Scorțișoara – beneficii pentru sănătate

Alături de mere coapte sau orez cu lapte, scorțișoara face senzație cu aroma sa exotică, fiind un condiment foarte apreciat în toată lumea. Unele studii sugerează că ar avea și beneficii pentru sănătate, datorită proprietăților sale antioxidante, antiinflamatoare și antimicrobiene. Află de ce e bine să consumi scorțișoară și ce efecte are asupra sănătății!

De obicei asociem scorțișoara cu deserturi și dulciuri, însă în unele regiuni din Asia se folosește pentru a da savoare și unor preparate sărate, alături de alte mirodenii. Are o tradiție de utilizare pe post de condiment, dar și ca remediu pentru tuse, durere în gât sau chiar artrită.

Scorțișoara provine de la scoarța interioară a unui copac numit chiar… scorțișor. Lăsând la o parte jocurile de cuvinte, există două tipuri de scorțișoară: de Ceylon (Cinnamomum verum) și Cassia (Cinnamomum aromaticum), aceasta din urmă fiind mai accesibilă și mai des întâlnită pe rafturile magazinelor. Scorțișoara este disponibilă sub formă de pudră, bastonașe, ulei esențial și intră în compoziția diferitor suplimente. 

Scorțișoara – conținut nutritiv

Scorțișoara conține minerale (calciu, magneziu, fosfor, fier, potasiu), vitaminele A, B, K și antioxidanți ca beta-caroten, colină, alfa-caroten, licopen etc. Totuși, deoarece în mâncare se folosește de obicei puțină scorțișoară, nutrienții nu vor avea un impact semnificativ la necesarul zilnic. Pe de altă parte, o cantitate foarte mare de scorțișoară poate fi nocivă. Pentru majoritatea persoanelor, maxim o linguriță de scorțișoară pe zi este considerată sigură.

Scorțișoara – 5 beneficii pentru sănătate

  1. Poate fi de ajutor în tratarea infecțiilor bacteriene și fungice. Uleiul de scorțișoară poate trata unele infecții respiratorii fungice și poate inhiba dezvoltarea anumitor bacterii, printre care Salmonella. Un studiu de laborator din 2016 a indicat că ar putea fi eficientă și împotriva unui tip de Candida. De asemenea, altă cercetare a ajuns la concluzia că scorțișoara poate ajuta în caz de halitoză – respirație cu miros neplăcut.
  2. Poate scade riscul de boli cardiovasculare. Studii pe animale au arătat că scorțișoara reduce tensiunea arterială, iar o serie de compuși sunt benefici pentru sistemul cardiovascular. Astfel, ar putea scădea riscul de boli de inimă, principala cauză de moarte prematură. În plus, o cercetare realizată pe 60 de persoane cu diabet tip 2 a concluzionat că scorțișoara scade nivelul colesterolului total, al colesterolului “rău” și al trigliceridelor, crescând în același timp colesterolul “bun”.
  3. Are efect antioxidant și antiinflamator. Scorțișoara este bogată în antioxidanți puternici, precum polifenoli, care protejează organismul în fața stresului oxidativ cauzat de radicalii liberi. Astfel, previne inflamația cronică, care poate crea diferite probleme de sănătate. 
  4. Reduce efectele meselor bogate în grăsimi. O dietă bogată în mirodenii cu efect antioxidant, cum este și scorțișoara, poate ajuta corpul să gestioneze mai bine mesele cu un conținut mare de grăsimi, contribuind în același timp la normalizarea insulinei postprandiale și a trigliceridelor. Totuși, asta nu înseamnă că trebuie să exagerezi cu grăsimile, în ideea că scorțișoara le va „șterge” efectele. 
  5. Poate contribui la scăderea glicemiei. Scorțișoara scade cantitatea de glucoză care intră în sânge după o masă, interacționând cu numeroase enzime digestive, ceea ce încetinește descompunerea carbohidraților în tractul digestiv, arată unele cercetări. De asemenea, poate scădea cu 10-29% glicemia pe stomacul gol. 

Scorțișoara slăbește?

Deși foarte gustoasă, scorțișoara nu are proprietăți “miraculoase” de slăbire și nu topește kilogramele pur și simplu. Totuși, este o alegere bună pentru cei care vor să scadă cantitatea de zahăr consumată, deoarece conferă un gust plăcut mâncărurilor prin aroma specifică, ușor dulce și are un conținut caloric neglijabil.

Adaugă pudră de scorțișoară în porridge-ul de la mic dejun, în iaurt sau folosește-o la prepararea de biscuiți, tarte, clătite și alte deserturi. În acest fel, vei simți mai puțin lipsa zahărului, ceea ce te poate ajuta în procesul de slăbire, dacă vrei să reduci dulciurile.

Multe dintre studiile legate de efectele scorțișoarei au fost realizate pe animale sau pe grupuri mici de persoane și de aceea sunt necesare cercetări ulterioare pentru a stabili cu precizie dacă beneficiile sale au un impact semnificativ și de durată asupra sănătății umane. Oricum, o poți folosi cu încredere alături de celelalte mirodenii, pentru a da mai mult gust mâncărurilor tale.


Surse: medicalnewstoday.com, healthline.com, webmd.com




Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe