-un studiu, persoanele care au primit o capsulă de 1g de frunze măcinate de yerba mate înainte de efortul fizic au ars cu 24% mai multe grăsimi în timpul exercițiilor de intensitate moderată. O altă cercetare, realizată pe cicliști, a arătat că yerba mate a ajutat la arderea mai multor grăsimi în timpul exercițiilor fizice și a contribuit la îmbunătățirea performanțelor, în comparație cu placebo. 

Consumul de yerba mate a îmbunătățit rata de refacere în urma exercițiilor excentrice (ridicarea greutăților) cu o medie de 8,6%, potrivit unui studiu, care consideră că refacerea musculară s-a datorat în special fitochimicalelor din yerba mate. 

Totuși, nu se știe deocamdată ce cantitate de ceai mate ar trebui băută zilnic sau înainte de efortul fizic pentru rezultate optime. Trebuie ținut cont că multe dintre studiile realizate pentru a determina efectul yerba mate asupra sportivilor au fost realizate pe eșantioane reduse și utilizează planta sub formă de capsule standardizate, nu băutură. 

Yerba mate și cofeina

Cofeina îmbunătățește contracțiile musculare, reduce oboseala, stimulează concentrarea și crește performanța sportivă, iar aceste efecte ar putea fi întânite și în cazul consumului de mate, care conține această substanță. 

Datorită cofeinei, yerba mate îți poate crește nivelul de energie pe moment, făcându-te să te simți mai puțin obosit. În plus, cofeina stimulează capacitatea de concentrare și atenție și îmbunătățește timpul de reacție.

Cantitatea de cofeină din yerba mate variază în funcție de calitatea frunzelor și de timpul de infuzie, însă în general 300 ml au aproximativ 50,7 mg cofeină, mai puțin decât în cazul cafelei. Consumul moderat de cofeină este considerat sigur pentru persoanele sănătoase.

Yerba mate, cafea sau ceai?

  • Yerba mate este mai puțin accesibilă față de cafea sau ceai (în România, cel puțin), fiind comercializată mai ales în magazinele de specialitate cu ceaiuri vrac. 
  • Gustul ceaiului mate este mai ierbos și nu atât de aromat precum cafeaua, însă îl găsești și în combinație cu alte plante sau fructe, pentru o infuzie plăcută.
  • O ceașcă de yerba mate conține mai multă cofeină decât ceaiul verde, însă mai puțină decât cafeaua, oferind o stimulare moderată.
  • Toate cele trei băuturi sunt bogate în antioxidanți, vitamine și minerale, însă nu contribuie semnificativ la aportul zilnic, astfel că îți poți baza alegerea pe preferința personală.

Surse: britannica.com, runnersworld.com, healthline.com, yerbamatero.com 

 




Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe