Decorațiune de Halloween, materie primă pentru caleașcă în povestea Cenușăresei sau umplutură pentru plăcinta de toamnă. Dovleacul este un ingredient foarte versatil și apreciat, mai ales că forma și culoarea sa nu te lasă indiferent. Există numeroase varietăți de dovleci – albi, verzi sau, cel mai adesea, portocalii, cu dimensiuni la fel de diferite – de la miniaturi la adevărați uriași.
Înrudit cu pepenii și castraveții, dovleacul este, tehnic vorbind, un fruct, deoarece are semințe; însă în mod curent este considerat legumă, datorită profilului său nutrițional.
Dacă mănânci dovleac, se vor bucura nu doar papilele gustative, ci întreg organismul. Iată de ce!
Dovleacul întărește imunitatea
Are mult beta-caroten, compus transformat parțial în vitamina A. Aceasta ajută corpul să lupte împotriva infecțiilor și contribuie la menținerea sănătății mucoasei intestinale, făcând-o mai rezistentă la agenții patogeni.
Conținutul ridicat de fibre, precum și vitamina E, fier și folat, favorizează o floră intestinală sănătoasă, ce susține imunitatea generală.
De asemenea, dovleacul este bogat în vitamina C, care sprijină funcționarea celulelor imunitare, stimulează producția de globule albe și accelerează vindecarea rănilor.
Dovleacul susține sănătatea ochilor
Dovleacul are numeroase beneficii pentru sănătatea ochilor datorită conținutului său generos de beta-caroten, luteină și zeaxantină. Acestea protejează celulele de deteriorare și reduc riscul de afecțiuni oculare legate de vârstă, precum degenerescența maculară și cataracta.
Studiile arată că persoanele care consumă suficienți antioxidanți precum vitaminele A, C și E, zinc, beta-caroten, luteină și zeaxantină au un risc mai mic de pierdere a vederii odată cu înaintarea în vârstă.
Prin nutrienții din compoziție, dovleacul poate ajuta la încetinirea degradării vederii și la protejarea celulelor oculare împotriva stresului oxidativ, ajutând astfel la menținerea unei vederi sănătoase pe termen lung.
Dovleacul poate contribui la o piele frumoasă
Dovleacul este benefic pentru sănătatea pielii prin numeroșii antioxidanți amintiți mai devreme: beta-caroten și vitaminele A, C și E.
Beta-carotenul, transformat în vitamina A, protejează pielea de efectele nocive ale razelor ultraviolete și contribuie la îmbunătățirea aspectului și texturii pielii.
Vitamina C are un rol esențial în producerea colagenului, proteina care menține pielea fermă și sănătoasă, iar vitamina E sprijină protecția celulelor pielii împotriva stresului oxidativ.
Prin combinația acestor nutrienți, dovleacul contribuie la o piele mai puternică, protejată și cu un aspect mai tânăr.
Dovleacul îmbunătățește sănătatea inimii
Consumul de dovleac sprijină sănătatea inimii datorită unor nutrienți precum potasiu, fibre, calciu, magneziu, vitamina C și antioxidanți.
Potasiul ajută la reglarea tensiunii arteriale și la reducerea riscului de hipertensiune și accident vascular cerebral, în timp ce fibrele contribuie la scăderea nivelului de colesterol „rău” (LDL).
În plus, antioxidanții din dovleac protejează particulele de colesterol „rău” de oxidare, proces care poate duce la restricționarea sau blocarea vaselor de sânge și la apariția bolilor cardiovasculare.
Prin urmare, includerea dovleacului în alimentație poate ajuta la menținerea unei tensiuni arteriale sănătoase, la protejarea vaselor de sânge și la reducerea riscului de boli de inimă, insuficiență cardiacă și accident vascular cerebral.
Dovleacul susține digestia
Dovleacul contribuie la sănătatea sistemului digestiv prin conținutul ridicat de fibre, care ajută la menținerea unui tranzit intestinal regulat și la echilibrul bacteriilor benefice din intestin.
Are puține calorii, dar mulți nutrienți
Dovleacul este un aliment cu o densitate nutritivă ridicată, dar sărac în calorii: 100g de dovleac au cam 20-30 kcal. Astfel, este prietenos cu dieta, deoarece poți să mănânci mai mult din el decât alte surse de carbohidrați (cum ar fi orezul sau cartofii) pentru mai puține calorii. Fibrele din compoziție ajută la sațietate și, în consecință, la reducerea poftei de mâncare.
Este versatil și ușor de integrat în rețete dulci și sărate
- Datorită gustului său dulce în mod natural, dovleacul este foarte gustos copt și servit cu scorțișoară, nuci și miere.
- Dă o aromă deosebită în prăjituri, plăcinte, tarte, checuri și alte dulciuri.
- Se poate face inclusiv dulceață sau gem, pentru iubitorii de rețete aparte.
- Piureul de dovleac poate fi folosit ca substitut pentru ouă, ulei sau unt în unele rețete.
- Și felurile de mâncare sărate pot beneficia de textura cremoasă și gustul plăcut al dovleacului, acesta fiind un ingredient savuros în supe, salate, risotto, hummus, piure de cartofi, ghiveci de legume, curry etc.
Semințele de dovleac sunt și ele pline de nutrienți. Bogate în vitamine și minerale, ca de exemplu cupru, magneziu, fosfor, zinc, pot ajuta la susținerea sănătății inimii, la menținerea echilibrului glicemiei și la o digestie sănătoasă. Reprezintă o idee bună de gustare, mai ales alături de iaurt, brânză sau fructe proaspete.
Știai că și florile de dovleac se pot mânca? Se pregătesc într-un mod similar florilor de dovlecel, de exemplu umplute cu brânză și verdețuri, date prin pesmet și ou și apoi prăjite sau coapte.
Atenție la băuturile de toamnă, foarte la modă, cu dovleac sau arome de dovleac, dar pe bază de cafea, siropuri și frișcă! Acestea pot avea mult zahăr și grăsimi și cam tot atâtea calorii cât o prăjitură. Ține cont de acest lucru, mai ales dacă ai probleme cu greutatea.
Surse: healthline.com, verywellhealth.com, pmc.ncbi.nlm.nih.gov

Scriu cu plăcere despre nutriție, mișcare și un stil de viață sănătos. Ca Freelance Content Writer, creativitatea mea face echipă bună cu organizarea și claritatea. Lucrez pe cont propriu din 2014 și am bucuria să colaborez cu oameni cu care împărtășesc aceleași valori.
Am absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice din cadrul SNSPA București și am un master în Sondaje de opinie, marketing și publicitate la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială - Universitatea București.
Din ziua mea ideală nu lipsesc alergarea și o cană mare cu ceai, plus timp de visat cu ochii deschiși. Apreciez natura, dar mă bucur în aceeași măsură de spațiile urbane. Când nu scriu pentru clienții mei, aștern gânduri despre o stare de bine pe blogul personal www.zambetsisanatate.ro.
Blog personal: https://zambetsisanatate.ro/








