Ce este aronia și ce beneficii are pentru sănătate?

Din lista super-fructelor bogate în antioxidanți, promovate ca fiind un remediu pentru numeroase boli și probleme de sănătate, nu lipsește aronia, despre ale cărei proprietăți vorbim în articolul de azi.

Aronia (Aronia melanocarpa, popular numită scoruș negru) este un arbust cu fructe mici, sub forma unor bobițe, care face parte din familia Rosaceae, având ca rude arbori și arbuști ca măceș, măr, prun, cireș. La aspect, fructele seamănă cu coacăzele negre și au o culoare de albastru închis spre negru. Aronia provine din America de Nord, însă crește în multe alte regiuni din lume, inclusiv în Europa. Și în țara noastră există câteva plantații de aronia.

Fructele de aronia au un gust astringent, acrișor și sunt comercializate de obicei sub formă de suc, gem, deshidratate sau pudră. Sunt consumate de multe persoane care consideră că micile fructe au beneficii pentru sănătate. Iată câteva dintre acestea:

Sunt bogate în antioxidanți

Conținutul ridicat de polifenoli este responsabil pentru proprietățile antioxidante puternice ale fructelor de aronia. Antioxidanții sunt substanțe benefice pentru organism, care ajută la protecția celulelor împotriva radicalilor liberi, molecule potențial dăunătoare. În cantitate mare, radicalii liber pot provoca stres oxidativ, care poate favoriza anumite afecțiuni cronice, precum cancer sau boli de inimă.

Un studiu a arătat că extractul de aronia are mai mulți antioxidanți decât extractul de afine, fructe recunoscute pentru efectul puternic antioxidant.

Conțin micronutrienți valoroși

Aronia este un cocktail de vitamine (A, C, E, K), minerale (folat, fier, mangan) și fibre. Conținutul de minerale, vitamine, antioxidanți și compuși aromatici ai fructelor de aronia diferă în funcție de condițiile de cultivare și climă, de soi și de data recoltării.

Ar putea fi de folos în tratamentul diabetului

Deși nu vindecă diabetul, aronia poate îmbunătăți metabolismul glucozei. O cercetare a indicat că sucul de aronia a redus semnificativ nivelurile de glucoză din plasmă la șobolanii cu diabet zaharat indus. Un alt studiu a descoperit că sucul de aronia a suprimat creșterea nivelului glicemiei postprandiale la adulții sănătoși și ar putea fi de folos pentru prevenția bolilor metabolice.

Contribuie la imunitate

În mod tradițional, fructele de aronia se foloseau ca remediu împotriva răcelii de către populațiile native din America de Nord. Aronia are proprietăți antibacteriene și antivirale, în special datorită polifenolilor din compoziție. Ea poate reduce și inflamația prin inhibarea eliberării de substanțe proinflamatorii, ajutând astfel sistemul imunitar să fie mai puternic.

Concluzia

Este aronia un fruct “obligatoriu” ca să fii sănătos și să previi anumite boli? Dacă ți se pare o alegere bună ca sursă de micronutrienți și te încântă ideea de a avea în dietă un superaliment, o poți consuma sub forma preferată.

Totuși, nu trebuie neapărat să incluzi în meniu aceste fructe, mai ales că produsele pe bază de aronia au un preț destul de ridicat. Sănătatea nu stă într-un singur aliment. Pentru a-ți asigura antioxidanți, vitamine și minerale, poți mânca la fel de bine fructe de pădure și fructe, în general, cât mai variate. 


Surse: healthline.com, sciencedirect.com, ncbi.nlm.nih.gov 1, ncbi.nlm.nih.gov 2 




Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe