Cum te ajută activitatea fizică la slăbit

programe de slabire superfit

Cum te ajută activitatea fizică la slăbit

Când vrem să slăbim, cel mai des ne stabilim obiectivul gândindu-ne la numărul de kilograme pe care vrem să le pierdem sau la greutatea la care vrem să ajungem. Este la îndemână și simplu de contabilizat, dacă ținem cont de câteva reguli. Însă este și relevant pentru starea noastră de sănătate?

Ce înseamnă să slăbești sănătos

Lăsând la o parte estetica, trecerea de la supraponderabilitate/ obezitate la o greutate normală reduce riscul multor boli asociate cu adipozitatea excesivă, printre care diabetul tip 2 și cancerul. Adipozitatea se referă la procentul de grăsime corporală și nu direct la numărul de kilograme. Astfel, dacă prin slăbit urmărim (și) o sănătate mai bună, trebuie să luăm în calcul nu doar kilogramele pierdute, ci și raportul grăsime vs. masă musculară.

La începutul unui program de slăbire, se poate întâmpla ca numărul de kilograme să rămână același sau să nu scadă dramatic, iar acest lucru nu ar trebui să fie dezamăgitor. Pentru sănătate și forma fizică, va conta mai mult “calitatea” slăbirii, adică scăderea masei adipoase și creșterea celei musculare – aspect care nu este evidențiat prin cântărit, ci prin analiza compoziției corporale. De asemenea, contează și menținerea unei greutăți sănătoase pe termen lung.

Când vine vorba de calitatea slăbirii, sportul joacă un rol principal, după cum arată un studiu recent.

Studiul a analizat schimbarea compoziției corporale a unui grup de femei obeze, sedentare, în urma unui program de slăbit format dintr-o dietă hipocalorică asociată cu diferite grade de activitate fizică. S-au măsurat procentele de grăsime, de masă musculară și de apă ale fiecărei femei, la începutul programului, respectiv după 3 și după 6 luni.

Participantele la studiu au fost împărțite în 3 grupuri: un grup de control fără activitate fizică, unul cu activitate fizică moderată (10.000 de pași zilnic) și unul cu activitate fizică intensă (exerciții fizice la un nivel de cel puțin 70% din VO2max, de 3 ori pe săptămână). Toate femeile au urmat o dietă cu o scădere de 500 kcal/zi.

Activitatea fizică susține masa musculară

La finalul celor 6 luni, nu au existat diferențe între grupurile cu activitate moderată și intensă în ceea ce privește kilogramele pierdute de fiecare femeie. Totuși, procentul de grăsime a scăzut de 2 ori mai mult la femeile care au urmat o activitate fizică intensă în comparație cu cele care au avut un program de exerciții fizice moderate.

Acest studiu a arătat faptul că o dietă hipocalorică fără activitate fizică poate duce la pierderea în greutate pe termen scurt (12 săptămâni) la femeile cu obezitate, dar activitatea fizică este esențială pentru a schimba compoziția corporală – principalul factor de luat în calcul când vrem să slăbim sănătos și să reducem riscul de boală.

Cu aceeași restricție calorică la nivel alimentar, schimbarea în compoziția corporală depinde doar de nivelul de activitate fizică.

Pe timpul unui program de slăbire se pierde atât masă grasă, cât și masă musculară. Totuși, atunci când regimul alimentar este combinat cu activitate fizică intensă, masa musculară nu va avea de suferit. De aceea, mișcarea joacă un rol important în programele de slăbit pentru menținerea masei musculare și păstrarea unei greutăți sănătoase pe termen lung. Plus o stare de spirit mult mai bună, am adăuga noi.

Dacă vrei să slăbești sănătos, te așteptăm la Superfit cu programe realizate de  nutriționist, care includ regim alimentar personalizat și recomandări de activitate fizică!

Înainte și după un program de slăbire, este bine să faci analiza compoziției corporale, pentru a vedea cum a evoluat cu adevărat forma ta fizică și ce schimbări s-au produs nu doar la nivel de kilograme, ci și în raportul grăsime/ mușchi.

 

La începutul anului 2020 am lansat un program medical de slăbire, care include consultaţie medicală, consultanţă în nutriţie şi program de antrenament. Găseşti aici toate detaliile despre programul Superfit START2020, dar grăbeşte-te să profiţi de preţurile promoţionale, valabile doar luna aceasta!

 

superfit start2020

Loading
Ți-a plăcut articolul? Distribuie pe