Centrul Medical Superfit – o privire de ansamblu asupra serviciilor medicale

NUTRITIE

Intro

Nutritia se concentreaza intotdeauna asupra modului in care unele afectiuni pot fi prevenite sau reduse intr-un mod eficient, cu ajutorul unei diete sanatoase, conceputa cu ajutorul unui nutritionist. Fie ca este vorba despre un nutritionist sportiv sau nu, un nutritionist pentru copii sau adulti in general, ceea ce conteaza la o asemenea persoana calificata, este modul in care isi indeplineste misiunea de a consilia corect pacientul.

Ce trebuie sa intelegem?

Un nutritionist se va intalni cu pacientul intr-un mediu special amenajat pentru desfasurarea consultatiilor si a initierii acestuia intr-un program potrivit pentru o alimentatie sanatoasa. Ce intelegem totusi printr-o alimentatie sanatoasa sau de ce sa luam in considerare inscrierea intr-un program potrivit de nutritie? Totodata, cat de important este sa acceptam faptul ca avem nevoie de ajutor si ca exista persoane specializate dornice sa ne fie alaturi? Ei bine, hai sa stabilim un traseu pentru toate aceste lucruri, pentru a-ti atinge telurile mai usor, iar pentru noi, cei ce reprezentam Centrul Medical Superfit, sa ne indeplinim misiunile eficient. De la un organism in forma sau o performanta sportiva, depinde doar de tine sa alegi ceea ce este mai important!

Dar mai intai de toate, hai sa-ti explicam cu ce te vom intampina de fiecare data cand alegi sa vii la Superfit. Pentru seriviciile de nutritie, medicina sportiva, recuperare medicala, fizioterapie si kinetoterapie, antrenament si psihologie, avem o echipa de specialisti, in frunte cu Dr. Serban Damian, nutritionist acreditat in nutritie sportiva. Nu trebuie sa-ti faci griji pentru instrumentele pe care noi le folosim pentru a ne indeplini obiectivele, deoarece detinem aparatura de ultima generatie. Atmosfera din studioul de fitness, antrenament sportiv si kinetoterapie, iti va reda increderea in tine insuti, asigurandu-ti linistea interioara de care ai nevoie si un mediu primitor. Vei beneficia in totalitate de servicii personalizate, asta inseamna ca tratamentul si exercitiile pe care le primesti sunt intodeauna unice si eficiente! Avem un sediu modern in centrul Bucurestiului, un loc care te va gasi cu siguranta si iti va acorda o sansa pentru succes in sanatate!

Tu si nutritia

Te-ai gandit vreodata la faptul ca putem fi supraponderali si totusi subnutriti? Totul se reduce la ceea ce mancam, nu la cat mancam. Majoritatea alimentelor procesate au suferit un proces de eliminare a elementelor nutritive, la care s-au adugat diverse substante chimice pentru a le spori durata de viata. Aceste alimente pot fi  mai ieftine, dar in momentul in care majoritatea alimentelor pe care le consumam contin foarte putina valoare nutritiva, corpul nostru ramane practic ‘nehranit’. Trebuie sa ne amintin intotdeauna ca o nutritie potrivita ofera energie, substante necesare organismului nostru, ajuta functiile corpului, cu alte cuvinte, o sanatate corespunzatoare, acum si in viitor.

De asemenea, o nutritie buna reprezinta o parte importanta pentru mentinerea unui stil de viata sanatos, alaturi de o activitate fizica eficienta. Fie ca este vorba de un diagnostic definit ca obezitate sau de o scadere in greutate temporara, solutii pentru toate aceste probleme vor exista intotdeauna. Diete eficiente si prietenoase recomandate de un doctor nutritionist, sfaturi de la inceputul colaborarii pana la incetarea acesteia, acordarea atentiei si increderea in general, reprezinta solutii garantate pentru a atinge un stil de viata sanatos alaturi.

MEDICINA SPORTIVA

Ce trebuie sa stim?

Medicina sportiva este o ramura distincta a medicinei care se ocupa cu practicantii de sport, inclusiv cu tratamentul si prevenirea leziunilor legate de sport. Si-a facut aparitia pentru prima oara in cadrul echipelor de sport, iar la sfarsitul secolului XX a devenit o specialitate introdusa in multe clinici private sau spitale. Desigur ca acest tip de medicina acorda cea mai mare atentie sporturilor in general, deoarece are ca prim obiectiv ajutorul sportivilor pentru a-si maximiza performanta. Dar sa retinem si faptul ca, medicina sportivă contribuie la menținerea unei populații sănătoase, indiferent de nivelul de performanta al persoanelor practicante. Boli care recunosc drept cauza sedentarismul, sunt tot mai des intalnite, iar uneori oamenii nu realizeaza ca se numara printre cei ce sunt expusi la acest risc. Specialistii, reprezentati de catre medicii sportivi, trebuie sa beneficieze de o pregatire suplimentara fata de medicii generalisti. Medicina sportiva se concentreaza in principal pe tehnici nechirurgicale si nu implica doar medici in procesul terapeut, ci putem intalni si specialisti in reabilitare, antrenori, preparatori fizici si kinetorapeuti. Totodata, acest domeniu inseamna mai mult decat tratarea traumatismelor si afectiunilor, deoarece include diferite strategii benefice pentru a-i ajuta pe sportivi sa-si perfectioneze tehnicile.

Aviz medical sportiv

Ce intelegem  printr-un aviz medico-sportiv si care sunt pasii pentru obtinerea unuia? Acesta este obligatoriu pentru sportivii de performanta, dar este recomandat si sportivilor amatori. Clinica Superfit recomanda obtinere unei adeverinte medicala sportiva si amatorilor care doresc sa faca sport in mod organizat, asigurand suportul adecvat fiecarui pacient. Pentru acest aviz se realizeaza un dosar medical ce cuprinde toate investigatiile efectuate, cat si recomandari, obtinute in urma examinarilor din cadrul examenului medico-sportiv. De la examenul clinic general (cardiac, pulmonar, neurologic, ortopedic), la EKG, spirometrie, pulsoximetrie, o serie de teste avansate (teste de efort Ruffier, teste pentru forta flexorilor bratelor si pentru acuitatea vizuala si discromatii), o analiza a compozitiei corporale prin metoda bioimpedantei si o scanare inteligenta 3D. Superfit asigura aceste servicii de medicina sportiva, oferind pacientului o interpretare adecvata a tuturor rezultatelor.

Cum clasificam posibilele leziuni sportive?

Leziunile sportive sunt traumatisme care apar la cei care participa la diferite evenimente sportive de performanta sau pentru amatori. In multe cazuri, aceste tipuri de leziuni se datoreaza suprautilizarii unei parti a corpului. De exemplu, vatamarea genunchiului unui alergator este o afectiune extrem de dureroasa. Alte tipuri de rani pot fi cauzate indirect, in urma unui contact cu un material dur. Un incident ca acesta poate provoca adesea ruperea unui os, ligament sau tendon.

Cand solicitam un tratament medical sportiv?

Indiferent de simptom, trebuie sa luam in considerare orice durere care persista si ne impiedica sa ne desfasuram activitatile zilnice. Iata trei semne care ar trebui sa ne ingrijoreze si sa ne faca sa apelam la o consultatie medico-sportiva:

  • durerea este asociata cu decolorarea, inflamatia sau alte simptome;
  • simptomele se agraveaza in momentul cand realizam anumite activitati obisnuite, simple;
  • odihna si tratamentele conservatorii nu au reusit sa ofere o solutie.

Pentru suportul necesar nu ezita sa apelezi la Centrul medical Superfit din Bucuresti, unde inovativitatea intalneste performanta, prin eficienta si profesionalism.

RECUPERARE MEDICALA

Ce intelegem prin recuperare?

Recuperarea medicala reprezinta un domeniu medical care se refera la diagnosticul, tratamentul si prevenirea deficientelor fizice, in special a celor asociate cu tulburari ale muschilor, nervilor sau a oaselor. Recuperare este un serviciu medical de specialitate care urmareste in general, refacerea persoanelor care intampina greutati in utilizarea functiilor motorii ale corpului. Totodata, aceasta ramura a medicinei reda pacientilor posibilitatea de a se intoarce la o viata confortabila si productiva.

Obiectivele recuperarii medicale sunt ameliorarea durerii, imbunatatirea sau mentinerea functiilor precum forta si mobilitatea, dar si instruirea prin cea mai eficienta metoda de a efectua activitati esentiale. Poate cel mai important aspect este acela ca recuperare medicala este destinata tuturor care isi doreste mentinerea sau refacerea starii de sanatate, atat pentru sportivi de performanta sau amatori, dar si pentru cei care pur si simplu isi doresc sa faca o schimbare asupra conditiei lor fizice, intretinand-o asftel si imbunatatind-o.

Simptome si diagnostice des intalnite

Recunoasterea si acceptarea oricarui simptom din timp, tinand cont de intensitatea acestuia, ajuta la o mai buna refacerea a organismului. Este important sa intelegem ca desi uneori corpul nostru reactioneaza mai lent sau pentru o scurta durata de timp, nu inseamna ca nu exista o problema reala, ce poate rezulta intr-un diagnostic destul de serios. De la primele simptome ce ne pun pe ganduri si ne influenteaza stilul de viata, trebuie sa luam cele mai bune decizii, intotdeauna apeland la un specialist, pentru o consultatie potrivita. Iata cateva dintre simptomele care apar din ce in ce mai mult la majoritatea populatiei:

  • durere cervicala;
  • dureri de spate;
  • dureri de sold;
  • dureri genunchi;
  • dureri lombare.

Printre diagnosticele redate de catre medicii specialisti mentionam:

  • coxartroza
  • fasciita plantara
  • sindrom iliotibial
  • tendinita
  • periostita

Recuperarea sportiva – in sprijinul sportivilor amatori si de performanta

Prin recuperare sportiva intelegem toate procedeele special realizate si efectuate, pentru toate persoanele care intreprind actvitati sportive de performanta. Refacerea sportiva devine insa din ce in ce mai importanta pentru toti sportivii cu performante mari, deoarece incercarea de a reduce oboseala si de a favoriza aparitia celor mai bune rezultate conteaza cel mai mult.

Centrul Superfit dovedeste ca o recuperare adevcata are ca rezultat restabilirea proceselor fiziologice si psihologice, astfel incat sportivul sa poata concura sau sa se antreneze din nou la un nivel adecvat. Recuperarea este de obicei complexa si depinde de multe ori de natura exercitiului efectuat si de orice alte procedee. Superfit este o clinica de recuperare ce asigura eficienta si profesionalism, totodata, dispune de aparatura de ultima generatie, dar si de o echipa special pregatita pentru a indeplini orice misiune. Oricare din metodele alese de catre medicul specialist, va garanta imbunatatirea calitatii vietii intr-o perioada cat mai scurta.

Tehnici de recuperare

In urma unui consult de specialitate, medicul va decide cea mai eficienta metoda de a trata pacientul, cat si o tehnica potrivita pentru desfasurarea procedeului de recuperare. Iata cele mai intalnite tehnici si metode:

  • Fizioterapia, o interventie extrem de rapida;
  • Terapia Tecar, metoda moderna si eficienta;
  • Laserul, efecte terapeutice prin emisii stimulate de radiatie;
  • Ultrasunete, terapie cu multiple beneficii;
  • Hivamat, masaj oscilatoriu profund.

PSIHOLOGIE SPORTIVA

Avem nevoie de consiliere psihologica?

Faptul ca sportivii de performanta intampina situatii ce necesita o rezistenta fizica crescuta, iar aspectul lor reprezinta de cele mai multe ori cel mai important aspect, poate fi uneori o problema. Pe langa rezistenta, sportivii de performanta trebuie sa aibe in vedere si o stima de sine considerabila, necesara in majoritatea situatilor. Sportivul intampina probabil cele mai inalte cote de stress, datorita competitiilor, si a celorlalte activitati intreprinse in viata de zi cu zi. Cei mai multi dintre sportivi tind catre perfectiune, avand o motivatie intriseca. Desigur ca acest lucru este influentat si de catre familie, antrenori si societate. Sportivul primeste educatie si de la antrenorul sau, nu doar de la familie, acesta devenind pe parcurs, mentorul sau chiar confidentul sau. Antrenorul are misiunea de a-l indruma catre cele mai potrivite antrenamente, strategii si mod de desfasurare a jocului respectiv. De asemenea, acesta il poate ghida si spre un drum pavat de activitati sau comportament decent. Stim totusi faptul ca perfectiunea nu este un termen tocmai bine definit, deoarece, parerile sunt intotdeauna subiective, iar persoanele tind sa-si creeze propriile situatii perfecte, intotdeauna diferite fata de ale altor persoane. Aceste presiuni exterioare insa devin situatii greu de depasit, deoarece sportivii aleg sa-si interiorizeze trairile si experientele. Cand tot ce vrem este sa reusim, pretul atingerii unui ideal aparent perfect, ne poate costa sanatatea noastra psihica.

In momentul in care presiunea este prea mare, corpul nu mai colaboreaza cu noi asa cum ne dorim, performanta scade, iar stima de sine parca e de negasit, ne confruntam cu o problema reala, psihologica. Cum vom regasi insa, o cale de a stabili o armonie trup-suflet, si care sunt pasii necesari, ne poate spune doar un psiholog sportiv.

Psihologia sportiva – o colaborare eficienta

Psihologia sportiva este un domeniu distinct care urmareste modul in care factorii psihologici afecteaza performanta atletica si modul in care sportul afecteaza din punct de vedere psihologic, sportivii. Acest domeniu analizeaza personalitatea, performanta si dinamica. De exemplu, un psiholog sportiv poate realiza cercetari pentru a izola trasaturile de personalitate care contribuie sau afecteaza negativ performanta atletica. Totodata, acesta poate reda sportivilor increderea maxima in ei insisi, sporindu-le performanta si ajutandu-i sa-si atinga orice obiectiv.

 

Ce face un psiholog sportiv?

Un psiholog sportiv imbunatateste performanta prin diverse strategii mentale, precum vizualizarea sau prin tehnici de relaxare. Psihologi pot asigura suportul si pentru sportivii care au suferit un accident in timpul jocului sau al antrenamentelor, indrumandu-i catre o mai buna intelegere a programelor de terapie fizica sau pentru a tolera durerea. Psihologii sportivi pot acorda spirjin sportivilor chiar si de pe terenul de joc.

Clinica Superfit din centrul Bucurestiului ofera sportivilor de performanta si amatori, sansele de care au nevoie spre a-si recastiga abilitatile potrivite, in cadrul activitatilor fizice pe care le desfasoara.

TESTARI

Cat de importante sunt testarile pentru un sportiv?

In ultimii ani, din ce in ce mai multi oameni se implica in activitati sportive de tot felul. Activitatile sportive ofera multe avantaje, in special sportivilor. Ii invata disciplina, daruirea, performanta, dar si munca in echipa. Cu toate acestea, sportul are un grad diferit de riscuri, in functie de tipul de sport la care participa o persoana. Sporturile ce implica un contact mai mare, intre doua persoane, cum ar fi boxul sau fotbalul, de exemplu, cresc riscul de accidentare in zona superioara a corpului. Sporturile precum tenisul de camp sau cel de masa, in schimb, pot duce la afectari musculare sau osoase din cauza utilizarii repetate a unei anumite parti a corpului. Datorita diferitelor riscuri asociate sportului, multe cluburi sportive, centre sau antrenori implementeaza reguli si standarde stricte pentru toti participantii. Acestea includ obtinerea unui certificat de examinare medicala de la un medic specializat in medicina sportiva.

Ce persoane ar trebui sa ia in considerare testarea?

Un examen medical certificat pentru sportivii de performanta si amatori trebuie luat in considerare in momentul in care:

  • Este o cerinta. Adica pentru toate persoanele inscrise intr-o echipa de sport, sub conducerea unui antrenor;
  • Apar semne de imbatranire. Imbatranirea apare odata cu multe alte probleme de sanatate care pot afecta modul de desfasurare al activitatilor sportive. Acestea pot afecta totodata, si siguranta sportivului;
  • Sportivul a fost accidentat inainte. Efectele traumatismelor legate de sport pot fi pe termen scurt sau lung. Examenul permite medicului specialist sa verifice in mod regulat complicatiile existente, sa le tina sub control sau sa le trateze si sa-l ajute pe sportiv sa faca fata situatiei, eficient si corect;
  • Sportivul trebuie sa-si reia activitatile sportive. Un sportiv necesita o dovada ca este apt si in cea mai buna conditie fizica sa participe in continuare la desfasurarea activitatilor sportive.
  • Pentru instruire. Antrenorii cer deobicei sportivilor sa se supuna unui examen medical amanuntit si sa obtina un certificat medical inainte de a fi acceptati pentru eventualele antrenamente.

Aceste teste pot fi efectuate intr-o zi sau pe parcursul mai multor zile.

Tipuri de teste

Testul specific la care va trebui sa fie supus sportivul depinde de mai multi factori, inlcusiv starea sa generala de sanatate, sportul ales, varsta, diagnosticul bolilor existente, regulile de joc, cat si de legile corespunzatoare jocului. In functie de tipul si numarul de teste medicale pe care trebuie sa le parcurga o persoana, i se poate cere sa vada mai mult de un medic. Un centru medical specializat ce ofera o gama larga de teste si expertize medicale, este Superfit, o clinica specializata ce isi intampina intotdeauna pacientii cu cele mai avansate tehnici de tratament, precum:

  • Testare cardiometabolica. Un test de efort ce genereaza o multime de date necesare, de la consum energetic, zone de antrenament, consum de lipide si carbohidrati in efort, VO2max, evolutia pulsului raportat la efort, etc.;
  • Analiza corporala 3D. Necesita o scanare riguroasa 3D, fiind de asemenea o metoda foarte moderna, care permite realizarea unei perspective 3D a corpului, masurarea precisa si eficienta a circumferintelor, precum si analiza posturala;
  • Analiza agilitatii. Una dintre cele mai importante caracteristici la un sportiv, este agilitatea si viteza de reactie. Se pot testa si imbunatati aceste componente esentiale cu ajutorul unui echipament special, bazat pe module luminoase controlate electronic;
  • Analiza lactatului. Curba lactatului indica cu precizie punctul de trecere de la metabolismul aerob la cel anaerob, o informatie extrem de utila pentru sporturile cu efort de mare intensitate;
  • Analiza a presiunilor exercitate de catre talpi in pozitia statica, dar si in mers;
  • Analiza alergarii. Fiecare pas poate fi descompus in mai multe parti si analizat cu ajutorul unui exhipament performant. Aceasta ne poate oferi informatii despre calitatea mersului si alergarii.

Fie ca este vorba de teste pentru alergatori, ciclisti, inotatori, fotbalisti, triatlonisti sau jucatori de tenis, Superfit este mai mult decat un centru de testare, reprezentand o clinica medicala sportiva, ce asigura suportul psihic si fizic intodeauna.