5 beneficii ale consumului de ginseng

Multe dintre produsele și alimentele acum la modă sunt, de fapt, vechi remedii naturale redescoperite și promovate ca la carte. Se pun reflectoarele pe beneficiile excelente pentru sănătate și capacitatea lor de a vindeca tot felul de boli. 

Ginsengul face parte din aceste plante considerate miraculoase pentru sănătate, datorită rezultatelor sale în prevenția și tratamentul mai multor afecțiuni.

Ginsengul este un remediu folosit de peste 2000 de ani în medicina tradițională a culturilor asiatice, în special ca tonic și adaptogen, ca afrodiziac, pentru a menține rezistența organismului, a combate stresul, a crește nivelul de energie și pentru a întârzia îmbătrânirea. A cunoscut celebritatea și în lumea occidentală, astfel că acum se găsește în componența unor suplimente alimentare, ceaiuri sau sub formă de pulbere, gata de adăugat în smoothies.

Există mai multe varietăți de ginseng, însă cele mai cunoscute sunt ginsengul american (Panax quinquefolius) și ginsengul asiatic (Panax ginseng). Concentrația compușilor activi și efectele asupra organismului diferă la aceste două specii. 

Ginseng – beneficii

Beneficiile pentru sănătate ale ginsengului se datorează în special unor compuși numiți ginsenozide. Aproape 50 de ginsenozide au fost deja identificate din rădăcina de Panax ginseng (ginseng alb și roșu), iar structuri noi continuă să fie descoperite, în special din ginsengul american.

Cercetările au analizat efectele ginsengului în cancer, diabet, boli cardiovasculare, precum și asupra funcției imunitare, a funcției sistemului nervos central, pentru ameliorarea stresului și proprietățile sale antioxidante. Iată câteva concluzii.

1. Poate diminua oboseala și stresul

O serie de studii au indicat că ginsengul poate ajuta la combaterea oboselii, diminuând semnificativ inclusiv simptomele sindromului de oboseală cronică. De asemenea, datorită proprietăților antioxidante, el îmbunătățește performanța fizică prin creșterea producției de energie în celule. Suplimentarea pe termen scurt cu ginseng american a redus leziunile musculare cauzate de efort și inflamația, în comparație cu placebo.

2. Reglează nivelul glicemiei

Ginsengul ar putea fi benefic pentru pacienții cu diabet tip 2, dar și pentru a preveni dezvoltarea diabetului la persoanele sănătoase. Câteva cercetări au arătat că rădăcina de ginseng (asiatic și american) a scăzut glicemia pe nemâncate, a redus greutatea corporală și a crescut utilizarea glucozei și reglarea insulinei la pacienții diabetici. Administrarea orală de rădăcină de ginseng a îmbunătățit rezistența la insulină la șobolanii care au primit o dietă bogată în fructoză. Mai mult, ginsengul american a atenuat glicemia postprandială (de după masă) la indivizii sănătoși.  

3. Îmbunătățește funcțiile creierului

Există indicii că ginsengul are efecte pozitive asupra memoriei și îmbunătățește funcțiile cognitive, este benefic împotriva declinului cognitiv, a bolii Alzheimer sau în caz de depresie și anxietate, însă e nevoie de mai multe studii pentru a indica o legătură sigură. 

4. Acționează ca antioxidant

În mai multe studii, administrarea de ginseng a redus stresul oxidativ, care favorizează dezvoltarea de boli cronice, iar inflamația a fost inhibată.

5. Ar putea preveni cancerul

S-a descoperit că anumiți compușii din ginseng blochează proliferarea celulelor canceroase și ar putea preveni producerea și creșterea celulelor anormale. În plus, s-a constatat că ginsengul poate spori efectul unor tratamente anti-cancer. 

Deși cercetările științifice nu au confirmat în totalitate beneficiile pentru sănătate ale ginsengului și ale suplimentelor care îl conțin, acesta este în general considerat sigur. Totuși, recomandarea noastră este să nu te bazezi pe un singur aliment ca remediu magic pentru a trata simptome sau o anumită afecțiune, ci să iei în calcul un stil de viață echilibrat, per ansamblu. Consultă medicul pentru a vedea dacă ai într-adevăr nevoie de suplimente alimentare și dacă da, de care anume.


Surse: ncbi.nlm.nih.gov, healthline.com, cambridge.org




Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe