Antrenamentul izoinerțial stimulează dezvoltarea și rezistența mușchilor și ajută la activarea masei musculare, rezultatele fiind astfel incomparabile cu tradiționalele exerciții cu greutăți. Această tehnologie ajută atleții să-și îmbunătățească rezistența și flexibilitatea, înregistrând astfel performanță ridicată și risc scăzut de accidentare.

Acest echipament este util în special atleților, care devin cu minim 30% mai puternici în urma acestor antrenamente, dovedit prin studii stiintifice. Exercițiile de acest tip ajută inclusiv ligamentele și tendoanele din jurul mușchilor, sporesc flexibilitatea acestora și reduc durerile musculare.


Ce este și cum funcționează antrenamentul izoinerțial

Antrenamentul izoinerțial folosește principiile antrenamentului de forță, însă implică mai mult mușchii și are o mai mare eficiență față de aparatele clasice.

Antrenamentul convențional de forță constă în contracții musculare repetate contra unei forme de rezistență. În mod obișnuit, se face prin ridicarea unor greutăți (haltere, gantere etc.) sau cu ajutorul diferitelor aparate de forță. Deși direcția mișcării variază la fiecare exercițiu, direcția gravitației rămâne aceeași, astfel că forța maximă este atinsă doar când greutatea folosită la antrenament are cel mai mare impact asupra musculaturii active.

În schimb, antrenamentul izoinerțial presupune un sistem care menține o inerție (rezistență) constantă pe parcursul întregii mișcări, depotrivă în faza concentrică și în cea excentrică. Faza concentrică se referă la contracția efectivă a mușchiului, la încordare, în timp ce faza excentrică vizează relaxare sa și revenirea la normal.

Rezistența este creată prin inerția unei roți, care este accelerată sau decelerată cu forța musculară, asemenea unui mecanism yo-yo. Mișcarea concentrică a atletului este transformată în energie kinetică și disipată ulterior în faza excentrică.

Această caracteristică a izoinerțialului permite mușchilor să lucreze la forță maximă în orice unghi, implicându-i la un nivel ridicat. Rezistența este adaptată în fiecare moment; cu cât forța aplicată de atlet în timpul mișcării concentrice este mai mare, cu atât rotița va accelera mai repede. Eficiența acestui tip de antrenament a fost demonstrată prin studii științifice.

Cum arată un sistem de antrenament izoinerțial

Există mai multe modele de sisteme pentru această metodă de antrenament. Un tip de dispozitiv pentru antrenament izoinerțial constă într-un sistem rotativ și o centură, cuplate la un panou de control și monitorizare. Centura se prinde în jurul taliei sportivului, fiind legată de sistem prin mai multe corzi. Acestea sunt înfășurate în jurul sistemului rotativ și sunt folosite pentru a transfera mișcarea sportivului în energie kinetică, care pune în mișcare dispozitivul.

 

De ce să alegi antrenamentul izoinerțial

Sportivii de anduranță beneficiază de pe urma acestui sistem de antrenament, ce are numeroase puncte forte:

 • Stimulează dezvoltarea și rezistența musculară într-o mai mare măsură față de tradiționalele exerciții cu greutăți, prin implicarea mai multor categorii de mușchi (atât cei vizați de antrenamentul respectiv, cât și mușchii antagoniști).
 • Te antrenezi mai eficient și mai sigur, într-un timp mai scurt.
 • Crește flexibilitatea ligamentelor și tendoanelor, reducând viitoarele dureri musculare.
 • Te poți antrena indiferent de nivelul de forță, deoarece rezistența opusă este determinată de mișcarea ta și nu de o greutatea exterioară.
 • Scade riscul de accidentare.
 • Contribuie la sporirea performanțelor mușchilor extensori.
 • Ajută la recuperarea mai rapidă dupa accidentări.
 • Îmbunătățește rezistența și amplitudinea mișcărilor, datorită forței maxime la care lucrează musculatura pe toată durata exercițiilor.

 

 

Desmozone, super-sistemul izoinerțial

Pentru antrenamentul izoinerțial, la Superfit folosim DESMOZONE, un sistem de top care include dispozitivele DESMOTEC V.LINE (pentru antrenamentul părții superioare a corpului) și DESMOTEC D.LINE (pentru antrenamentul părții inferioare). Este foarte versatil și ajustabil în funcție de obiectivele antrenamentului.

Sistemul Desmotec determină utilizatorul să folosească mușchii la capacitatea completă, pe toată durata mișcării și permite:

 • O gamă variată de exerciții
 • Parametri vizibili în timp real, dar și ulterior (putere, viteză etc.)
 • Măsurarea nivelului de forță
 • Antrenamentul unor zone specifice, pentru recuperare
 • Comparația fazelor concentrice și excentrice a mișcării
 • Posibilitatea de a compara partea stângă și partea dreaptă
 • Realizarea unui raport individual de antrenament

Te așteptăm la Superfit să încerci antrenamentul izoinerțial cu Desmozone!

 

 

Surse:

 • https://www.desmotec.com
 • https://www.foroactivo.eu/isoinertial/