Deși diferența dintre alergiile alimentare și intoleranțe este clar definită stiintific (alergia este imun-mediată, în timp ce intoleranța nu), cele două tipuri de reacții adverse la alimente sunt frecvent confundate, atît de pacienți și de publicul larg, cît și de personalul medical.

În contrast cu alergiile, intoleranțele alimentare sunt nespecifice, iar simptomele produse de ele seamănă cu alte forme de disconfort descrise frecvent, în special în tulburări funcționale precum sindromul colonului iritabil.

Unele intoleranțe alimentare presupun un proces fiziopatologic organic, ca de exemplu intoleranța la lactoză, datorată deficitului sau blocajului enzimei lactaza. Altele sunt reacții care apar în mod obișnuit după un exces, iar la persoanele intolerante se manifestă după cantități mici – ca de exemplu intoleranța la cafea sau la tiramina din brînzeturi.

Majoritatea intoleranțelor alimentare rămîn, însă, neexplicate. Simptomele apar tîrziu, după cîteva ore de la consumul alimentului netolerat, persistă un timp variabil, de la cîteva ore la cîteva zile, pot fi datorate și aditivilor alimentari (glutamat monosodic, sulfiți).

Care sunt simptomele intoleranței alimentare?

Probleme respiratorii, rinită, urticarie și chiar angioedem pot apărea similar fenomenelor din alergii. Diferența este timpul lung de instalare a simptomelor după consumul alimentelor și persistența lor îndelungată. De asemenea, pentru diferențiere, se va face testarea IgE specifică și rezultatul negativ va demonstra absența alergiei. Alte simptome sunt disconfortul gastrointestinal, durerile de cap, oboseala, comportament schimbător.

Pentru ameliorarea simptomelor în sindromul colonului iritabil, singura metodă eficientă de stabilire a dietei personalizate este prin determinarea anticorpilor IgG specifici față de alimente. Pacienții care urmează această dietă vor constata inițial dispariția unor simptome, apoi chiar instalarea unor toleranțe apărute față de unele alimente după perioada de excludere a acestora din meniu. Astfel, după o anumită perioadă, pacienții pot reintroduce un aliment, iar menținerea toleranței depinde de cantitățile de aliment ingerate.

vegetable-1167362_960_720

Ce este testul de intoleranță alimentară NATGE?

Un test imunoenzimatic semicantitativ pentru IgG specifice față de 181 de alimente, de la legume, fructe, lactate, pește, carne, pînă la condimente și cereale. Rezultatele care arată intoleranțe ridicate față de anumite alimente vor fi menționate în mod particular în buletinul de analiză, precum și în meniul recomandat ulterior. Acest test permite stabilirea unei diete de excludere cu rezultate excelente în ameliorarea simptomelor și în instalarea și menținerea toleranței.

Testul se efectueaza la Laboratoarele Synlab.