Dintre cele patru anotimpuri, când e cel mai ușor să slăbești? Contează în ce sezon începi dieta de slăbire sau vremea nu are nicio influență asupra obiceiurilor alimentare?
Trecem în revistă cele patru anotimpuri și vedem ce avantaje, dar și dezavantaje aduc pentru cei care vor să slăbească și să fie în formă.
Primăvara
Preocuparea pentru slăbit și a ține o dietă crește pe durata primăverii, conform unei analize realizate pe social media.
Unele studii au arătat că nemulțumirea față de propriul corp diferă în funcție de sezon și atinge apogeul vara. Astfel, gândul la mare și la costumul de baie determină multe persoane să se apuce de dietă primăvara, pentru a avea „un corp de plajă” în sezonul estival.
Realizatorii analizei au examinat frecvențele sezoniere a 69 de hashtag-uri despre diete dintr-o bază de date de 564 de milioane de tweet-uri provenite din Statele Unite, care acoperă opt ani calendaristici (2012-2019). În total, au fost detectate 628.355 de hashtag-uri despre diete, dintre care 30% au apărut în timpul primăverii, 20% în timpul toamnei și 25% în timpul verii și iernii. În plus, nouă dintre cele mai frecvente hashtag-uri despre diete au atins vârful în timpul primăverii.
Adevărul este că primăvara are câteva avantaje când vine vorba de slăbit:
- După frigul iernii, vremea bună te încurajează să ieși afară mai des și să faci plimbări, să mergi pe bicicletă sau chiar să te apuci de alergat. Un stil de viață activ este prietenos cu sănătatea și silueta.
- Se întunecă mai târziu, deci ai mai mult timp de mișcare, chiar și seara, după serviciu.
- Legumele și verdețurile de primăvară îți fac poftă de mâncare proaspătă, hrănitoare.
Pe de altă parte, Paștele vine cu ispite sub formă de preparate tradiționale, calorice și destul de grele, adesea udate cu alcool. Vezi în acest articol părerea nutriționistului despre bucatele de pe masa de Paște.
Uite câteva recomandări practice dacă vrei să slăbești primăvara.
Vara
- Sunt multe fructe și legume de sezon, delicioase și bogate în nutrienți, care fac mai ușoare alegerile alimentare sănătoase.
- Căldura mai taie din pofta de mâncare, în special de alimente grase, grele. Multe persoane preferă în mod natural să mănânce mai puțin sau mai lejer pe timp de vară, chiar dacă nu urmează o dietă. De asemenea, temperaturile ridicate te fac să bei mai multă apă, ceea ce reduce senzația falsă de foame.
- Zilele sunt mai lungi și petreci mai mult timp în aer liber. Activitatea fizică regulată stimulează metabolismul, ajută la arderea caloriilor și te ajută să te relaxezi.
- Lumina soarelui declanșează eliberarea de serotonină, hormon care îmbunătățește starea de spirit și reduce stresul. Când ești într-o dispoziție bună și te odihnești bine, este mai puțin probabil să apelezi la mâncatul emoțional.
Concediile sunt provocarea verii în materie de slăbit, mai ales în cazul rezervărilor la all inclusive, unde e greu să te abții de la un meniu foarte bogat, dar și dacă îți place să încerci gastronomia tradițională acolo unde mergi. Însă există și soluții.
Toamna
- Deja soarele devine mai scump la vedere, însă temperaturile pot fi încă suficient de plăcute pentru a te scoate la plimbări lungi, mai ales dacă îți plac peisajele de toamnă!
- Căldurile s-au domolit, astfel că activitatea fizică în aer liber devine și mai atractivă.
- Pentru multe persoane, toamna e momentul revenirii din vacanță și chiar a unui restart. După concedii, festivaluri, nunți și alte evenimente unde mâncarea și băutura au fost la loc de cinste, se simte nevoia de revenire la o alimentație mai echilibrată.
Iarna
- Schimbarea anotimpurilor afectează emoțiile și apetitul. Vremea rece de iarnă și expunerea redusă la lumina solară pot duce la o dispoziție tristă sau chiar depresivă. S-a demonstrat că există o asociere între emoțiile negative și apetit; în special adulții tineri tind să aibă un aport energetic mai mare în zilele în care se simt mai triști. Pe de altă parte, sunt și persoane care se confruntă cu un apetit scăzut din cauza stării emoționale negative.
- În sezonul rece, unii oameni se pot orienta mai des către acele comfort foods, alimente “pentru suflet”, care de obicei sunt bogate în calorii sau zahăr (tocănițe, sarmale, dulciuri), ceea ce ar face mai dificilă slăbirea.
- De asemenea, iarna se produc mai mulți hormoni care induc somn, iar somnolența duce la o lipsă generală de energie și motivație, astfel că scade și cheful de mișcare. Unde mai pui că se întunecă foarte devreme, deci mai degrabă ai merge în pat decât la sală.
- Sărbătorile de iarnă pot fi și ele o piedică în calea slăbitului. La români, Crăciunul și Revelionul înseamnă de obicei mâncare multă, iar petrecerile sunt presărate cu insistențele gazdelor de a lua o a doua porție sau a gusta încă un fel de mâncare. Și de obicei nu e vorba de salate de legume.
Ți-ai propus totuși să slăbești iarna? Vezi în acest articol ce poți face.
Slăbitul la cald vs. rece
În general, iarna există tendința de a mânca mai mult și a crește consumul caloric, astfel că poate fi mai dificil de slăbit. În schimb, apetitul scade în mod natural din cauza temperaturilor ridicate, deci putem spune că sezonul de primăvară-vară poate fi un cadru potrivit pentru a scăpa de kilogramele nedorite.
Există și studii care nu au identificat diferențe majore de consum caloric în rândul participanților, în funcție de sezon.
Un studiu pe 593 de persoane, cu vârste cuprinse între 20 și 70 de ani, a constatat o variație calorică foarte mică între anotimpuri. Mai exact, aportul caloric zilnic a fost mai mare cu 86 kcal/zi în timpul toamnei, comparativ cu primăvara. Procentul de calorii din carbohidrați, grăsimi și grăsimi saturate a prezentat o ușoară variație sezonieră, cu un vârf primăvara pentru carbohidrați și toamna pentru aportul total de grăsimi și grăsimi saturate. Cel mai scăzut nivel de activitate fizică a fost observat iarna, iar cel mai ridicat primăvara.
În cadrul unei alte analize s-a constatat de asemenea că variațiile sezoniere ale aportului energetic și ale macronutrienților (proteine, carbohidrați, grăsimi, alcool, zaharuri, acizi grași) sunt, în general, de mică amploare. Cercetarea a analizat date transversale din 9 studii realizate în 4 țări, cu un total de 44.611 participanți.
Pe scurt
Într-adevăr, există anumite anotimpuri în care slăbitul poate fi mai ușor, dar nu din motive care țin strict de sezon, ci din combinația unor factori de mediu, psihologici și comportamentali.
Mai mult decât anotimpul când te apuci de slăbit, contează ce faci concret. Deficitul caloric moderat, alimentația echilibrată, hrănitoare, adaptată nevoilor tale, activitatea fizică și odihna suficientă vor da rezultate indiferent dacă e primăvară sau iarnă.
Dacă ai încercat să slăbești în toate sezoanele, dar nu ți-a ieșit, apelează la specialiști!
La Centrul Superfit te susținem să obții silueta dorită cu programe de slăbire sănătoasă, online sau față în față, create special pentru stilul tău de viață și preferințele tale. Dr. Șerban Damian îți va fi alături pe parcursul întregului program.
Nu mai amâna, fă-ți programare acum!









