Cum să alegi suplimentele alimentare

Suplimentele alimentare sunt produse ce conțin vitamine, minerale sau alte substanțe nutritive folositoare pentru organism, cum ar fi acizi grași, fibre, aminoacizi, enzime, probiotice, extracte din plante etc. Se găsesc sub formă de capsule, pastile, pulberi, tincturi etc.

Așa cum sugerează și numele, ele completează alimentația și nu înlocuiesc un regim alimentar variat și echilibrat. Suplimentele alimentare se iau în cazul unor carențe, când dintr-un motiv sau altul unele substanțe nu sunt absorbite într-o cantitate suficientă prin regimul alimentar zilnic sau când există nevoi nutriționale speciale.

Deși par inofensive și le poți cumpăra ușor de la supermarket sau de la plafar, fără rețetă, suplimentele alimentare nu trebuie luate la întâmplare. Nu, nici chiar cele “naturale” sau pe bază de plante.

Suplimentele pot interfera cu unele medicamente, reducându-le eficacitatea și provocând efecte adverse. În doze foarte mari pot fi toxice, mai ales în cazul celor care suferă de unele boli (de exemplu, o doză foarte mare de vitamina C poate fi periculoasă pentru persoanele cu hemocromatoză).

Există preocuparea că un consum de vitamine și minerale din suplimente în loc de alimente crește riscul de a lua o doză prea mare sau toxică în timp. Riscul de toxicitate este mai ridicat în cazul vitaminelor lipo-solubile (A, D, E), deoarece cantitățile în exces se acumulează în organism, ducând la aritmii, leziuni ale organelor interne, hemoragii, accident vascular cerebral hemoragic și, în cazuri extreme, chiar comă sau moarte. Cum vitaminele hidro-solubile nu sunt stocate în corp, este foarte puțin probabil să se ajungă la o supradoză în cazul lor. Totuși, un consum prea mare de vitamine solubile în apă poate cauza probleme digestive sau hepatice.

Unele categorii de persoane au o mai mare nevoie de suplimente, cum ar fi:

  • Persoanele cu anumite carențe de vitamine și minerale
  • Femeile însărcinate (acid folic, iod și fier)
  • Vegetarienii și veganii (vitamina B12, fier, vitamina D, acizi grași Omega-3)
  • Femeile aflat la menopauză și persoanele în vârstă (vitamina D și calciu)

Unele deficiențe nutriționale sunt mai frecvent întâlnite și necesită suplimentare, cum ar fi cele de vitamina D, mai dificil de procurat doar din alimentație.

Sfaturi pentru alegerea suplimentelor

Dacă ai anumite simptome, nu lua pe cont propriu suplimente pentru a te auto-trata ci solicită mai întâi sfatul medicului sau farmacistului. Evită să iei suplimente fără a verifica acest lucru cu doctorul, mai ales dacă iei deja medicamente.

Este de preferat să îți asiguri vitaminele și mineralele preponderent din alimentație, iar la suplimente să apelezi doar în cazul unor carențe care au reieșit în urma analizelor sau la recomandarea medicului. Majoritatea persoanelor sănătoase își pot asigura necesarul zilnic de nutrienți printr-o alimentație echilibrată.

Evită suplimentele alimentare (și orice alte produse) care:

  • se laudă cu efecte „miraculoase”, eventual după doar câteva utilizări
  • susțin că tratează sau vindecă boli precum cancerul, diabetul sau alte afecțiuni grave
  • se promovează ca având la bază “ingrediente secrete”
  • îți promit că vei slăbi mult într-un timp foarte scurt, fără niciun efort din partea ta.

Atenție și la termenul “natural”, adesea folosit în exces, deși semnificația sa nu este clar reglementată.  Un produs “natural” nu este automat “sănătos” și poate însemna cam orice.

Nu depăși doza de administrare menționată pe cutia produsului și nu lua suplimente pentru mai mult timp decât ți-a fost recomandat de medic.

Pe eticheta suplimentelor se menționează și ce procent din doza zilnică recomandată acoperă o porție din acel produs, calculată la nevoile nutriționale ale unui adult, adică 2000 de calorii.

Pe lângă doza zilnică recomandată, multe vitamine și minerale au un aport zilnic maxim (UL – Tolerable Upper Intake Level), mai exact cantitatea maximă din acel nutrient care este puțin probabil să provoace efecte adverse la populația obișnuită. UL pentru vitamine și minerale variază în funcție de vârstă și sex. O porție dintr-un supliment alimentar poate avea peste 100% din doza zilnică recomandată, însă este important să nu depășească nivelul UL.

Verifică termenul de expirare – data până la care produsul își păstrează caracteristicile dacă este depozitat în condiții optime.

Ca și în cazul alimentelor, când cumperi un supliment este bine să verifici eticheta cu ingrediente, pentru a vedea în ce cantități se găsesc nutrienții, dar și ce alte substanțe mai conține produsul (îndulcitori, conservanți, coloranți, arome etc). Unii aditivi măresc termenul de valabilitate al produsului și îmbunătățesc textura, consistența sau gustul. Printre cei mai comuni aditivi din suplimente se numără celuloza, acid stearic, gelatină, maltodextrină, sorbat de potasiu, dioxid de siliciu, acid citric, dioxid de titan, lecitină din soia, sorbitol etc.

Citește cu atenție eticheta suplimentelor mai ales dacă ai intoleranțe sau alergii.




Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe