Extrem de dulce și aromat, mango este un fruct exotic foarte apreciat în deserturi sau gustări, dar și pentru calitățile sale nutritive. Se folosește de mii de ani nu doar în bucătărie, ci și ca remediu popular pentru diferite afecțiuni. Chiar dacă nu este un fruct local, noi spunem că merită să te bucuri din când în când de gustul său proaspăt, care dă o savoare aparte deopotrivă dulciurilor și mâncărurilor sărate.
Uite 7 lucruri bine de știut despre mango:
-
Origini
Mango (Mangifera indica) este un fruct nativ în India și Asia de sud-est, fiind cultivat de peste 4.000 de ani datorită proprietăților sale și a gustului delicios. Există sute de sortimente de mango, cu diverse forme, gusturi, mărimi și culori. Deși nu pare după aspect, mango face parte din aceeași familie ca nucile caju – Anacardiaceae, alături de fistic. Când este bine copt, coaja sa capătă nuanțe de galben, portocaliu și roșu, în timp ce verdele indică un fruct încă necopt. Totuși, există și soiuri care au coaja verde chiar și când fructul este copt.
-
Este bogat în vitamina C
Când spunem vitamina C, de obicei ne gândim la portocale, grepfrut, căpșuni, kiwi sau ardei gras. Însă și mango este o sursă excelentă de vitamina C, vitamină hidrosolubilă care susține funcționarea sistemului imunitar, ajută organismul să absoarbă fierul și contribuie la creșterea și repararea celulelor.
-
Are proprietăți antioxidante
Polifenolii sunt un alt punct forte al mangoului. Acești compuși vegetali (în special catehine, antocianine, acid galic) acționează ca antioxidanți și protejează organismul de efectele nocive ale radicalilor liberi, care duc la îmbătrânire și pot determina dezvoltarea unor boli cronice.
-
Susține sănătatea digestivă
Prin conținutul de fibre și apă, mango este o opțiune bună ca să-ți asiguri un tranzit intestinal normal. Fibrele previn constipația și susțin microbiota intestinală. Cantitatea recomandată de fibre este de 25g/ zi pentru femei și 38g/zi pentru bărbați.
Potrivit unui studiu, persoanele care au inclus mango în dieta lor au avut un aport zilnic semnificativ mai mare de fibre alimentare, magneziu, potasiu, vitaminele A, B12, C și E și un aport semnificativ mai mic de zahăr adăugat, sodiu și colesterol, comparativ cu cei care nu au consumat mango.
-
Conține nutrienți care întăresc imunitatea
Pe lângă vitamina C, mango conține cupru, folat, vitaminele B6, A și E, necesare pentru un sistem imunitar puternic. Este bogat în beta-caroten, precursorul vitaminei A, esențială pentru sănătatea mucoaselor (nas, gât, plămâni); ea stimulează formarea de celule albe și are efect regenerator.
-
Este versatil și ușor de adăugat în dietă
Câteva modalități de a mânca mango:
- Pune-l în smoothies.
- Combină-l cu iaurt, fulgi de ovăz și nuci pentru un mic dejun gustos.
- Adaugă-l în salate, fie ele de fructe sau legume (Câteva exemple de alimente care merg bine cu mango: avocado, quinoa, ceapă și roșii; morcov, ceapă verde, arahide și coriandru; frunze de spanac proaspăt, nuci și brânză de capră). Vei obține preparate delicioase, pline de nutrienți, care îți vor satisface și pofta de dulce.
- Folosește-l în sosuri dulci-acrișoare, pentru friptură.
- Prepară-l la grătar și servește-l cu sare și condimente sau cu înghețată.
- Fă mango lassi, o băutură răcoritoare indiană care conține mango, iaurt, apă, zahăr și cardamom, date la blender și servite apoi cu gheață.
-
Câte calorii conține un mango?
100g de mango proaspăt conțin aproximativ 60 de calorii. Un mango de mărime medie are aproximativ 150-200g de pulpă (fără coajă și sâmbure). Mango confiat ajunge la 340-350 kcal/ 100g, în urma deshidratării și a adaosului de zahăr.
Mango este bogat în zaharuri naturale, astfel că e bine să-l consumi cu moderație, de preferat alături de alimente bogate în fibre, grăsimi și proteine (migdale, iaurt, nuci etc.), pentru a limita impactul asupra glicemiei. Bonus, combinarea cu grăsimi sănătoase (ex: avocado, nuci) ajută la absorbția mai bună a beta-carotenului.
Surse: healthline.com, verywellhealth.com, pmc.ncbi.nlm.nih.gov, heart.org

Scriu cu plăcere despre nutriție, mișcare și un stil de viață sănătos. Ca Freelance Content Writer, creativitatea mea face echipă bună cu organizarea și claritatea. Lucrez pe cont propriu din 2014 și am bucuria să colaborez cu oameni cu care împărtășesc aceleași valori.
Am absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice din cadrul SNSPA București și am un master în Sondaje de opinie, marketing și publicitate la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială - Universitatea București.
Din ziua mea ideală nu lipsesc alergarea și o cană mare cu ceai, plus timp de visat cu ochii deschiși. Apreciez natura, dar mă bucur în aceeași măsură de spațiile urbane. Când nu scriu pentru clienții mei, aștern gânduri despre o stare de bine pe blogul personal www.zambetsisanatate.ro.
Blog personal: https://zambetsisanatate.ro/








