Fă economii și mănâncă sănătos!

E scump să mănânci sănătos? Unii spun că da și că bugetul lunar li s-ar da peste cap dacă și-ar propune acest lucru.

În realitate, să mănânci sănătos nu înseamnă să cumperi doar alimente exotice, „la modă” sau exclusiv bio, la prețuri mari, ci să faci alegeri mai bune, pe cât posibil. Poți să îți asiguri mulți nutrienți și din alimente simple, mai ieftine, dar pregătite creativ și gustos.

Risipa de alimente este o problemă globală, dar cu impact negativ în bugetul fiecărei familii. Românii cheltuie între 30% și 40% din venituri pe alimente, dar un procent între 33% și 50% din mâncarea pe cumpărată ajunge la gunoi. În medie, fiecare român aruncă pe an 129 de kilograme de alimente, mai exact mâncare gătită, fructe, legume, produse de panificaţie, lactate, carne. Asta înseamnă, practic, că aruncăm bani la gunoi.

Iată câteva recomandări ca să faci alegeri alimentare sănătoase, dar fără să cheltui mai mult:

Cunoaște-ți bucătăria

Asigură-te că ai un loc bine stabilit pentru fiecare categorie de alimente și știi ce și cât ai din fiecare. Așa vei preveni risipa: nu te vei trezi că ai cumpărat 2 kg de mere când tu ai deja încă 4 kg acasă și riscă să se strice. Pentru alimentele foarte perisabile din frigider poți nota pe un post-it data la care expiră, ca să fie mai vizibilă.

Planifică-ți mesele

Este un pricipiu care te va ajuta nu doar să economisești bani, ci și să fii mai conștient de ceea ce mănânci. Nu trebuie neapărat să faci o listă definitivă și detaliată cu ce vei mânca în următoarea săptămână, la absolut fiecare masă, ci poți pur și simplu să te gândești în mare ce mâncăruri vei pregăti și de ce ingrediente ai nevoie.

Când îți stabilești meniul, vezi ce mai ai disponibil în frigider și cămară și încearcă să incluzi  în special alimentele care sunt pe cale să expire sau să se strice. De-abia apoi poți să faci lista de cumpărături cu produsele de care ai nevoie. Și dacă tot mergi la cumpărături cu lista, respect-o.

Mergi la cumpărături după ce ai mâncat

E ușor să faci cumpărături impulsive și să pui în coș produse care să-ți astâmpere poftele când ți-e o foame de lup. Așa că mergi la cumpărături după ce ai mâncat și poți face față mai bine tentațiilor, cum sunt, de exemplu, micile dulciuri amplasate strategic la case.

Fă cumpărături inteligent

Ține cont că, de obicei, cele mai scumpe produse sunt poziționate la nivelul ochilor, deci verifică și rafturile de sus și pe cele de jos: s-ar putea să găsești aceleași produse la un preț mai bun.

Alege brandurile generice, care sunt de obicei mai ieftine decât cele cunoscute. Multe hipermarketuri oferă produse marcă proprie de calitate, dar la un preț mai mic. Nu uita să verifici de fiecare dată eticheta cu ingrediente.

Alege ingrediente simple, vrac

Prelucrarea și forma convenabilă, gata de servit, costă mai mult. Brânza rasă, legumele feliate/ tăiate, orezul în punguțe separate sau feliile de șuncă ambalate în cantități mici sunt de obicei mai scumpe decât corespondentele vrac. Sigur, sunt o alegere potrivită dacă nu ai mult timp la dispoziție, însă când vrei să faci economii ia în calcul versiunea brută.

Cumpără fructe și legume de sezon

Piețele sunt o sursă bună de produse gustoase și mai ieftine. Dacă poți, alege fructele și legumele cultivate local, de preferință de sezon.

Gătește acasă

Dacă timpul îți permite, gătește cât mai mult acasă. Nu doar că e mai ieftin, dar știi ce pui în mâncare și poți să alegi ingrediente mai nutritive.

Asigură-te că gătești un număr potrivit de porții pentru familia ta și nu riscă să se strice. Unele produse sau mâncăruri pot fi chiar congelate ca să se păstreze mai bine.

Evită produsele procesate

Cel mai simplu și sănătos mod să faci economii la cumpărături este să eviți produsele de tip junk food, foarte procesate, precum și băuturile carbogazoase. Înlocuiește-le cu gustări hrănitoare: fructe proaspete sau uscate, bastonașe de morcovi cu brânză proaspătă, migdale, nuci etc.

Chiar și produsele promovate ca sănătoase, cum sunt biscuiții vegani, smoothie-urile, batoanele din fructe uscate, nuci și semințe sau batoanele cu proteine pot să coste destul de mult, dacă le compari cu alte variante de gustări simple.

Înlocuiește ocazional carnea cu alte surse de proteine

Nu trebuie să devii vegetarian/ vegan, ci pur și simplu să iei în considerare uneori surse alternative de proteine, mai accesibile ca preț, ca de exemplu: fasole, linte, soia etc.

Depozitează alimentele corespunzător

Învață cum să depozitezi alimentele în frigider ca să se păstreze mai bine, cum să prelungești durata de viață a fructelor și legumelor sau care este durata de păstrare a produselor în congelator. Găsești aici un ghid practic (începând cu pagina 14).

Alege fructe și legume congelate

Sunt practice și rezistă mai bine decât cele proaspete, fiind pline de nutrienți. Dacă nu poți să mergi des la piață pentru fructe și legume și te temi că se vor strica, optează pentru varianta congelată fără nicio problemă.

Cumpără în cantități mari și profită de reduceri

Ne referim aici la produsele cu un termen lung de valabilitate, cum sunt conservele, fructele uscate, leguminoasele, cerealele, pastele, orezul, migdalele etc. Pe acestea le poți păstra fără probleme mai mult timp, dacă le depozitezi în condiții optime.

Nu cumpăra cantități mari din produse perisabile dacă nu ai deja un plan despre cum le vei folosi, chiar dacă sunt la reducere. Riscă să se strice și va trebui să le arunci.

Testează rețete noi

Internetul este plin de rețete gustoase și inedite pentru care ai nevoie de ingrediente simple, ieftine, la îndemână. Încearcă preparate cu care poate nu ești obișnuit(ă) și combinații noi,  pregătite din alimente hrănitoare.

Spor la cumpărături și poftă bună!




Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe