Cătina, elixir pentru imunitate și sănătate

Cătina, elixir pentru imunitate și sănătate

Cu fructe mici, portocalii, cătina (Hippophae rhamnoides) este o plantă renumită pentru proprietățile deosebite, fiind considerată un cocktail natural de vitamine și folosită în medicina tradițională ca remediu de încredere. 

Fructele de cătină sunt bogate în antioxidanți precum acidul ascorbic, flavonoidele, carotenoidele, vitamina E, licopenul și tocoferolii. 

Super-puterea fructelor de cătină este conținutul foarte ridicat de vitamina C, care variază între 52,86 și 896 mg/100 g, în funcție de soi și nivelul de maturitate, depășind la acest capitol portocalele, lămâile și alte fructe sau legume. Nu e de mirare că este atât de populară mai ales în sezonul rece, fiind un protector pentru imunitate.

Nutritie personalizata Superfit

De asemenea, boabele conțin aproximativ 160 mg de vitamina E la 100 g, care susține sănătatea cardiovasculară, protejează vederea, ajută organismul să lupte mai eficient cu infecțiile și este benefică pentru piele și păr. Concentrația de vitamina E poate varia în funcție de varietatea de cătină și de partea specifică din care provine. 

Plan alimentar Superfit

În fructe mai sunt prezente vitamina A și vitamine din complexul B (riboflavină, niacină, acidul pantotenic etc.) 

Dintre minerale, se remarcă fosfor, fier, magneziu, calciu, potasiu. Cel mai mare conținut de calciu, magneziu și fosfor se găsește în fructele coapte.

Conținutul semnificativ de carotenoizi în pulpa și uleiul fructelor de cătină este vizibil și din culoarea lor vibrantă, nivelurile raportate de beta-caroten fiind cuprinse între 40 și 100 mg la 100 g de fructe. Carotenoizii protejează vederea, susțin sănătatea ochilor și pot reduce riscul de boli, în special cancere și boli oculare.

Aproximativ 90% din totalul acizilor grași din uleiul de cătină este alcătuit din acizi grași nesaturați: acizi grași omega-3, 6 și 9, inclusiv acid palmitoleic, acid palmitic, acid stearic, acid linoleic, acid linoleic și acid oleic. Acizii grași, în special omega-3, pot ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare, inclusiv a hipertensiunii arteriale.

Cătina este și o sursă importantă de aminoacizi, indispensabili organismului uman. Aminoacizii sunt unitățile de bază care alcătuiesc proteinele și sunt strâns legate de activitățile vitale. În fructele de cătină, frunze, ramuri și semințe au fost detectați șaptesprezece aminoacizi, inclusiv 7 aminoacizi esențiali.

Datorită polifenolilor din compoziție, boabele de cătină pot contribui la reducerea inflamației și reducerea stresului oxidativ din corp.

Cum se consumă cătina

Singurul dezavantaj al acestor fructe excelente pentru sănătate ar fi gustul acrișor și astringent, ceea ce le face nu foarte plăcute de consumat ca atare. Așadar, de obicei boabele de cătină se combină cu alte alimente, pentru a putea beneficia de proprietățile sale într-o formă mai gustoasă. 

Consiliere de nutritie Superfit
  • Cătină cu miere. Alături de miere, cătina formează o echipă puternică pentru a lupta împotriva răcelilor, prin conținutul ridicat de vitamine și minerale. Mixul poate fi savurat în preparate dulci pentru mic dejun, cu iaurt, clătite, smoothies sau în ceai. 
  • Suc de cătină. Adesea, este amestecat cu alte sucuri de fructe sau legume, de ex. mere, sfeclă roșie, morcovi sau cu ghimbir, miere etc. 
  • Sirop de cătină. Obținut din pulpa fructelor, este un tonic general, vitaminizant și cu proprietăți antioxidante. Ajută în caz de răceală și pentru întărirea imunității, contribuind la ameliorarea simptomelor precum tusea și durerile de gât.
  • Ulei de cătină. Din fructe, frunze și semințe se extrage un ulei care poate fi folosit extern (aplicat pe piele) sau intern. Datorită vitaminei E, cătina are beneficii pentru hidratarea pielii, calmarea iritațiilor, tratarea acneei sau îngrijirea părului.
  • Pulbere de cătină. Fructele sunt uscate și măcinate, iar pulberea se poate adăuga în smoothies sau consuma cu iaurt.
  • Ceai de cătină. Se prepară din fructele uscate sau proaspete. Fructele proaspete se congelează pentru a rezista mai mult timp și a păstra mai bine vitamina C, care este sensibilă la procesarea termică.

Precauții

Deși foarte bună pentru sănătate, cătina poate provoca iritații gastrice, disconfort abdominal sau diaree când este consumată în cantități mari. Așadar, dacă incluzi cătina în alimentația ta, în special sub formă de sirop concentrat sau suc, asigură-te că nu exagerezi. Consum-o conform instrucțiunilor de pe ambalajele produselor respective, crescând treptat cantitatea. O poți dilua în suc, miere, ceai sau apă, pentru a evita problemele digestive.

Program de nutritie Superfit

Pe scurt

Cătina poate fi considerată un super-aliment, iar datorită mixului de vitamina C și antioxidanți reprezintă un adevărat elixir al imunității. Fie că este consumată ca atare sau sub formă de suc, ceai ori pulbere, este o alegere optimă pentru prevenirea unor afecțiuni. Totuși, nu uita că niciun produs nu face minuni de unul singur și pentru a te bucura din plin de proprietățile sale este important să o integrezi într-un stil alimentar echilibrat și sănătos. 


Surse: sciencedirect.com, verywellhealth.com, pmc.ncbi.nlm.nih.gov

 

Loading




sdamian.superfit@gmail.com   More Posts
Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe