Ce este și cum funcționează analiza impedanței bioelectrice (BIA)

Ce este și cum funcționează analiza impedanței bioelectrice (BIA)

Ai auzit poate de „cântarele inteligente” care îți indică nu doar kilogramele, ci și procentul de grăsime din corp. Ele funcționează pe principiul impedanței bioelectrice, despre care te invităm să citești mai jos, pentru a înțelege ce se ascunde în spatele acestei denumiri aparent complicate.

Analiza impedanței bioelectrice (BIA) se referă la o metodă de estimare a compoziției corporale (masă musculară și masă adipoasă) bazată pe trecerea prin corp a unui curent electric.

Nu, nu înseamnă că vei fi electrocutat 🙂 De la început vrem să te asigurăm că acest curent electric este slab și deloc periculos sau dureros. Metoda BIA poate fi aplicată fără probleme de ori de câte ori e nevoie pentru a evalua schimbările la nivel corporal, fiind neinvazivă și fără efecte adverse.

Cum funcționează

Dispozitivul calculează impedanța (rezistența) curentului electric la trecerea prin corp și estimează apoi raportul dintre masa de grăsime, cantitatea totală de apă din organism, masa minerală osoasă și masa reziduală.

Această evaluare este posibilă deoarece diferitele tipuri de țesuturi (mușchi, grăsime, oase) au conținuturi diferite de apă și, în consecință, au grade diferite de conductivitate electrică. De exemplu, grăsimea opune o rezistență mai mare decât mușchii la trecerea curentului electric. Pentru rezultate mai bune, sistemul folosește și date precum înălțime, vârstă, sex și greutate.

Singurele restricții BIA se referă la persoanele care au un implant medical electronic, cum ar fi un pacemaker/ stimulator cardiac, care ar trebui să evite această metodă.

Primele sisteme de analiză a impedanței bioelectrice au devenit disponibile la nivel comercial în anii 1980, iar de atunci s-au diversificat.

Există mai multe tipuri de dispozitive cu care se poate face analiza impedanței bioelectrice, însă toate necesită două puncte de contact între care să circule curentul electric. Unele arată ca niște cântare obișnuite, în timp ce altele sunt prevăzute și cu mânere. Anumite sisteme oferă o evaluare pe segmente, astfel că poți să măsori grăsimea pentru fiecare zonă în parte – abdomen, picioare, mâini etc.

Ce avantaje are analiza impedanței bioelectrice?

Cantitatea de grăsime din corp este un indicator mult mai relevant pentru sănătate decât simpla cântărire, care nu face diferența dintre masa musculară și masa adipoasă.

Cel mai important beneficiu al acestei metode este că îți oferă o evaluare a raportului masă musculară vs. masă adipoasă din organism și deci poți afla dacă ai un risc crescut de a face anumite boli cardiovasculare, despre care se știe că sunt influențate de un procent ridicat de grăsime.

Analiza impedanței bioelectrice este o metodă cu un grad ridicat de acuratețe. Precizia diferă în funcție de calitatea dispozitivului folosit, așadar cel mai bine este să apelezi la o clinică de specialitate pentru această evaluare. Deși cântarele cu bioimpedanță inclusă pot fi cumpărate și pentru acasă, centrele medicale au de obicei sisteme mai performante și deci mai precise. În plus, ai parte de o interpretare corectă a rezultatelor, oferită de specialiști.

Deși există factori care pot afecta gradul de precizie al BIA, această metodă indică schimbările care au loc în corpul tău în ceea ce privește masa de grăsime, la diferite intervale de timp. Vei putea vedea deci transformările apărute în urma unui program de dietă și exerciții fizice, dacă scopul tău este să slăbești sau să crești în masă musculară.

La Centrul Superfit pot să-ți evaluezi compoziția corporală atât prin analiza impedanței bioelectrice, cât și prin adipometria cu ultrasunete, două metode moderne care nu presupun riscuri sau disconfort. Te așteptăm!

Sursă: verywellfit.com

Loading
Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe