Obezitatea în adolescență – consecințe la vârsta adultă

Obezitatea reprezintă una dintre marile probleme de sănătate ale prezentului, care riscă să se agraveze de la an la an, mai ales că se instalează de la vârste tot mai fragede. La nivel global, 1 din 10 persoane cu vârsta între 5 și 17 ani este supraponderală sau obeză, iar statisticile arată o tendință de creștere rapidă în diferite regiuni și state.

Partea alarmantă este că majoritatea adolescenților duc cu ei la vârsta adultă această „moștenire”: 4 din 5 adolescenți obezi vor continua să aibă probleme cu greutatea la maturitate. 

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, cei mai mulți copii supraponderali sau obezi trăiesc în țări în curs de dezvoltare, unde rata de creștere a acestui fenomen a depășit-o cu 30% pe cea din țările dezvoltate.

În România, studiile efectuate de Universităţile de Medicină din Timişoara, Bucureşti, Iaşi, Târgu-Mureş şi datele de la Institutul Naţional de Sănătate Publică arată că în 2016, 19,7 % dintre fete şi 29,2% dintre băieţi erau supraponderali, iar 5% dintre fete şi 10,7% dintre băieţi sufereau de obezitate. În comparație, în anul 2006, 14% dintre fete şi 19,4 % dintre băieţi erau supraponderali, iar 3% dintre fete şi 5,5% dintre băieţi aveau obezitate. O evoluție îngrijorătoare, la fel ca și prognoza pentru viitor.

Federația Mondială a Obezității estimează că, dacă nu se iau măsuri de prevenire și tratare, până în anul 2030, circa 303.782 de copii și adolescenți din România, cu vârsta cuprinsă între 10 și 19 ani, vor suferi de obezitate.

Cauzele obezității la adolescenți

Surplusul de greutate în cazul adolescenților este rezultatul mai multor factori, printre care:

  • stilul de viață (aportul caloric mai ridicat decât cel necesar, alimentația bogată în zahăr, grăsimi și alimente rafinate, alături de lipsa de activitate fizică în mod regulat)
  • genele (copiii cu unul sau ambii părinți obezi/ supraponderali riscă să dezvolte la rândul lor obezitate)
  • dificultățile socio-economice (obezitatea este frecventă în rândul persoanelor cu venituri mici)
  • metabolismul
  • lipsa somnului
  • dezechilibrele hormonale
  • unele boli și medicamente

Un alt element care influențează răspândirea obezității este credința încă frecventă că un copil trebuie să fie gras ca să fie sănătos. Copiii sunt încurajați să termine tot din farfurie și sunt adesea recompensați sau motivați cu dulciuri, ceea ce în timp creează un comportament alimentar nesănătos, pe care îl duc cu ei în adolescență și apoi la maturitate.

Ce probleme de sănătate riscă adolescenții obezi

Obezitatea amplifică riscul de a face diabet de tip 2 (prin rezistența la insulină), hipertensiune, apnee în somn sau dificultăți de respirație, probleme musculo-scheletale, în special osteoartrită, unele tipuri de cancer (endometrial, de colon) și boli cardiovasculare. În plus, aceasta influențează negativ calitatea vieții adolescenților și este legată de diferite probleme emoționale și de comportament (izolare, lipsa încrederii în sine, stigmatizare, dezvoltarea unor tulburări alimentare, cum este bulimia etc.).

Obezitatea în adolescență provoacă daune iremediabile oaselor, potrivit unui studiu. Pe lângă diabet și boli cardiovasculare, greutatea în exces afectează structura osoasă, iar studiile recente au remarcat o creștere a numărului de fracturi la tinerii obezi.

În adolescență, corpul acumulează masa maximă osoasă, deci problemele cu oasele în această perioadă vin cu riscuri mari. Și alte afecțiuni contribuie la pierderea de masă osoasă în adolescență, cum ar fi anorexia nervoasă, iar riscul de fractură persistă la maturitate, chiar și după normalizarea greutății corporale.

Hormonul de creștere, important pentru sănătatea oaselor, este de asemenea scăzut la adolescenții cu obezitate viscerală. Grăsimea viscerală în cantitate mare a fost asociată cu porozitatea corticală. Grăsimea viscerală secretă substanțe care determină o inflamație cronică, iar aceasta stimulează formarea de osteoclaste – celule care distrug oasele. În plus, vitamina D, esențială pentru sănătatea oaselor, este solubilă în țesutul adipos și devine captivă în celulele grase.

Masa ridicată de grăsime viscerală, asociată cu o masă musculară scăzută, crește riscul ca adolescenții să aibă o structură osoasă fragilă. Calciul și vitamina D, precum și activitatea fizică joacă un rol important în prevenția acestor probleme, alături de menținerea unei greutăți sănătoase.

Soluții

Prevenirea instalării obezității sau măcar intervenția timpurie pentru tratarea sa la adolescenți este pasul numărul 1 pentru a asigura dezvoltarea lor sănătoasă. În acest sens, este necesară evaluarea periodică a greutății și a stării de sănătate a adolescenților. La fel ca în cazul adulților, la copii și adolescenții (sub 18 ani) indicele de masă corporală (IMC) este în majoritatea cazurilor un reper bun pentru a evalua greutatea, însă acesta trebuie neapărat corelat cu vârsta și sexul.

Adolescenții cu exces ponderal trebuie să-și limiteze consumul de calorii provenite din grăsimi și zahăr, să mănânce mai multe fructe, legume și cereale integrale și să facă mișcare zilnic, măcar 60 de minute.

O altă soluție este apelarea la un nutriționist bun, care nu doar va prescrie un plan alimentar de slăbire adolescentului/ copilului, ci îl va încuraja să deprindă obiceiuri sănătoase de nutriție, alături de părinți. Această intervenție este mult mai importantă decât simpla pierdere în greutate pe termen scurt, deoarece abordează situația în profunzime și are șanse mai mari de reușită pe termen lung. Alimentația adolescenților trebuie să conțină toți nutrienții necesari pentru creșterea și dezvoltarea lor, iar un medic specialist va propune regimuri alimentare care nu pun în pericol sănătatea.

La Superfit beneficiezi de servicii de nutriție pediatrică personalizate pentru fiul sau fiica ta, sub îndrumarea unui medic cu experiență, la rândul său părinte. Te așteptăm!

 

Surse: thescienceexplorer.com, stanfordchildrens.org, ncbi.nlm.nih.gov, euro.who.int, cdc.gov




Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe