Slăbești mai repede dacă alergi în aer rece?

Frigul aduce cu el atracția către pulovere pufoase și stat sub pături, cu o ciocolată caldă alături. Însă dacă vrei să slăbești și te mobilizezi să faci mișcare la rece, s-ar putea să ai parte de ceva beneficii extra. Sau cel puțin așa se spune. Este adevărat că dacă alergi afară când e frig arzi mai multe calorii decât pe vreme caldă? 

Să vedem mai întâi cum se adaptează organismul când se află într-un mediu rece. Menținerea unei temperaturi constante, de 36-37°C, este rezultatul unui proces complex, numit termoreglare. Când temperatura de afară scade, se declanșează mecanisme prin care corpul reduce pierderea de căldură (de exemplu, vasoconstricția) și crește producerea ei. Se pare că un rol în acest proces îl are și grăsimea brună. 

Ce este grăsimea brună?

Grăsimea albă este cea despre care vorbim cel mai des și care stochează energia în plus. O cantitatea prea mare de grăsime albă este caracteristică obezității și crește riscul de diabet tip 2 și alte boli. 

Grăsimea brună, în schimb, arde calorii pentru a produce căldură și pentru a ajuta la menținerea temperaturii corpului. Aceasta este prezentă în special la bebeluși, mai vulnerabili la frig. Pe măsură ce copiii se dezvoltă, rolul de termoreglare al grăsimii brune este preluat în principal de alte mecanisme. Totuși, oamenii de știință au descoperit că și la adulți aceste celule pot deveni active.

Ca răspuns la frig, apare tremuratul, iar contracțiile musculare stimulează producerea unui hormon numit irisin, care determină crearea de celule brune din cele albe, au arătat cercetări recente.

Un studiu din 2014 a arătat că bărbații care au fost expuși la temperaturi mai reci peste noapte, timp de o lună, au înregistrat o creștere a grăsimii brune, precum și schimbări la nivel de metabolism. Expunerea prelungită la temperaturi mai scăzute a dus, de asemenea, la modificări semnificative ale hormonilor metabolici, cum ar fi leptina și adiponectina. 

Oamenii își pot crește nivelul de grăsime brună prin expunerea la medii ușor reci (temperaturi de 15-16°C), îmbrăcați foarte subțire, astfel încât să simtă că le este frig. Totuși, numărul de calorii arse va fi destul de mic, undeva la 100-200, potrivit specialiștilor

O altă cercetare a analizat consumul de calorii a 53 de bărbați și femei care au participat la un program într-un mediu rece, la altitudini ridicate. Cei care au făcut drumeții la temperaturi între -9 și -5°C au ars cu 34% mai multe calorii decât persoanele care au parcurs traseele la temperaturi de circa 10°C. 

Într-un alt studiu, un grup de adulți a efectuat două sesiuni de sprinturi de ciclism, una la 21°C (mediu termoneutru) și cealaltă la 0°C, iar cercetătorii au măsurat diferiți parametri. S-a constatat că exercițiile de intensitate ridicată la frig au crescut oxidarea lipidelor cu 358% în timpul antrenamentului, în comparație cu exercițiile de intensitate ridicată în mediul termoneutru.

Frigul, alergarea și caloriile

Hainele călduroase și temperaturile ridicate din locuințe și alte spații închise, inclusiv iarna, fac ca grăsimea brună a majorității oamenilor să nu prea fie activată. 

Tremuratul poate arde într-adevăr calorii, însă dacă ești bine îmbrăcat nu vei ajunge acolo. În timpul alergării temperatura îți va crește, astfel că vei tremura poate doar câteva minute, probabil insuficient pentru a determina activarea grăsimii brune. 

În plus, după o repriză de frig zdravăn s-ar putea să vrei să mănânci mai multe calorii decât în mod obișnuit, anulând eventualele efecte ale temperaturilor scăzute. Prin alergare se consumă o cantitate semnificativă de calorii, ceea ce poate ajuta la slăbit, însă este important ca mișcarea să fie asociată cu o dietă potrivită

Pe de altă parte, unii alergători se bucură pur și simplu de vremea rece, în comparație cu arșița verii, când corpul depune un efort mai mare să se răcească, iar inima lucrează mai mult. Până la urmă, faptul că ai înfruntat frigul și ai ieșit afară să faci mișcare îți poate îmbunătăți starea de spirit și te poate face mai încrezător în propriile forțe. 

Sensibilitatea la frig variază de la persoană la persoană, însă înainte de alergările de iarnă e bine să vezi ce temperatură e afară, ca să te îmbraci adecvat. Contează mult și cum se simte temperatura respectivă (feels like), deoarece dacă bate vântul s-ar putea să fie mai frig. Când se anunță cod roșu de viscol și temperaturi foarte scăzute, poate e de preferat să amâni antrenamentul. Vezi în acest articol recomandările noastre ca să alergi în siguranță chiar și în sezonul rece. 

Persoanele cu probleme respiratorii sau cardiace ar trebui să ceară părerea unui medic înainte să facă efort (și) la temperaturi scăzute. 

Concluzia

Cel mai important este să rămâi activ, chiar și iarna. Dacă nu îți place să alergi pe frig, te poți reorienta spre alte tipuri de mișcare, indoor: fitness, exerciții de aerobic, înot, spinning etc. Temperaturile la care faci mișcare contează mai puțin. Dovezile existente până acum arată că antrenamentele într-un mediu rece nu duc la o ardere semnificativă de calorii, care să producă o slăbire accelerată. Expunerea la temperaturi scăzute duce la activarea grăsimii brune, care arde calorii, însă sunt necesare studii suplimentare pentru a vedea cum pot fi aplicate aceste cunoștințe în tratarea obezității.

Dacă vrei să slăbești, sunt și alte metode prin care o poți face, fără să tremuri sau să riști hipotermia. La Superfit combinăm diete echilibrate cu programe personalizate de antrenament. Folosim echipamente moderne pentru a-ți monitoriza evoluția, astfel încât să ai o imagine reală asupra progresului tău. 

Fă-ți o programare acum!


Surse: medicalxpress.com, statnews.com, nationalgeographic.com, healthline.com 1, healthline.com 2, shape.com




Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe